Herfstoogst in monumentale moestuin, boomgaard en serre

Najaarsgroenten- en fruit zijn klaar voor de oogst. Het levert manden vol warme kleuren op: blozende appels, oranje pompoenen en dieprode druiven. Ook in de historische boomgaarden, serres en moestuinen is het tijd voor de pluk...en de verwerking tot smakelijke hapjes.

Pompoensoep in het Bakkerijmuseum

In Veurne trekken buurtbewoners erop uit om peren te plukken in de boomgaard van het Bakkerijmuseum. De smakelijke Saint-Remyperen worden door de plaatselijke bakker ook verwerkt in gebak.

In de moestuin van het museum liggen de pompoenen er op hun dikst.  Het is dan ook de tijd van het jaar om in de cafetaria van het museum pompoensoep te eten, geserveerd in een rond, versgebakken broodje.  

250 jaar oude druivelaars in Huis Beaucarne

Wie in het najaar Huis Beaucarne bezoekt, kan proeven van heerlijk volle eetdruiven. Het Huis Beaucarne in Ename bezit een historische 18de eeuwse druivenserre met maar liefst 250 jaar oude druivelaren. Een waar unicum en enig in zijn soort in Europa.  Bovendien is dit ook het oudste serregebouw van ons land en was zij destijds het toonbeeld van het modeverschijnsel van het Exotisme in onze streken, met een bont gepolychromeerde voorgevel die een illusie van een ‘Turkse Tent’ moest opwekken.

De magnifieke serre toont tekenen van verval. Huis Beaucarne wil dan ook in de toekomst een restauratieprohect op poten zetten. De druiven blijven ondertussen weelderig groeien.  Jaarlijks worden tientallen kilo's eetdruiven van de Frankenthal-vartiëteit geoogst.

 

Gewassen uit de IJzertijd

Op de Gallische Hoeve oogsten ze in oktober prei, pastinaak, kolen en wortelen.  Het zaaien en oogsten gebeurt volgens de technieken van de Kelten op zogenoemde 'Celtic Fields'. Je kan er doorheen het jaar een heleboel historische gewassen ontdekken. Zo zijn er alternerende veldjes van spelt en vlas. Spelt diende vooral voor het maken van brood en broodpap. Vlas werd gebruikt om lijnzaadolie en linnen te produceren.

Je vindt op de hoeve ook oerprei, verwant aan de Egyptische ui, de grote en kleine Gallische boon en allerlei knolgewassen.  Ook verschillende wilde planten zijn Keltisch en eetbaar zoals zevenblad, weegbree, repelsteeltje, aardkastanje, morgenster, teunisbloem, paardenbloem, smeerwortel, wilgenroosje, slaapbol, lisdodde, daslook, munt, salie of brandnetel.

Lore
Lore

Een 25-jarige creatieve duizendpoot met een passie voor taal, communicatie en toerisme. Een optimistische bezige bij die geniet van het leven :)