Getest en goedgekeurd : een weekje Molenheide

Tijdens de zomer gingen wij een weekje de batterijen opladen in Molenheide. Benieuwd wat wij ervan vonden?

Op vakantie naar Molenheide

Een midweek verblijven in een vakantiepark met oma en opa? Dat moet je Fleur geen twee keer vragen. En gelukkig mocht mama ook nog een paar nachten op bezoek komen. Molenheide heeft een 300-tal woningen in een groen park in Houthalen-Helchteren. Bij het inchecken krijgen we direct kaartjes om alvast Saraland uit te testen. Dit is het indoor kinderparadijs van Molenheide met een overdekte speeltuin, een zwembad en een minigolf. En Fleur krijgt ook meteen een knuffel van de huismascotte, de krekel Sara.

Eerst gaan we Kids Valley ontdekken, een grote overdekte speeltuin. Bij het binnenkomen valt het direct op dat het heel mooi en kleurrijk is aangekleed, met veel aandacht voor details. Je vindt er niet alleen de typische klimkooi, maar ook een griezelig spookhuis, een piratenhuis, een knaloranje klim-piramide en nog veel verschillende klim- en klautertoestellen. Het leukste echter vinden wij de attractie in het midden van Kids Valley, waarbij je jezelf tien meter hoog kan trekken en zo een leuk uitzicht hebt over de hele speeltuin. Achterin is er ook nog een raceparcours met go-carts, een panna voetbalkooi en een shooting gallery. De hele speeltuin is ruim opgezet met genoeg plekjes om gezellig iets te drinken.

saraland

Zullen we het zwembad eens uittesten?

's Avonds moet uiteraard ook nog het zwembad uitgetest worden. Aquapolis heeft een leuk kabouter- en peuterbad met speelelementen en kleine glijbanen. Het leukste is natuurlijk het glijbanencomplex met vier verschillende glijbanen. De blauwe, gele en roze glijbaan worden uitvoerig getest en goed bevonden. En de groene? Daarvoor wil Fleur nog een paar jaren wachten, die gaat wel erg steil naar beneden ☺

Saraland heeft ook een mooi aangeklede minigolf. Het is een avontuurlijk parcours met licht, geluid, geur en zelfs met brullende dino’s. Die brullen zo uitdagend, dat we ook maar beslissen om die de volgende keer uit te testen.

Die week worden de speeltuin en het zwembad nog uitvoerig getest en ja, hier wil Fleur zeker nog terugkomen.  Ons Zetha huisje is ook fris en comfortabel ingericht. Fijn ook te weten dat Molenheide een toonaangevend bedrijf is qua groene energie. De stroomvoorziening wordt immers gegarandeerd door het aanpalende landbouwbedrijf dat biogas opwekt door o.a. varkensmest, zure melk, vervallen snoep en hondenbrokken. Hoe zot is dat?

limburg

Wandelen in Limburg : Pijnven

 

Limburg is een groene provincie en staat dus garant voor heel veel speel- en wandelplezier in het bos. Veel van die groene domeinen hebben speciaal een wandelroute ontwikkeld voor gezinnen, met leuke spelletjes onderweg.  De bosbewonersroute in het Pijnven (Bosland) is er zo eentje. We parkeren de auto bij Parking Pijnven in Hechtel-Eksel en volgen de blauwe pijlen doorheen het speelbos. Langs de route zijn er verschillende houten dieren verstopt, met telkens een opdracht om onze vaardigheden te vergelijken met die van de dieren. We spotten everzwijnen, hertjes en uilen. Echt een leuke wandeling van 2,5 kilometer.

Het Pijnven is sinds de zomer van 2019 ook bekend door de nieuwe route ‘Fietsen door de bomen’. Hier kan je via een dubbele cirkel op tien meter hoogte fietsen door de bomen. Tijdens onze wandeling komen we ook voorbij deze nieuwe installatie. We hebben onze fietsen niet bij, maar ook wandelend genieten we van het wandelen tussen de kruinen van de bomen. Het pad is nergens echt steil, dus het is zeker ook mogelijk met een kinderfiets, een step of skeelers.

pijnven

Op naar Bokrijk

De volgende dag gaan we naar Bokrijk, een openluchtmuseum van meer dan 550 hectare groot. Via een molen en wat eerste huizen van weleer komen we bij het plein van de Kempen. Fleur spot het bordje ‘snoepwinkel’, dus daar moeten we als eerste naar binnen. Hier vinden we de smaak van het verleden terug, met smoelentrekkers en zoethout en snoep in een ‘gelukszakje’. Op het centrale plein is ook vanalles te doen. We zien de schaapsherder aan het werk en er kunnen traditionele volksspelen worden uitgetest. Zo probeert Fleur het mastklimmen, kegelen en steltlopen uit. Het ene al met meer succes dan het andere. Ook binnen in de speelschuur zijn allerlei volksspelen om uit te proberen. Echt tof!

Met oma en opa in ons kielzog, die live de jaren zestig meemaakten, gaan we met veel plezier langs bij de ‘Sixties’. Zalig om nog eens de etalage van een oude supermarkt te zien, of om onder de droogkap te gaan zitten bij ‘Coiffure Yvette’. We slenteren rond in het reisbureau, bij de speelgoedwinkel en de ouderwetse elektrozaak. Oma en opa zijn dolenthousiast en er klinken dan ook veel ooh’s en aah’s van herkenning ☺

Intussen is het namiddag en kunnen we genieten van het mooie en indrukwekkende zomertheater ‘Bravo! Meneer Bruegel’. Na het zomertheater zorgt de stootkeuken voor wat lekkers en mogen we allemaal proeven van een stukje paradijskoek en voor een slok Kleynbier, gemaakt van appels en roomboter.

Maar Bokrijk heeft nog veel meer. We ontdekken het oude schooltje waar je ieder uur een les uit de oude doos kan meemaken, en luisteren naar de preek van ‘meneer pastoor’. Je kan ook verschillende ateliers volgen, zoals brood bakken, pottenbakken, … Het park is erg groot (wij wandelden die dag meer dan 15 kilometer in Bokrijk), dus neem gerust een fiets of een buggy mee voor de kinderen.

Net naast Bokrijk vind je een gigantische speeltuin. Wij zijn echt verbaasd als we de speeltuin binnenlopen. Nog nooit hebben we zo’n uitgebreide en gratis speeltuin gezien met superlange glijbanen, kabelbanen, een avonturenparcours, een kleuterspeeldorp,… en zelfs speeltoestellen voor invalide kinderen. Het leuke is dat je hier het hele jaar door gratis naar binnen mag. Tip: voorzie meer dan een uur voor de speeltuin, want Fleur wou hier niet meer weg.

In de buurt van Bokrijk vind je ook Kelchterhoef, een mooi groen domein. Daar neemt Norbert de Eik de kinderen en ons mee op sleeptouw door het Beestige Bomenpad. We volgen de groene wegwijzers en lopen langs verschillende opdrachten. Het mooiste stuk is een slingerend vlonderpad over één van de vijvers. Onderweg komen we nog een speeltuin tegen en een mooi picknickplekje langs het water. De wandeling van 2 kilometer is dus meer dan geslaagd.

En dan zit onze midweek er weer al op. Maar er zijn nog genoeg uitstapjes te doen in de regio, dus genoeg redenen om nog eens terug te keren. Molenheide, tot gauw nog eens !