Het origineelste cadeau vind je in...een monument!

De eindejaarsfeesten komen er aan. Kopzorgen over pakjestijd. Je wil origineel uit de hoek komen, maar hoe? In de giftshops van onze open monumenten vind je zeker wat je zoekt. Grasduin tussen heerlijke streekproducten en betaalbare hebbedingetjes. Wedden dat jij het tofste cadeautje van het gezelschap hebt uitgekozen?

Abdij van Averbode: enorm aanbod aan boeken en streekproducten

De grootste giftshop van Vlaanderen moeten we bij de abdij van Averbode zoeken. Naast de prachtige abdijkerk met zijn fraaie binnenplein en historische kloostergebouwen ligt bezoekerscentrum Het Moment. Het is de perfecte uitvalsbasis voor wie een wandeling plant in de uitgestrekte bossen van de Merode. In het bezoekerscentrum wordt - naast een enorm aanbod aan boeken en streekproducten - alles verkocht wat door de broeders van de abdijgemeenschap werd en wordt geproduceerd: bier, brood, kaas, peperkoek en speculaas. 

Paraplu’s van de Liereman

Diep in de Kempen, tussen Oud-Turnhout en Arendonk, strekt zich een bijzonder natuurgebied uit. In dit door Natuurpunt beheerd gebied ontdek je zelf hoe de mens in de loop van de geschiedenis heeft ingegrepen in het landschap. De schutterskuilen uit de Tweede Wereldoorlog zijn nog goed zichtbaar, voor de nederzettingen uit het Mesolithicum moeten we al wat dieper graven. Een stiltewandeling brengt je over landduinen en langs natte veenmoerassen.

In het bezoekerscentrum van Landschap De Liereman speelt gagel een centrale rol. Hier werd de basis gelegd voor het bekende biologische Natuurpuntbier De Gageleer. Voor brouwers met hop experimenteerden, gebruikten ze immers wilde gagel om het kruidenmengsel gruut te creëren om bier langer houdbaar te houden. Een ander fantastisch gadget zijn de paraplu’s met natuurlijke afdrukken, ideaal om bij regenweer te gaan wandelen. Verder vind je er nog kledij met dierenkoppen op en vogelvoer.

Ridderzwaarden in waterburcht Pietersheim

De waterburcht van Pietersheim vormt één van de vijf toegangen tot het Nationaal Park Hoge Kempen. De strategisch gelegen burcht vlakbij de Maas werd keer op keer verwoest, nu eens door troepen, dan weer door brand. De burchtruïne toont duidelijk hoe de heren en dames van stand vroeger leefden. In de giftshop wordt de verbeelding geprikkeld. Ridderhemden en speelgoedzwaarden vallen in de smaak bij de jongens. Je vindt er prinseskleren, puzzels en het stripverhaal over Jan van Pietersheim. Naast manden vol streekproducten liggen er ook verschillende gadgets van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Assortiment aan meel bij de Van Hauwermeirsmolen

In het pittoreske Oost-Vlaamse Massemen vormt de Van Hauwermeirsmolen al sinds de 16e eeuw het centrum van de dorpsgemeenschap. In de stille Molenbeekvallei trekt de trotse watermolen met zijn karakteristieke schoorsteen meteen de aandacht. Uniek open erfgoed en sinds zijn grondige restauratie in 2007 opnieuw actief. De molensteen draait onder het goedkeurend oog van de molenaar nog steeds traag zijn rondjes. Hier worden tarwe, gerst, spelt en rogge op een duurzame manier – waterkracht! – gemalen. Het resultaat is een meel waar alle delen van de graankorrel nog in zitten. Bestel best enkele dagen voordien de voltarwemeel en – bloem, speltmeel en – bloem of roggemeel.

Peerdevisscherbier in het Nationaal Visserijmuseum

Op het strand van Oostduinkerke trekken de garnaalvissers op hun bonkige Brabantse trekpaarden de zee in met hun sleepnetten. Iets meer landinwaarts ligt het Nationaal Visserijmuseum waar het verhaal van de garnaalvissers, de IJslandvaarders en Vlaamse vissersfamilies wordt verteld. Op de aquariumverdieping sta je oog in oog met de echte Noordzeebewoners. In de giftshop vind je gadgets, boeken, knuffels en zelfs juwelen gemaakt van zeeschelpen. Je kan er een Roesschaert-elixir op de kop tikken, een graanjenever met kruiden genoemd naar een plaatselijke visserslegende. Maar dé trots van de giftshop is het heerlijke Peerdevisscherbier met flesjes van 33 cl of 75 cl, in blonde (een tripel) en bruine versie.