Ienen mee suiker: kidsproof wandeling door Gent

Gent - ienen mee suiker

Net zoals quasi elk gezin hebben wij het voorbije jaar gewandeld, véél gewandeld. Het resultaat is dat onze zonen hun neus ophalen bij ‘toch niet weer een wandeling zeker!’ Maar voeg daar een extra dimensie aan toe, zoals een verhaal, een zoektocht of doe-opdrachten, en ze staan te trappelen van enthousiasme. En dus testten we met veel plezier de stadswandeling ‘Ienen mee suiker’ uit.

Gelukkig Nieuwjaar op zijn Gents

De wandelzoektocht ‘Ienen mee suiker’ werd gelanceerd rond Nieuwjaar. Want – klein wistjedatje - Gentenaars wensen elkaar “ienen mee suiker” als ze elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen. Volgens de traditie krijgen kinderen in Gent namelijk een peperkoeken hart van hun peter met Nieuwjaar, en als dat er eentje met suiker is, dan voorspelt dat een heel goed jaar. Laat dergelijke positiviteit nu iets zijn waar er extra veel nood aan was dit jaar! Onder het motto ‘we kunnen in deze moeilijke coronatijden allemaal wel wat extra warmte gebruiken’, zag deze wandelzoektocht begin dit jaar dus het levenslicht.  

Wandelzoektocht

Laat je trouwens niet afschrikken door die timing, de wandelzoektocht is het hele jaar door plezant. Het concept is simpel: op de website van ienenmeesuiker vind je de route van deze wandeling die in totaal 2,6 km lang is en die je langs bekende en minder bekende plekjes van de stand brengt. Op die route zijn er vijftien haltes.

 

Gent - ienen mee suiker

Bij elke halte staat er je een uitdaging te wachten: je krijgt een doe-opdracht, moet een letter zoeken of een vraag beantwoorden. Daarnaast krijg je heel wat weetjes voorgeschoteld over Gent. En last but not least: stadsraconteur Wouter Deprez vertelt in zijn sappige vertelstijl vol kwinkslagen het verhaal van Emma, Martinus, Leeuw, Eekhoorn en Vos. En zo kom je te weten hoe bakkerszoon Martinus het hart van Emma, zijn eigen hart én dat van alle Gentenaars weet te veroveren.

Gent - ienen mee suiker
Gent - ienen mee suiker

Schot in de roos

Wij vonden de wandeling een schot in de roos. De route brengt je langs de mooiste plekjes van Gent, maar ook langs plaatsen die misschien wat minder gekend zijn. Bovendien waren ook de kinderen geboeid door het verhaal én bleven ze enthousiast door de variatie aan opdrachten. Zo konden ze zich uitleven met een spelletje verstoppertje, konden ze trampolinespringen aan Geeraard de Duivelsteen …

Gent - Ienen mee suiker

De wandeling is niet te lang, waardoor ook (kleinere) kinderen die perfect aan kunnen. En op die manier kan je die perfect combineren met een andere activiteit. Het eindpunt van de wandeling ligt bijvoorbeeld op een boogscheut van de Gras- en Korenlei, waar je met de bootjes van Gent of Gent-watertoerist een gegidste boottocht door Gent kan maken. Ook het Gravensteen ligt vlakbij – en ook daar is het Wouter Deprez die je op zijn onnavolgbare wijze doorheen de geschiedenis gidst. Zo kan je op een (inter)actieve manier genieten van een boordevol dagje Gent!

Alles over deze kidsproof wandeling Ienen Mee Suiker vind je hier