Diksmuide: Een mix van geschiedenis en natuur

Littekens van de oorlog

Onze dag begon bij de expo "Liksems" wat West-Vlaams is voor littekens. Vanaf het moment dat we de expo binnenstapten, werden we meegenomen op een reis door de tijd. De expo toonde de evolutie van het frontlandschap naar een herdenkingslandschap van vrede. Kunstzinnige personages zoals de frontschilders Karel Vanlerberghe, Charles Fouqueray, Achille Van Sassenbrouck, kunstenares K├Ąthe Kollwitz en haar zoon Peter dienden als onze gidsen. 

Ze wezen ons op de littekens en verwondingen die tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn. De expo maakte gebruik van een mix van prints, audio- en videofragmenten om ons aan te moedigen het Diksmuidse landschap te verkennen via 3 fietslussen, 2 wandelcircuits of zelfs een boottocht tijdens de zomermaanden.

Fietsen in de omgeving

De omgeving verkennen per fiets

Na het absorberen van de rijke geschiedenis in de expo, besloten we het landschap van Diksmuide per fiets te verkennen. Het landschap bood adembenemende uitzichten en de fietslus bracht ons naar prachtige plekken waar we even konden pauzeren en genieten van de rust en sereniteit van de natuur. De picknick van een lokale hoeveboerderij werd met veel smaak binnengewerkt!

Boottocht op de Ijzer

Om onze ontdekkingstocht door Diksmuide compleet te maken, maakten we een boottocht op de IJzer. Vanaf 1 juli tot en met 31 augustus worden er vier keer per week begeleide boottochten aangeboden. We schreven ons in voor de tocht op een van de beschikbare dagen en verzamelden om 14.30 uur bij de dienst Toerisme op de Grote Markt. 

De gids aan boord vertelde ons boeiende verhalen over het landschap en de littekens die nog steeds aanwezig zijn als stille getuigen van de Eerste Wereldoorlog. Terwijl we langs de Handzamevaart en de IJzer voeren, konden we de schoonheid van de omgeving bewonderen en ons verwonderen over de veerkracht van de natuur.

Boottocht op de Ijzer

Onze conclusie?

Diksmuide was een perfecte combinatie van geschiedenis, kunst en natuur. De expo "Liksems" in de Verhalenschat bood een inzicht in de evolutie van het landschap van front naar herdenkingsgebied. De verkenning per fiets stelde ons in staat om op ons eigen tempo te genieten van de prachtige omgeving en de vele overblijfselen van de oorlog te ontdekken. 

De ontspannende boottocht op de IJzer gaf ons de mogelijkheid om het landschap vanuit een ander perspectief te bewonderen en te leren over de littekens die nog steeds aanwezig zijn. 

Diksmuide is werkelijk een stad die geschiedenis ademt en tegelijkertijd de schoonheid van de natuur omarmt. Een bezoek aan deze bijzondere plek is een ervaring die nog lang in onze herinnering zal blijven hangen.