Een oase van groen in 't Stad

Onlangs waren mijn dochter en ik een weekendje op pad in Antwerpen, terwijl de echtgenoot aan het werk was op de Vakantiebeurs. Genieten van wat shoppen op de Meir, lekker brunchen en een paar musea meepikken, heerlijk toch? Aangezien wij toch wel ‘groene sokken’ (😊) hebben, hebben we na een tweetal dagen in de stad toch zin in een brok natuur. Allez, moeder dan toch, want de dochter kan gerust een hele week blijven shoppen. We trokken dus naar het Rivierenhof, 130 hectare aan rust en ontspanning en alom gekend bij de Antwerpenaar. Trek je mee je wandelschoenen aan?

Mooi uitzicht op het Rivierenhof

Hoe, wat en waar?

Het Rivierenhof is een provinciaal domein, eigenlijk een groot park van 130 hectare met eeuwenoude bomen, vijvers, een kasteel, tuinen en nog veel meer, gelegen in het Antwerpse stadsdistrict Deurne. Het is trouwens het grootste park in de stad Antwerpen, en het dateert al van in de zestiende eeuw, toen het werd aangelegd als buitenverblijf.  

Het is de eerste keer dat we op pad gaan in dit domein, dus parkeren we de wagen op Parking Zuid en lopen van daar richting het mooie kasteel aan de vijver, van waaruit verschillende wandelingen zouden starten. Wat is dit trouwens een prachtig kasteel, dat supermooi weerspiegelt in de vijver die er voor ligt. Het heet niet voor niets de Spiegelvijver, uiteraard :-) 

Kasteel Rivierenhof
Een oase van groen in Deurne

Stappen maar

Het winterzonnetje schijnt, dus jas en muts aan en wandelen uiteraard. Er zijn verschillende uitgestippelde wandelingen op het domein, en zelf kiezen we voor de rode wandeling van vier kilometer lang, waarbij we zo de belangrijkste bezienswaardigheden van het domein zullen leren kennen. 
Je kan vooraf een plattegrond afdrukken of de kaart op het domein bekijken, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig, want de bewegwijzering en paaltjes werden onlangs vernieuwd, dus verloren lopen is hier helemaal niet aan de orde. We komen langs de speeltuin, het sprookjeshuis, verschillende tuinen en een heel groot grasveld (ideaal om te voetballen of voor een hele lange picknick als het wat warmer is).  
We doen ongeveer anderhalf uur over een heerlijke wandeling langs de vijvers, over brugjes en langs tuinen. 

De rode wandeling is niet de enige in het aanbod van het Rivierenhof. De groene wandeling start aan het Infpunt Domeinwacht en leidt je langs speciale Bomen uit verre Streken. Een ideaal ommetje om de Trompetboom, Mammoetboom of Toverhazelaar te ontdekken. 

Wat is het sprookjeshuis dat we tegenkomen op de wandeling trouwens een prachtig gebouwtje! We zien dat er hier af en toe vertelsessies worden georganiseerd en sprookjes worden verteld. Neem hiervoor zeker een kijkje op de activiteitenkalender van het Rivierenhof. Er zijn hier – naast die vertelsessies – nog wel meer zaken te beleven: workshops, optredens,... 

De rode wandeling in het Rivierenhof
Een supermooi sprookjeshuisje in het Rivierenhof

Lunchtijd

Normaal nemen wij bij wandelingen wel graag een picknick mee, maar het is natuurlijk ook wel leuk om de voeten onder tafel te steken en te genieten van een heerlijke lunch. En dat is hier in het Rivierenhof zeker mogelijk; want het Kasteel Rivierenhof heeft niet alleen een mooie binnenruimte, maar ook een heel groot terras en een fijne kaart met slaatjes, croques, uitgebreide maaltijden en nog veel meer. De zon schijnt volop en we nestelen ons op het terras onder een heerlijk winterzonnetje. Een croque Hawaï op een terrasje in januari, kan het leven nog beter?

Genieten van een heerlijke lunch
Bruggetje onderweg op de wandeling

Het Walhalla voor kinderen

In de meeste provinciale domeinen is er van alles te beleven voor jong en oud, en ook hier is dat helemaal niet anders. Het aanbod is ontzettend uitgebreid met een kinderboerderij, een sprookjesachtige speeltuin, sportvelden, een groot grasveld, een doolhof, minigolf,...  

De grote speeltuin ligt net naast het kasteel en ligt ook op de wandelroute die wij maken, dus moeten we die uiteraard uitgebreid testen. 😊 Die werd trouwens een zestal jaar geleden opnieuw ontworpen, na een uitgebreide bevraging bij de bezoekers, waaronder ook een heleboel kinderen. En dat merk je! De kinderen kozen voor een middeleeuws thema, dat heel leuk werd uitgewerkt met leuke speeltoestellen voor zowel jongere als oudere kinderen. 
 
Dit is trouwens niet de enige speeltuin hier. En o ja, er is ook een kinderboerderij. Genoeg te doen hier dus voor gezinnen met kleine kinderen.  
 
Wist je dat je hier ook op expeditie kan? Aan het infopunt kan je een doeboekje kopen waarmee je op expeditie kan in het Rivierenhof en aan de hand van leuke opdrachtjes en raadsels het domein beter kan leren kennen. Ideaal met kinderen vanaf 5 jaar! 
 

Een speeltuin in middeleeuws thema

Praktische info

Het Rivierenhof kan je gemakkelijk bereiken met openbaar vervoer (bussen en tram). 
Ga je toch met de wagen, dan heb je verschillende parkings waar je je wagen kan achterlaten. Zelf parkeerden wij op ‘Parking Zuid’, waarna het ongeveer tien minuutjes stappen was tot aan het Kasteel. 
 
Het Kasteel Rivierenhof – het restaurant dus – is dagelijks geopend vanaf 10 uur en toegankelijk via trappen. Het terras is wel toegankelijk met rolstoelen of buggy’s. Aan de speeltuinzijde van het Kasteel is er ook sanitair dat toegankelijk is zonder trappen te moeten doen. 
Trouwens een dikke aanrader! Onze lunch daar smaakte heerlijk! Reservaties zijn mogelijk, maar niet verplicht. 
 

Heerlijk wandelen met een winterzonnetje
Never not playing