Gratis uitjes: zeven monumenten waarvoor je je spaarvarken niet nodig hebt

Heb je zin om er een dagje op uit te trekken maar zit je even krap bij kas? Geen probleem! Heel wat schitterende monumenten kan je gewoon gratis bezoeken. Van Unesco Werelderfgoed tot kunstwerken van Rubens en Jordaens: wij geven je zeven tips mee voor een geweldig én gratis uitje.

Verken het stadhuis en de lakenhalle van Dendermonde met audiogids

Wie over de Grote Markt van Dendermonde wandelt, wordt door de bronzen klanken van de beiaard uitgenodigd om het stadhuis met zijn belfort en lakenhalle te bezoeken. Dit pareltje werd door Unesco opgenomen in de Werelderfgoedlijst en kan je gratis bezichtigen.

Op het gelijkvloers werd het toeristisch infokantoor en bezoekerscentrum ingericht. Hier kom je alles te weten over de geschiedenis van de stad. Vervolgens kan je je op de eerste verdieping vergapen aan het prachtige interieur en de talrijke schilderijen van de Dendermondse schilderschool.

Bezoek de unieke Bank van de Arbeid

In de voormalige loketten- en kluizenzaal van de imposante Bank van de Arbeid in Gent worden vandaag tentoonstellingen georganiseerd die je gratis kan bezoeken.

 

Van 1923 tot 1934 was de bank de plaats waar Gentse arbeiders hun spaarcentjes veilig konden bewaren. In 2011 werd het gebouw door Sogent, het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf, omgetoverd tot kantoorruimte. Mét behoud van de originele elementen natuurlijk.

Bewonder het eeuwenoude poolschip Belgica

Heroïsche ontdekkingsreizen spreken tot de verbeelding van jong en oud. In 1987 stapte kapitein Adrien de Gerlache aan boord van het poolschip de Belgica. Samen met zijn bemanning zette hij koers naar Antarctica om er als eerste te overwinteren op het koudste en meest winderige gebied op aarde.

In Boom wordt het verhaal van de Belgica nieuw leven ingeblazen door VZW De Steenschuit. Samen met een groep langdurig werklozen wordt hier een replica van de originele driemaster gebouwd. Terwijl een gepassioneerde gids honderduit vertelt over de heroïsche ontdekkingsreis kan je de Belgica in al zijn glorie bewonderen!

Natuur ontmoet erfgoed in de Antitankgracht van Haacht

De Antitankgracht van Haacht werd gebouwd in 1939. Ze maakte deel uit van de verdedigingslijn Koningshooikt-Waver die de ruggengraat vormde van het Belgische verdedigingssysteem.

 

Na de Tweede Wereldoorlog nam de natuur de gracht over tot ze in 2001 werd erkend als natuurreservaat. Vandaag wordt de drie kilometer lange gracht uit beton opgeluisterd door verschillende kunstwerken. Wie op stap wil langs de gracht kan een wandeling met gids aanvragen via Dienst Toerisme Haacht.

Indrukwekkende Gallo-Romeinse grafheuvels in Gingelom

Zo’n 2000 jaar geleden maakten onze contreien deel uit van het Romeinse Rijk en daarvan tref je vandaag in Gingelom nog sporen aan. In deze Haspengouwse gemeente vind je de grootste concentratie aan Gallo-Romeinse grafheuvels van Vlaanderen. Binnen een straal van nauwelijks anderhalve kilometer tref je maar liefst zes tumuli uit de 2e eeuw na Christus aan. Het zijn indrukwekkende, stille getuigen van de Gallo-Romeinse aanwezigheid in de streek die je bovendien gratis kan bezoeken.

Je kan de sites te voet of met de fiets bezoeken. Elke site is uitgerust met zit- of picknickbanken waar je even kan uitblazen. Onderweg geven infobordjes je uitleg over het Gallo-Romeinse

Lore
Lore

Een 25-jarige creatieve duizendpoot met een passie voor taal, communicatie en toerisme. Een optimistische bezige bij die geniet van het leven :)