Een Verstilde Stad aan het Westfront

Al vele malen passeerden we langs het Koning Albert I monument in Nieuwpoort, maar nog nooit namen we een kijkje in het bezoekerscentrum Westfront dat onder het monument gelegen is. Nu loopt er een enorm interessante tentoonstelling 'Verstilde Stad'. Tijd om eindelijk een bezoek te brengen aan het Westfront!

Verstilde Stad
Verstilde Stad

Over sluizen en sassen

De vaste collectie van het bezoekerscentrum vertelt je het verhaal over de onderwaterzetting van de Ijzervlakte tijdens Wereldoorlog I. Via beeldmateriaal en uiteenlopende objecten kom je het hele verhaal te weten. Het geeft in elk geval een bijzonder gevoel om de persoonlijke oorlogsverhalen te beluisteren met zicht op de sluizen waar het allemaal om draaide.

En de kids?

Ook voor kinderen is dit bezoek zeker de moeite waard. Met het belevingsboekje 'Het Mysterie van de Slimme Schipper' kunnen zij zelf op stap door de expositie. Samen met Fran, het 9-jarige meisje dat op bezoek komt naar Westfront, gaan ze zelf op ontdekking door het centrum en de omliggende sluizen. Bovendien zijn er ook een aantal interactieve elementen in het museum, zoals het juist leren bedienen van de sluizen, waar ook onze kindjes veel interesse in hadden.

Verstilde Stad
Verstilde Stad

Van bovenaf

Op het einde van je bezoek, neem je de lift naar de top van het Albert I monument. Hier kan je het hele monument rondwandelen en krijg je zo een prachtig 360° uitzicht over Nieuwpoort en omstreken. Van bovenaf kan je het befaamde Sluizencomplex De Ganzepoot, waar je in de expo meer over leerde, nog beter bekijken. Alleen al hiervoor kunnen we alleen maar aanraden om een bezoekje te brengen aan Westfront.

Verstilde stad

Nog tot en met 1 oktober kan je in Westfront ook de tijdelijke tentoonstelling ‘Verstilde Stad’ bezoeken. Centraal in deze expo staan de beeldhouwwerken van de Nieuwpoortse Pieter Braecke. Daarnaast vroeg het centrum aan enkele hedendaagse kunstenaars om hun eigen interpretatie van de stad die stil valt na een oorlog, natuurramp of pandemie, vorm te geven. De foto’s van Nele Van Canneyt, het lied van Wannes Cappelle en de installatie van Berline de Bruyckere laten je letterlijk en figuurlijk even stilstaan bij het thema, dat verrassend actueel is. Toen we ons installeerden om een deel van de film van Hans Op de Beeck te bekijken werden we er zelf stil van. 

Bij je bezoek aan de expo krijgt iedereen ook een eigen DIY kleiset mee. Hiermee kan je in het museum of thuis aan de slag om je eigen mini beeldhouwwerkje te maken. Check zeker ook het programma van de expo, want op verschillende tijdstippen geven ze extra workshops of komen de kunstenaars zelf langs voor een lezing.

Verstilde Stad
Verstilde Stad

Tijd voor actie?

Op een boogscheut van het strand, is dit de ideale activiteit om te combineren met het bouwen van een zandkasteel, een go-cart ritje of een drankje in een beachbar. Blijf je liever in het thema? Dan kan je ook nog de Pieter Braecke-wandeling door Nieuwpoort volgen. Via de erfgoedapp kan je de podcast met alle begeleidende info beluisteren.