De leukste activiteiten op Erfgoeddag

Een beestige Erfgoeddag in 2023

In 2023 richt Erfgoeddag de schijnwerpers op onze mededieren. Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de ekster op de galg, de eerste zwaluw, de zwarte weduwe of de immer naarstige houtworm: op zondag 23 april 2023 komt u gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen. Dan heeft Erfgoeddag als thema 'Beestig!'. Kom GRATIS langs in de verschillende musea en attracties!

Download nu de regionale programma's voor Erfgoeddag.

erfgoeddag
erfgoeddag

Ga je op 23 april naar Kalmthout, Lier of Diksmuide?

1. Doe, zoek of kijk met een ‘Beestige blik’ in het Suske en Wiske Museum

Tijdens ‘Doe met een beestige blik’ kruip je in de huid van een dier uit het album De Beestige Brug en ga je creatief aan de slag in het atelier. Ben je een echte spoorzoeker? Dan kan je tijdens ‘Zoek met een beestige blik’ op ontdekking gaan naar dierensporen in de tuin van het museum. Als je graag ‘kijkt met een beestige blik’ dan is de expo iets voor jou: kom enkele originele tekeningen uit Willy Vandersteens scoutsmap bewonderen die het museum op Erfgoeddag éénmalig tentoonstelt! In de polyvalente ruimte luister je naar live muziek van ‘Zoek & De Reizigers’ met niemand minder dan scenarist Peter Van Gucht. In het atelier lees je een leuk album met dieren in de hoofdrol.

Erfgoeddag in het Suske en Wiske Museum is een ‘beestige’ dag voor iedereen, doorlopend van 10u tot 17u! 

2. Beezzztige bijen in de Liermolen aan het MOT

Bijen zijn dan wel klein, maar van groot belang voor mens en natuur. In hun zoektocht naar nectar bestuiven ze planten en gewassen. Zonder hen zouden er geen zaden en vruchten zijn om ons te voeden.  Tijdens de prehistorie jaagde de mens op bijen: hij roofde de honing uit de nesten. Dat evolueerde in de oudheid naar de teelt van bijen: de nobele techniek van de imkerij.
 
Aan de Liermolen bij het MOT staat een bijenhalletje in vakwerk als schuilplaats voor de bijenkasten van de imkers. Je ziet hen in actie, krijgt meer info over hun bijen en kan bij hen terecht voor een pot lekkere honing. Voor de komst van verlichting op gas of elektriciteit werd bijenwas gebruikt om er kaarsen mee te maken. Samen met een MOT-medewerker maak je je eigen exemplaar. Wereldwijd zijn er meer dan 16.000 bijensoorten. Hoe je die uit elkaar haalt kom je te weten bij jeugdbeweging JNM.

3. Ontdek een stukje Diksmuidse dierenwereld

Fascinerende wandeling: ‘Een verhaal van zwarte katten en ’t swijnebesien’ 

Tijdens een spannende wandeltocht vertelt een gids je meer over de mysterieuze geschiedenis van onze stad. Acteurs zorgen voor extra spektakel en sfeer, heerlijke duivels smakende brouwsels en hartige hapjes laten je bekomen van de spanning. Een verhaal over één van de gruwelijkste periodes uit de Diksmuidse geschiedenis. De 16de eeuw was de eeuw van epidemieën als de pest, tyfus en de pokken. Een tijd van hongernood, rattenplagen en duivelsbeschuldigingen. Het was een tijd waarin mensen zich als beesten gedroegen, zonder enige vorm van beschaving.

Educatieve gidsbeurt en bezoek: ‘Gefladder in het donker’

Ter gelegenheid van Erfgoeddag stelt provinciaal bezoekerscentrum De Blankaart zijn indrukwekkende vleermuiskelder open voor het publiek. Een gids vertelt je alles over de bijzondere dieren en de geschiedenis van het Blankaartkasteel. Daarnaast zijn er ook tal van randactiviteiten in het park. 

erfgoeddag

En er valt nog zoveel meer te beleven!

Het beestig verleden van de wielersport - KOERS Roeselare 

De Haai van Messina, de Arend van Toledo of de Leeuw van Vlaanderen. Het peloton is één bonte beestenboel. Wist je dat een das in 1980 het WK wielrennen won en in 2006 een krekel zich tot wereldkampioen kroonde? En waarom is de vos de absolute winnaar als het aankomt op wereldkampioenschappen? Zoek op Erfgoeddag naar het beestig verleden van de wielersport en maak zo kennis met het neusje van de zalm onder de renners.

Allemaal beestjes - Groeningemuseum Brugge

Speurneuzen, verrekijkers in de aanslag! Ga op safari in het Groeningemuseum en zoek alles wat poten, vleugels, een staart of scherpe tanden heeft.  De dieren zijn goed verstopt of staan trots vooraan op de schilderijen. Het is aan jou om ze allemaal te komen ontdekken!

Een beestige reis rond de wereld - Landcommanderij Alden Biesen, Bilzen

Een beestige reis rond de wereld is een leuke zoektocht voor kinderen van 4 t.e.m. 10 jaar. Met een reispas in de hand vertrek je op ontdekkingstocht door de verschillende continenten naar de dieren die er voorkomen. Alex het aapje zal je hierbij begeleiden. In ieder van de zes werelddelen los je opdrachten over dieren op. Telkens je een werelddeel hebt afgewerkt, mag je een gaatje prikken in je reispas. Op het einde van je reis heb je heel wat bijgeleerd over het dierenrijk.

Workshop: Maak een beestige blaasraket of spelen met dierenspellen - Speelgoedmuseum Mechelen

Euh, hebben jullie ook vliegende dieren gespot? Nee, jullie waren niet aan het dromen. Sommige dieren van het Speelgoedmuseum kunnen wel degelijk vliegen! Knutsel een blaasraket en lanceer je dieren naar de ruimte. De klakkebuis of blaaspijp kent al een lange traditie. Het ontstond wellicht als wapen voor de jacht maar werd daarna ook geïntegreerd in onze spelcultuur.  Deze evolutie staat ook symbool voor onze veranderde relatie met dieren: van vijand, voedsel of gevaar tot vriend, hulp en zelfs speelkameraad. Wie lanceert de geknutselde dieren het verst? Ontdek het tijdens deze beestige knutselworkshop! 

Een spel vol dierensymboliek? Dat is het klassieke ganzenbord! Spelenderwijs meer leren over het dierenrijk? Dan is er het spel Dierenvrienden of een klassieke dierenmemory. Van regenwormen tot bevers, dieren hebben altijd een rol gespeeld in ons leven én in onze spelcultuur. Het Speelgoedmuseum maakt voor de Erfgoeddag een selectie uit haar collectie spellen om jou heel wat beestig spelplezier te bezorgen. Heb jij zin in een portie dierenvreugde? Dan zien we je graag passeren langs ons standje op de Veemarkt!
 
Heb je trouwens al kennisgemaakt met de beestige collectie van het Speelgoedmuseum? Wist je dat speelgoed onze veranderende relatie met de natuur weerspiegelt? Duik de speelgoedjungle in met onze gids en slinger tussen de speelse dierenverhalen! Spring van de oudste bikkels die werden gemaakt van schapenkootjes naar de middeleeuwse ballonnen. Glij langs onze uitgebreide dierenwereld vol knuffelberen en sluip voorbij de speelgoeddieren. Krijg jij al zin in deze beestige rondleiding? Schrijf je zeker vooraf in!

Sporen naar de paardenkoers - Trainworld, Schaarbeek

Eind 19de eeuw was paardensport hip(po) en happening in België. Vandaag blijft daar niet veel van over, behalve die ene heel bekende dan in West-Vlaanderen, Waregem Koerse. Een vergeten verhaal is de renbaan in Groenendaal die in 1887 gebouwd werd op vraag van de toenmalige koning Leopold II. Hij bezocht de paardenraces zo vaak dat hij er een konnklijke loge liet bouwen. Er was maar één probleem met de renbaan in Groenendaal. Het lag onbereikbaar. Om grote volksverhuizen naar die wedstrijden te organiseren was infrastructuur nodig. En je raadt nooit wat men speciaal aanlegde... jawel een spoorlijn. Een spoorlijn uit liefde voor de paardensport. Uiteraard liet de koning nog een station bouwen dat afgestemd was op haar gebruikers: paarden en mensen. Een verteller die het allemaal meemaakte vertelt je in geuren en kleuren het wel en wee van de renbaan en de aangelegde spoorweg. Maar ook de teloorgang van een vergane glorie.

Beestige wandeling doorheen Aalst - 't Gasthuys 

Een begeleide wandeling doorheen de historische stadskern van Aalst met daarbij volop aandacht voor de dierenverhalen op verschillende locaties. Huis-, straat- en pleinnamen, cafés en herbergen, dialectnamen voor verschillende dieren, aanwezigheid van dieren in de Sint-Martinuskerk en het stedelijk museum, volksverhalen, enz...  In het museum ook tijdelijke beperkte expo over dieren in de collectie (van archeologie tot vandaag), alsook aandacht voor Louis Paul Boon en de dieren in zijn oeuvre. 

Beestige Wijerwandeling - Toerisme Heusen-Zolder

Trek je stevige wandelschoenen aan en ontdek het beestige heden en verleden van domein Bovy en de Wijers, verteld door één van de gidsen. De wandeling zal tussen 4 en 8 km zijn, afhankelijk van de deelnemers en de omstandigheden van de dag.

LABIOMISTA met Koen Vanmechelen - Genk

"LABIOMISTA, een evoluerend kunstwerk over de mix van het leven." - Koen Vanmechelen
Op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg (Genk) evolueert een project dat je meeneemt in de unieke visie van kunstenaar Koen Vanmechelen en zijn levenswerk op vlak van identiteit, fertiliteit & bioculturele diversiteit. Een tuin van orde en chaos, een arena van cultuur en natuur. Vanmechelen’s wonderlab.
Terwijl je in een 24 hectare park de weg vindt door een openluchtexpositie met tal van zijn (levende) kunstwerken en installaties worden universele maatschappelijke onderwerpen als diversiteit en mensenrechten tastbaar en bespreekbaar dankzij de taal van de kunst. LABIOMISTA is een permanent en evoluerend kunstwerk dat je uitnodigt, uitdaagt en inspireert. Het is een broedplek voor tal van nieuwe ideeën, creaties, projecten en samenwerkingen. En het vormt een ontmoetingsplek voor alle soorten op deze wereld.

De Lierelei - Lier

Karel Vingerhoets brengt het fabelachtig verhaal van de Lierelei. Sinds 2022 maakt het beest deel uit van de Lierse reuzentrein. Ontworpen en gemaakt door De Machienerie beweegt het zich kronkelend voort als een paling, geholpen door de vleugels van een duif, onder het diep geblaat van een schaap. Je beleeft het verhaal in goed en groot gezelschap van de reuzen op de plek waar zij thuis zijn, de reuzenhal.

Vreemde vogels in het Wervikse stadsarchief - Wervik

Het stadsarchief en archief van het Nationaal Tabaksmuseum bulken van objecten, documenten, foto's, tekeningen van dieren. Tijdens erfgoeddag presenteren we graag een selectie van onze vreemdste snuiters en laten we jou kennis maken met de betekenis van dieren in het Wervikse stadsarchief.

Beestig erfgoed in Puyenbroeck - Wachtebeke

Een beestige erfgoeddag op zondag 23 april in provinciaal domein Puyenbroeck! Om 13u00 start een treintje aan de inkom van het domein (parkeren kan op parking 1) naar de winterstal, waar je uitleg krijgt van een gids bij enkele verschillende dieren in het levend erfgoedpark. Rond 14u30 à 14u45 vertrekt het treintje van daar het de huifkar tot aan het mola molenmuseum, waar je uitleg krijgt over molens die aangedreven werden door dieren. Bij het mola is er een drankje voorzien of kan je eens een molenbiertje proeven! Dit is een gratis activiteit maar je moet wel op voorhand inschrijven.

Allemaal beestjes! - Yper Museum

Ieper heeft veel met dieren... Zo trekt driejaarlijks een heuse Kattenstoet door de straten. Daarom zijn ze ook trots op de titel 'kattenstad'. In de collectie van het Yper Museum kan dit populaire dier dan ook niet ontbreken. Maar je kan er best wel nog wat andere dieren spotten. Ontdek het in de familierondleiding 'Allemaal beestjes'....

Als de dieren konden spreken - In Flanders Fields Museum, Ieper

Op Erfgoeddag wordt het verhaal over de Eerste Wereldoorlog niet door mensen verteld, maar door dieren.
Het In Flanders Fields Museum nodigt je uit op het geleid bezoek ‘Als de dieren konden spreken’.
Zo maken we kennis met hondje Torpille, die als de beste ratten kon vangen in de loopgraven en staan we stil bij de paarden, die met wapens en ambulancewagens moesten sleuren. Een verhaal voor dierenliefhebbers, door ooggetuigen die alles van op de eerste rij hebben aanschouwd.

Een dierencollectie in het AfricaMuseum anno 2023? - Tervuren

Een dierencollectie in het AfricaMuseum anno 2023? Opgezette dieren in een museumzaal… dat vraagt om een kritische reflectie. Die krijg je op zondag 23 april tijdens een rondleiding in de zalen Landschappen en Biodiversiteit en in de Krokodillenzaal van het AfricaMuseum. Ze belichten er het historisch perspectief van de dierencollectie en verdiepen zich in de evolutie van visies en overtuigingen omtrent het verzamelen van dieren. De gids biedt op die manier elementen aan om zelf een oordeel te vormen.

Rondleiding 'Beestjes buiten de bibliotheek' - Mu.ZEE

Benieuwd hoe het eraan toe gaat in de museumbibliotheek van Mu.ZEE? Ze nemen je mee op ontdekking in het boekendepot, dat normaal gezien niet toegankelijk is voor publiek. Leer de collectie van de bibliotheek kennen en krijg een exclusieve sneak peek van unieke stukken. Tijdens de rondleiding staan we stil bij de maatregelen die Mu.ZEE neemt tegen vervelende en schadelijke beestjes. De papierrestaurator geeft je een inkijk in de problematiek zodat je alles te weten komt over de dieren die een risico vormen voor onze bibliothecaire en documentaire collecties.

Op safari in het museumdepot - Bakkerijmuseum

Ga op safari in het museumdepot en werp een unieke blik achter de schermen van het Bakkerijmuseum! Wist je dat minder dan 10% van de collectie te bekijken is in het museum? De rest bewaren ze veilig in onze schatkamer: het museumdepot. Op Erfgoeddag kan je een unieke blik werpen achter de schermen. Samen met een gids ga je op safari in het depot. Je ontdekt een 5-tal bijzondere collectiestukken gelinkt aan het thema ‘beestig’, en heel wat andere, nooit tentoongestelde pareltjes.

'n Beestig depot - Gasthuismuseum Geel

Een depot zonder beestjes? Als je op de zolders van een 17de-eeuws complex stockeert, werk je samen met de beestjes! Gasthuismuseum Geel zet de deuren van haar depot uitzonderlijk open. Kinderen mogen op zoek gaan naar bijters, boorders en andere ongewenste bewoners. Ouders of begeleiders krijgen ondertussen uitleg over schade, behandeling en hands-on maatregelen om beestjes te voorkomen. En ondertussen ben je toch maar mooi op die 17de-eeuwse zolder geweest!

Beestjes en sterrenkunde - Volkssterrenwacht MIRA

De sterrenhemel spreekt sinds de oudheid tot de verbeelding van de homo sapiens. Mensen zochten orde en regelmaat om de natuur beter te begrijpen en vat te krijgen op het mysterie van de vele dingen die gebeurden, maar waar men met de kennis van toen geen zinvolle uitleg aan kon geven. Voor de wereld van de sterren en de planeten lukte dit bijvoorbeeld door in de wirwar van sterren aan de hemel patronen te herkennen en te benoemen: zo ontstonden de sterrenbeelden. In de magische wereld van toen hadden die kosmische patronen zeer zeker een bedoeling voor de mens, en zo ontstond samen met de astronomie ook de astrologie, iets wat we vandaag de dag terecht als onzin mogen bestempelen. In onze multimediavoorstelling tonen we een aantal dierlijke sterrenbeelden en kom je meer te weten over een aantal mythologische verhalen. Bij helder weer kan je van zonnewaarnemingen genieten.

Een veestapel in Lier met of zonder schapen - Stadsmuseum Lier

Tot in de 16de eeuw groeit en bloeit Lier mede dankzij de veemarkt. Hoe komen we daar aan? Hoe moeten we ons dat voorstellen? Hoe werkte dat stapelrecht op vee? En wat bracht het ons op? Erik Aerts, professor emeritus economische geschiedenis, legt het ons vakkundig uit.

erfgoeddag

Meer informatie

Wil je meer informatie over deze of andere activiteiten? Surf dan naar https://erfgoeddag.be/

Lore
Lore

Een 25-jarige creatieve duizendpoot met een passie voor taal, communicatie en toerisme. Een optimistische bezige bij die geniet van het leven :)