De Hallepoort: een stukje middeleeuwen in Brussel

Duizenden pendelaars komen dagelijks voorbij de mooie Hallepoort op de Brusselse binnenring, maar weinigen kennen het bewogen verleden en nog minder mensen weten hoe mooi het daar binnen eigenlijk is. Wij wisten dat trouwens ook niet, tot we op een mooie zondagochtend een bezoekje brachten aan deze historische plek. Neem je een kijkje met ons?

De Hallepoort in Brussel

Eerlijk? Brussel is meestal niet de eerste stad die in ons opkomt voor een daguitstapje. Maar eigenlijk zijn we stiekem telkens weer blij als we er zijn geweest, want we ontdekken toch iedere keer leuke nieuwe plekjes.  Standaard kiezen we voor een daguitstapje naar Brussel wel altijd een zondag uit, want dan is het marktdag en dan kunnen we ons dagje uit beginnen met een tourtje over de exotische markt aan het station Brussel-Zuid. Want hé, een tripje starten met een heerlijke Marokkaanse pannenkoek aan een marktkraampje, daar zegt toch niemand neen tegen? Met een heerlijk volle buik staan we na vijf minuutjes stappen aan de Hallepoort. 

De enige bewaarde middeleeuwse stadspoort

Wat is die Hallepoort nu precies? Een prachtig gebouw dat al sinds de veertiende eeuw uitkijkt over onze hoofdstad en trouwens ook de enige bewaarde Brusselse stadspoort van de middeleeuwse stadsomwalling. Het museum geeft je verspreid over vier verdiepingen een kijkje in het Brusselse leven tussen de stadsomwallingen.

Een kijkje in de Brusselse geschiedenis

Wat een traphal

Met een audioguide gaan we op pad en stoten we eigenlijk direct op het pronkstuk van de Hallepoort: de traphal. De middeleeuwse trap is in perfecte staat en is er echt eentje zoals in de boekjes. Je hebt niet veel fantastie nodig om hier de ridders, edelvrouwen en narren over de 169 treden te zien weg en weer lopen. Wat een pareltje! Eigenlijk is deze traphal alleen al een bezoekje waard :-)

De prachtige trap van de Hallepoort

Schilden en zwaarden

De Hallepoort was niet alleen een stadspoort, maar bekleedde nog verschillende andere functies. Die ontdekken we op de eerste verdieping van het museum. Zo fungeerde de Hallepoort ook nog als graanzolder, gebedshuis, tehuis, gevangenis, rijksarchief en belastingkantoor. Tussen de fascinerende historische objecten door, wordt er ook aan de jongere bezoekers gedacht. Fleur kleurt en ontwerpt wat middeleeuwse ornamenten, en we verkleden ons ook met veel plezier als ridder (wat is zo’n helm zwaar!). Musea die ook interactief zijn, we like it!

Ridder spelen in de Hallepoort
Knutseltijd in de Hallepoort

Magische theaters

In de Hallepoort kan je ook telkens een tijdelijke expo bezoeken. Nog tot en met 4 juni 2023 is dat ‘Magical Theatres’, een tentoonstelling over het entertainment van een paar eeuwen geleden. Papieren theatertjes, poppenhuizen, kijkdozen, op deze verdieping kom je terecht in een magische wereld waar de ontspanning nog niet door schermpjes werd gecreëerd. We ontdekken mini-theatertjes, met de hand gemaakt, waar met veel liefde de drama’s van Shakespeare en de sprookjes van de gebroeders Grimm werden verteld. Ook hier is er weer plek om zelf ook aan de slag te gaan. Fleur neemt haar tijd om met de projector en met het poppentheater haar eigen verhaal te creëren terwijl wij de leuke kleine details van de expo onder de loep nemen. 

De tijdelijke expo in de Hallepoort
'Magical theatres' in de Hallepoort
Zelf aan de slag in de Hallepoort

Brussel uit de lucht

En dan rest er ons nog één iets! We beklimmen de laatste van de 169 treden om helemaal boven te genieten van een 360 ° panorama over Brussel. Wat een koddige torentjes heeft de Hallepoort trouwens. 

Dus? De Hallepoort is wat ons betreft een meer dan geslaagde uitstap in het Brusselse met het hele gezin. Wij maakten ons uitje af door te dwalen door de Brusselse Marollen – de wijk die trouwens op wandelafstand ligt van de Hallepoort – en ons daar te vergapen aan de brocante markt en de vele leuke cafeetjes. 
Getest en goedgekeurd :-) 

Het panorama over Brussel
Het mooie uitzicht over Brussel