Bezoek het Memorial Museum Passchendaele 1917 : een schot in de klaproos

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 brengt op een aangrijpende en aanschouwelijke manier het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog met bijzondere aandacht voor de Slag bij Passendale. Deze slag uit 1917 staat bekend als één van de gruwelijkste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog, met bijna 600.000 slachtoffers voor een terreinverschuiving van slechts acht kilometer. ‘Passchendaele’ werd niet alleen een begrip in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, het werd ook het symbool van de grote zinloosheid van het oorlogsgeweld in al zijn gruwel. Benieuwd wat onze reporter ervan vond?

Een museum voor de tweede keer bezoeken?

Onze oudste zoon had dit museum al eens met de klas bezocht, maar wou hoe dan ook deze plek nog eens bezoeken. Slechts op een 20 kilometer van ons huis, ideaal om te plannen op een zaterdagvoormiddag.

Met de rat op stap

De weg van de parking naar het museum loopt langs een mooi en sereen park. Als je wat tijd hebt, is het de moeite om er eens door te wandelen.

Eénmaal binnen kregen we bij het onthaal elk een audio/scan-gids: eentje aangepast voor kinderen en eentje voor volwassenen. Onze jongens kregen ook een opdrachtkaart mee. Met gids en kaart in de hand, konden zij zelfstandig op stap, samen met Lisa, Louis en rat Maurice.

Gevel van het museum
Memorial mat

Op reis naar het oorlogsverleden

Het museum huist in een prachtig gebouw…met een toch ietwat krakende vloer, maar dat maakt het nog wat antieker – we ‘reizen’ dan ook naar het verleden 😉

Het museum neemt je op een aangrijpende manier mee naar de Eerste Wereldoorlog en meer bepaald naar de Slag bij Passendale. Eén van de gruwelijkste veldslagen tijdens deze periode. Een prachtige collectie van uniformen, documenten, historische voorwerpen en documenten, wapens, videofragmenten en aangrijpende getuigenissen… om zo een beeld te geven van het leven op en rond de slagvelden. Ook de jongens worden er – eventjes – stil van.

Via de dugout naar de uitgang

Via de prachtig nagebouwde ‘dugout’ (hopelijk geen last van claustrofobie…hoewel het gelukkig niet té eng is – dus ook voor kleinsten goed doenbaar) word je verder geloodst naar buiten; naar de loopgraven. Dit is dan ook meteen het einde van de tocht.

Samengevat: voor de hele familie: een voltreffer! Echt een aanrader voor jong én oud!

Allen naar Passendale!