Een bezoekje aan 'Kattevennen' - Cosmodrome in Genk

Een bezoekje aan de Cosmodrome in Kattevennen is jouw ticket voor een ruimtereis! Maar er valt nog veel meer leuks te beleven, hier kan je gerust een dagje vertoeven, jong of oud(er), er is voor ieder wat wils.

Een leuk daguitstapje met het gezin

In de wintermaanden kan het weer als eens tegenzitten, en dan kiezen we dus al eens graag een leuke binnenactiviteit uit. Zo ging ik samen met mijn man en jongens van 4 en 8 jaar naar Kattevennen in Genk. Kattevennen is één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Je kan er naar hartenlust ontspannen met het hele gezin.  
Wij bezochten er de Cosmodrome, genoten van een heerlijke lunch en ontdekten er de Stokkenman wandelroute. We bezochten kattevennen op 14 februariin de krokusvakantie, voor ons alvast een geslaagde Valentijnsuitstap. 

Kattevennen, dat is…

De Cosmodrome, waar je de ruimte als nooit tevoren beleefd! We namen plaats in de 360° filmzaal met heerlijke ‘lig’stoelen voor de voorstelling ‘Op Reis met Seppe Supernova’. Door deze stoelen kan je goed in ‘de ruimte’ of naar ‘de hemel’ kijken.  
Seppe Supernova liet een beetje op zich wachten, maar wanneer de kinderen hem enthousiast riepen, kwam hij gelukkig snel tevoorschijn. We trokken samen ons denkbeeldig ruimtepak aan en waren helemaal klaar voor de reis. Samen met Seppe maakten we een reis naar de ruimte, een ontdekkingstocht doorheen het zonnesteslel. Aan de hand van een memoryspel. Het commandocentrum vraagt welke figuurtjes mogen worden gedraaid. Zijn het 2 dezelfde, dan vliegen we mee in Seppe’s raket naar de volgende planeet of ander onderdeeltje van het zonnestelsel. Daar aangekomen geeft de medewerker van het commandocentrum extra info. Niet enkel de kinderen, maar ook de volwassenen kunnen hier zeker nog wat leren. Zo leer je bv. waaruit planeten zoal bestaan, hoe warm het er is, op welke er al dan niet leven mogelijk is, en nog veel meer.

De interactieve voorstelling duurt een halfuurtje en is hierdoor erg geschikt voor kinderen van 3 tot 6 jaar, al vonden wij dat de leeftijd gemakkelijk tot 8 à 9 jaar mag worden opgetrokken, gezien de gegeven info ook voor hen zeker leerrijk is.  

Wij kozen specifiek voor deze voorstelling gezien de leeftijd van ons jongste zoontje (4), maar er zijn voorstellingen voor iedere leeftijdscategorie, voor elk wat wils dus!

  • Dinosaurs, a story of survival (5+) 
  • Earth, moon and sun (6+) 
  • Astronaut (8+) 
  • en meer…

Na deze voorstelling brachten we een bezoek aan de sterrenwacht. Hier staat een reuzengrote telescoop waarmee je naar de hemellichamen kan speuren. Spijtig genoeg regende het tijdens ons bezoek, waardoor de koepel niet open kon. Op een droge, heldere dag kan je de zon waarnemen op het 360° draaiplatform. 

Expo 'De Oerknal'

In expo 'De Oerknal' beleef je het absoluut begin van de kosmos en reis je van de oerknal tot het heden. Je komt er te weten hoeveel je zou wegen op een andere planeet, en leert een heleboel wetenschappers kennen. De Expo bevindt zich in de Cosmodrome, en kan je bezoeken voor of na de 360° voorstelling.  
Er is een kinderspeurtocht voorzien, info en benodigdheden hiervoor bevinden zich bij het startpunt van de expo. 

De Stokkenmanroute

De Stokkenmanroute, een wandeling van 4,2km doorheen de bossen van Kattevennen. Met behulp van de app of het verhaalboekje ontdek je alles over de mysterieuze stokkenmannen.  
 
Gewapend met ons verhaal- en spelboekje, gingen we op zoek naar de 12 stokkenmannen. We volgden de ‘kleine mannetjes’ die de richting aangeven om zo bij de grote stokkenmannen te geraken. De ene vind je al sneller dan de andere, sommigen zitten goed verstopt.  
Door de regen moesten we onze route jammer genoeg inkorten, waardoor we niet alle stokkenmannen hebben kunnen vinden. Wel maakten we kennis met Twiggy en Trunk,  Geneviève, Sir, Tak en Ki en Dag en Tot… Allemaal knappe figuren met elk hun eigen verhaal en unieke wapenschild. Deze wapenschildjes kan je ‘rubben’ in het spelboekje, als bewijs dat je alle stokkenmannen gevonden hebt en dus een mega goede speurneus bent!  

Naast hun eigen unieke verhaal, hoort bij elke stokkenman ook een interessant weetje over bv. de natuur, bomen, de aarde,… We keerden dus weer wat slimmer naar huis, altijd leuk toch?! De route is buggyproof (met een stevige buggy). Wanneer het voor je bezoek geregend heeft, kan het op sommige plaatsen wel wat modderig zijn, stevige schoenen zijn dan een must.  

En ook… 

Op naar brasserie De Krater, van al dat speuren en spelen krijg je natuurlijk honger. Maar dat is bij Kattevennen géén probleem, want hongerige buikjes kan je vullen bij de Krater. Een uitgebreide menukaart inclusief kindergerechtjes zorgt ervoor dat ieder wel iets naar z’n zin kan vinden.  

Leuk extraatje: vlak bij de brasserie ligt de Speelplaneet, een speeltuin helemaal in ‘Cosmic Adventure’ thema, fun verzekerd! 

Gezien de regen konden we de buitenactiviteiten niet doen, maar op een droge dag valt er dus zeker nog veel leuks te beleven bij Kattevennen! 

  • Bliksemtrap: beklim de bliksemschichtvormige trap voor een prachtig uitzicht. 
  • Forest school: leuke activiteiten en workshops voor kinderen die graag buiten zijn
  • Wandelen: naast de stokkenmanroute is er ook nog de Beestige Boelwandeling, het Stenenpad, de B’Oscars route en het Planetenpad
  • Sporten in de natuur, ...

Er is echt zóveel te beleven bij Kattevennen, je kan er gerust een daguitstapje van maken, wel best te plannen bij droog weer indien je ook voor de buitenactiviteiten kiest. Jong en oud, iedereen vindt er zeker een leuke activiteit! 

Praktisch

Kattevennen – Cosmodrome 
Planetariumweg 19 
B-3000 Genk 

Er is een ruime, gratis parking aanwezig.

Kattevennen.be 
Kattevennen@genk.be

 

Petra

Mama van 2 enthousiaste en actieve jongens.
We trekken er graag op uit in de natuur, hoe avontuurlijker de wandeling, hoe beter! Ook voor andere actieve uitstapjes zijn we altijd te vinden.
Nieuwe dingen ontdekken, zoals bijzondere plekjes of lekkere eetadresjes, vinden we top! Foodies for life ✌️