Het Vinne, een groene speeloase in Zoutleeuw

Afgelopen weekend was ik jarig (hoera) en in plaats van een cadeautje kiezen wij bij ons in het gezin al gauw voor een uitstapje of een weekendje weg. Deze keer was het lieflijke Limburg aan de beurt. Vaak kijk ik dan ook of er leuke provinciedomeinen in de buurt zijn die we een bezoekje kunnen brengen. Deze keer viel mijn oog op Provinciedomein het Vinne in Zoutleeuw, perfect als tussenstop op weg terug naar West-Vlaanderen. 

Prachtige plankenpaadjes in het Vinne

Op het verlanglijstje

Het Vinne stond al een hele tijd op mijn verlanglijstje; vooral door de talrijke foto’s van mooie plankenpaadjes over het meer, die ik zag voorbijkomen bij verschillende andere reislustige gezinnen.   
Wat dat is nu precies het Vinne; een flinke lap natuur rondom het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen, niet ver van het centrum van Zoutleeuw. Benieuwd of het ook op jouw verlanglijstje terecht moet komen?

Ideeën verzamelen in het infokantoor

Starten deden we uiteraard we bij het onthaalloket om een plannetje af te halen en te kijken welke leuke activiteiten er nog te doen zijn in het provinciedomein. Keuze was er alleszins genoeg, want naast de gewone bewegwijzerde wandelroutes (tussen 2,7 en 4,3 kilometer), is er ook nog een ‘olympisch pad’, een ‘kunstpad’ en een ‘buiten bijtanken – tocht met allemaal leuke verschillende opdrachtjes. 

We kiezen voor de langste wandeling (uiteraard, uitslovers als we zijn😊), vooral eigenlijk omdat we geen enkel plankenpaadje willen overslaan (we zijn in ons gezin nogal fan van zo’n wandelpaadjes ….).  Al gauw spotten we een eerste plankenpad dat leidt naar een mooi gelegen vogeluitkijkhut. Vogelaars zullen hier zeker aan hun trekken komen. We spotten reigers, eenden, en nog veel meer mooie beesten waarop ik geen naam kan plakken. De echtgenoot gebruikt sinds kort de app Obsidentify om dieren en planten te identificeren, en kan zo twee zeldzame dieren aan zijn collectie toevoegen. Iedereen blij zo!  

Heerlijk rustig wandelen in het Vinne
Wandelen naar de uitkijkhut in het Vinne
Wandelen door het riet in het Vinne

Een uitkijktoren en een speel-kruidentuin

De vier kilometer vliegen voorbij en zijn super afwisselend. Er zijn bospaadjes; uitkijkhutten en vooral de plankenpaadjes tussen het riet. Tijdens deze droge zomer staat het water erg laag (om niet te zeggen dat het water bijna weg is); dus we smeden alvast plannen om hier tijdens de herfst of winter nog eens naartoe te komen. 
 
Eindigen doen we met de mooie uitkijktoren. Niet alleen het uitzicht vanuit de toren is uiteraard de moeite, maar ook de toren zelf. Die ligt trouwens net naast een kruidentuin met o.a. een bijenhotel; wat kunstige installaties en wat hindernissenpaadjes voor de kinderen. 

Prachtige uitkijktoren in het Vinne
Vogels spotten in het Vinne
Een reuze bijenhotel in de Kruidentuin van het Vinne

Lunchtijd!

Lunchen deden we in Bistro de Zitting, een inclusief restaurant (met sociale tewerkstelling), waar we een meer dan heerlijke lunch verorberden. Eigenlijk is de lunch alleen al de moeite om tot hier te komen! Vanuit het restaurant heb je een mooi zicht op de waterspeeltuin en de pas vernieuwde speeltuin, waar de kinderen in een gestrande zeppelin kunnen spelen. 

Een gestrande zeppelin in de speeltuin van het Vinne
Spelen maar in het Vinne

Wat is er nog meer te beleven?

Heb je een kleuter mee op de wandeling? Kies dan zeker voor het kunstpad. Met een gratis knutselboekje ga je met Elke de Ekster, Willy de Worm en hun vriendjes op pad langs tal van knutselopdrachten; waarbij je echte kunstwerkjes kan maken met materiaal dat je vindt in de natuur. 
Ze zijn hier trouwens helemaal ingespeeld op kleine bezoekers, want je kan zelfs een draagdoek ontlenen bij de balie voor een deugddoende wandeling met je allerkleinste. 
 
Ook het Olympisch pad zorgt voor een flinke uitdaging met dieren. Je kan je hier meten met de eekhoorn, slechtvalk, snoek of mier. Bezorg je invulblaadje nadien bij de bistro en iedere maand worden er winnaars geloot uit de deelnemers. Wie niet waagt, …. 

En wie weet krijg je een tiener wel aan de wandeling door een geo-caching tocht. Bij het onthaal kan je hiervoor een GPS-toestel ontlenen. 

En voor de echte avonturiers: in het Vinne kan je ook paalkamperen! We kwamen langs het terrein waar je gratis je tentje kan opslaan, om zo extra te genieten van een zonsopgang of -ondergang over het meer. 

Kunstinstallaties in de kruidentuin van het Vinne