Bilzen Mysteries, een misdaadspel op een prachtig kasteeldomein

Ook op zoek naar een daguitstap met een flinke snuif cultuur, natuur en intussen ook een leuk spel voor het hele gezin? Zoek niet langer !  
Wij testten vorig weekend Bilzen Mysteries voor je uit en zijn razend enthousiast over dit uitje. Ook benieuwd? 

Bilzen Mysteries, een dagspel

Twee attracties

Bilzen Mysteries zijn twee unieke attracties op het domein van Alden Biesen. Het Complot is een misdaadspel overdag, en ‘Het Verhaal’ is een klank- en lichtspektakel dat start na zonsondergang. Wij gingen voor ’het Complot’, het dagspel waarbij je in anderhalf uur op het historische domein van Alden Biesen niet alleen een moord, maar ook nog een diefstal moet oplossen, en dat aan de hand van raadsels, spelletjes, aanwijzigingen en proeven. 

Bij het onthaalloket krijgen we een tablet, een koptelefoon en wat uitleg over wat ons te wachten staat. Het spel bestaat in twee versies: een eenvoudige versie die aangeraden wordt voor –12 jarigen en een iets moeilijkere versie voor mensen die al wat vaker een escape room speelden. Wij kiezen voor de eenvoudige versie (hé, het is vakantie voor iets, nietwaar) en spelen dus vanaf nu tegen elkaar, spannend!

Het onthaalloket bij Bilzen Mysteries
Het prachtige domein van Alden Biesen

QR-codes spotten maar!

Net buiten het onthaalloket vinden we de eerste QR-code die we moeten scannen. Snel even onze eigen coole speurdersbadge aanmaken en hup, we worden zo gebombardeerd tot de rechterhand van commissaris Angel, gespeeld door actrice Joke Devynck. Ook Foute Vrienden-acteur Jeron Dewulf zet een verdienstelijke rol neer als politiehulpje. Bij iedere QR-code krijgen we nieuwe aanwijzingen in een kort videofilmpje en moeten we telkens een kleine opdracht spelen. Al snel zitten we helemaal in het spel en na iedere ronde wordt al snel gecheckt hoeveel punten de andere heeft. Winnen is bij ons toch altijd net iets belangrijker dan deelnemen 😊.

Van QR-code naar QR-code over Alden Biesen
Lopen over het prachtige domein van Alden Biesen

Prachtig historisch domein

Het domein waarover we hier lopen, is trouwens absoluut niet mis. Eeuwenlang deed  Alden Biesen dienst als één van de meest invloedrijke hoofdkwartieren van de Ridders van de Duitse Orde. En achthonderd jaar later is het kasteeldomein er absoluut niet minder indrukwekkend op geworden, integendeel zelfs. De QR-codes zorgen ervoor dat we ieder hoekje en kantje van het domein verkennen, alsook de prachtige  tuinen. 
De waterburcht met het gerestaureerde appartement van de landcommandeur is enkel te bezoeken met een gids of tijdens een tijdelijke tentoonstelling. Er worden ook regelmatig rondleidingen voor individuele bezoekers georganiseerd. Check hiervoor zeker eens vooraf de website. 

Landcommanerij Alden Biesen
De Engelse tuinen in Bilzen

En de winnaar is ....

Bogengalerijen, brugjes, een mooie kerk, dit domein heeft het allemaal. In de Franse tuin spelen we verschillende zoekopdrachten en proberen we toch de allerlaatste hints te verzamelen om te weten wie de moord en de diefstal nu pleegde, want straks wacht ons nog het eindrapport.  
 
Hebben we wel goed opgelet en weten we wel zeker wie de moord en de diefstal pleegde? Na een laatste druk op de knop zien we de eindscore en wat blijkt: de dochter scoorde het meeste punten. Weg zelfvertrouwen, want geklopt worden door een elfjarige is toch een klein beetje zuur :-)
De dochter loopt wel de rest van de dag op wolkjes. 

Gewonnen bij Bilzen Mysteries!

Een verdiend ijsje!

We genieten na de speurtocht van een lekkere lunch op het domein (er zijn wat restaurants en we zien ook heel veel dagjesmensen die hier genieten van een lekker picknick) en besluiten dan om één van de bewegwijzerde wandelingen te doen, die vanaf het domein vertrekken. Saartje van het onthaalloket beveelt ons de blauwe route aan, en die blijkt inderdaad supermooi. Rustige kronkelweggetjes, de allermooiste plankenpaadjes en een heerlijk ijsje bij Ons IJshuys; deze wandeling krijgt een dikke tien op tien. 
 
Missie geslaagd? Meer dan!  
Een toffe speurtocht, prachtige natuur en een lekker ijsje, Bilzen (Mysteries) heeft het allemaal. 
Wat ons betreft, moet Bilzen Mysteries dus zeker op je verlanglijstje voor deze zomer! 

Wandelen in Bilzen