Getest en goedgekeurd: Averegten, een groene speeloase

Dat wij fan zijn van provinciedomeinen, daar kan geen twijfel over bestaan. In onze eigen provincie hebben we intussen al allemaal kunnen afstrepen. Maar ook tijdens een weekendje weg stoppen we graag bij een mooi provinciaal domein. Deze keer stopten we tijdens een weekendje Antwerpen bij de Averegten, eentje die al een tijdje op onze wishlist stond. Benieuwd of het domein ook op jouw bucketlist moet staan?

Averegten

Pinkstermaandag, een uur of half elf. Vlaanderen is nog stilletjes aan het ontwaken, terwijl wij al bij de parking van de Averegten zijn en het plan bestuderen, om te zien wat er ons allemaal te wachten staat. Er zijn een aantal bepijlde wandelroutes (en ook wandelknooppunten), waarbij je de verschillende ‘bezienswaardigheden’ in het domein aan elkaar kan knopen. Wij kiezen voor de groene route (ongeveer 3,5 kilometer) , want die komt zowel bij de boerderij, de speeltuin, het bezoekerscentrum, de natuurspeelplaats en het restaurant.

Averegten

Groen, groener, groenst

Dat de Averegten echt een groene oase is, valt direct op. Geen saaie aangelegde rechttoe-rechtaan paden, maar veel verschillende soorten groen. Ook voor de jongste wandelaars is er veel moeite gedaan, zodat het wandelen absoluut geen saaie bedoening is.
Bij ons bezoek was de gloednieuwe wandelzoektocht van de bosmier net uitgezet. We kwamen langs verschillende haltes, met leuke opdrachtjes over het leven van de bosmier. De zomerzoektocht loopt nog tot einde augustus en is voornamelijk geschikt voor gezinnen met kinderen tot 10 jaar.

Niet alleen de zomerzoektocht zorgt voor entertainment tijdens de wandeling, maar ook de Fit-O-Meter is een hit. Armspieren, buikspieren, tot zelfs gewichtheffen, al onze spieren worden getraind tijdens de wandeling.

Averegten
Averegten
Averegten

Het onthaalgebouw is tijdens ons bezoek helaas gesloten, maar we turen even door het raam en zien wel een tentoonstelling over dieren en planten. Tijdens weekdagen en vakanties zijn ze wel geopend, dus spring zeker eens binnen als je hier bent; ook om plannetjes en zoektochten af te halen. Aan het prikbord hangen trouwens een heleboel boeiende activiteiten voor het hele gezin.


De boerderij is op een mooi nostalgisch gebouw, maar wordt binnenkort aangepakt en vernieuwd. Je vindt er wel nog een heel aantal beestjes op dit ogenblik; en een koddige speeltractor die zeker bij de kleinsten een hit zal zijn.

Averegten

Knorrende magen

Intussen is het middag geworden en begint onze maag al wat te knorren. Midden in het provinciaal domein is restaurant Het Boshuis gelegen, omringd door een grote speeltuin. Bij de reservatie geven wij aan dat we graag een plaatsje op het terras willen bij de speeltuin; en even later smullen we van een heleboel lekkers, terwijl de dochter de speeltuin onveilig maakt.

Averegten-Boshuis
Averegten

Net naast het restaurant ontdekken wij een supermooi plekje; een wilde tuin rond het poel met een lieflijk plankenpaadje en een instagrammable plek aan het water. Dat wij niet de enige zijn die dit een topplekje vinden voor foto’s, bewijst het koppel dat net op diezelfde plek een zwangerschapsshoot aan het doen is. Ook de plantentuin met de vele wilde bloemen, mooie pergola’s en uitzonderlijke planten, is een mooie plek.

Averegten

Water en zand = modder

En dan is het eindelijk tijd om natuurspeelplaats de Hobbeldonk te ontdekken; een plek die ik al tientallen keren tegenkwam op Instagram en die dus al een tijdje op het wensenlijstje stond. Hier kunnen kinderen echt spelen en lekker vies worden. Breng dus emmers en schepjes mee, kledij voor de kinderen die vies mag worden, en installeer je in het gras aan de waterkant met een boek of een picknick. Een ideale plek om moddertaartjes te maken.

De Averegten was een heerlijke plek om een dagje in het groen door te brengen en met veel speelelementen zodat ook kinderen een super dagje uit hebben. De omweg waard!

Averegten
Averegten