Deze 5 monumenten kregen een belangrijke rol in een stripverhaal

Elke stripreeks creëert een eigen universum. Toch weet de 'Negende Kunst' regelmatig een brug te slaan met de realiteit, waardoor er in het decor echt erfgoed opduikt. Heel wat auteurs halen inspiratie uit de geschiedenis en bijgevolg uit beroemde én minder notoire kastelen, abdijen en industriële monumenten.

Het Kasteel van Beersel in Suske en Wiske

Willy Vandersteen haalde vaak inspiratie uit kantelmomenten in de geschiedenis. Hij liet geen kans onbenut om monumenten in zijn strips te verwerken. Het kasteel van Beersel krijgt in ‘De Schat van Beersel’ een hoofdrol aangemeten. Op de achtergrond speelt de belegering van de Brusselaars tijdens hun opstand tegen Maximiliaan van Oostenrijk in 1489. Het kasteel heeft in de loop van zijn bestaan meermaals een beleg moeten afslaan. Misschien daarom dat de burcht die militaire uitstraling en brede slotgracht heeft weten te bewaren.

Op zoek naar een schat raken Suske & Wiske opgesloten in een kerker. Ze kunnen ontsnappen via een onderaardse gang, maar om die te vinden moeten ze eerst in het verleden (1489) op zoek naar die gang.  Wie vandaag de burcht bezoekt, zal lang kunnen zoeken naar onderaardse gangen. Het is veel interessanter om naar de hoogste verdiepingen van de burcht te klimmen en daar te genieten van het uitzicht op de Zennevallei.

Het Gentse belfort in Nero

In de Arteveldestad kan je een Nerotische wandeling volgen met gids. De wandeling doet allerlei locaties aan die een rol spelen in de eerste albums van Nero. Marc Sleen, de geestelijke vader van Nero, woonde in Gent. Nadien verhuisde hij naar Hoeilaart waar hij zijn hart verloor aan druiven en het Zoniënwoud.

Toch keerde Nero begin jaren tachtig in het album ‘De Bom van Boema’ terug naar Gent. Sleen maakt er in het album een erezaak van alle erfgoedparels van de historische binnenstad aan bod te laten komen. Smulpapen zullen ook heel wat lokale streekproducten in de strip herkennen.

Het belfort speelt een centrale rol in de strip. De 95 meter hoge toren werd aan het begin van de veertiende eeuw gebouwd. Op de top rust een draak die tijdens de Gentse Feesten vorig jaar echt vuur spuwde. De draak, die ook in het album aan bod komt, zou de oorlogsbuit zijn na een kort, hevig gevecht met de Bruggelingen.

C-mine in de Kiekeboes

Toerisme Limburg sprong een gat in de lucht toen onlangs het 152e Kiekeboes-album ‘Niet van gisteren’ verscheen. Heel wat toeristische attracties in de provincie passeren de revue in het album. Vooral C-mine, het hoofdgebouw van de voormalige steenkoolmijn van Winterslag in Genk, krijgt veel aandacht. Dit prachtig stukje industrieel erfgoed kreeg een tweede leven als cultuurtempel en belevingscentrum. De c staat voor creativiteit.

Ook de grote mijnstaking van Zwartberg van 1966 komt in het album aan bod. De mijn van Winterslag sloot pas in de jaren tachtig de deuren. De twee imposante schachtbokken staan prominent op de cover van het album. Met de C-mine expeditie kan je een van de twee schachtbokken tot in de nok beklimmen. Je hebt er een prachtig uitzicht over Genk en op de mijnterril dat nu een prachtig natuurgebied is.

Het Kasteel van Horst in De Rode Ridder

De Rode Ridder doolt 130 albums lang door de duistere middeleeuwen. In album 131 heeft hij behoefte aan rust en vestigt hij zich in het kasteel van Horst midden het Hageland. Hij blijft er een aantal albums hangen voor hij weer de wijde wereld opzoekt.

De Rode Ridder verbleef er in het tweede deel van de dertiende eeuw. Toen was nog lang geen sprake van de indrukwekkende burcht met grote slotgracht. Dat kwam er pas in de loop van de vijftiende eeuw. In de dertiende eeuw was het ‘kasteel’ eerder een versterkte hoeve. Maar omdat een hoeve nu eenmaal niet zo tot de verbeelding spreekt, tekende Karel Biddeloo de imposante burcht in al zijn glorie.

Het Lange Max Museum

Ivan Petrus Adriaenssens maakte vier realistische graphic novels over historische feiten, telkens gestoeld op een frontplek, respectievelijk Nieuwpoort, Veurne, Passendale en Waregem. In het boek Afspraak in Nieuwpoort, komt er een Engelse luitenant (dichter T.E. Hulme) om het leven in de duinen, door een levensgrote obus die werd afgeschoten vanaf Leugenboom, Koekelare. Een slachtoffer van het gigantische 'Lange Max' kanon.

De laatste exemplaren van stripboek "Afspraak in Nieuwpoort" zijn enkel nog te koop in Stadhuis Nieuwpoort en Museum Westfront, Nieuwpoort.

Expo over ‘Holocaust en strips’ in Kazerne Dossin

Het toonaangevende Mechelse museum over de Holocaust in België pakt regelmatig uit met spraakmakende tentoonstellingen. Nog tot 23 juni kan je er hun tijdelijke expo over Holocaust en strips meepikken. Niet minder dan 200 strips en graphic novels komen er aan bod. Het wereldwijd bejubelde ‘Maus’ van Art Spiegelman kreeg een prominente rol in de tentoonstelling, maar ook minder gekende werken worden vertegenwoordigd.

Kazerne Dossin was oorspronkelijk een kazerne van het Belgisch leger. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte de SS de kazerne als doorgangskamp voor Joden, Roma en Sinti. Slechts 5% van de mensen die via Kazerne Dossin werden gedeporteerd, keerden levend terug. Aan de overkant van de straat werd een hypermodern museum gebouwd dat enerzijds de holocaust belicht en anderzijds inzoomt op de mensenrechten vroeger en nu.