In de leer bij de meester-striptekenaar

Heb je thuis stripverslinderaars en/of heb je vroeger zelf uren doorgebracht tussen de tekstballonnen van je favoriete stripfiguren? Dan hebben wij voor jou het ideale uitstapje in de oude villa van Willy Vandersteen uitgetest. In een tweetal uurtjes leer je er alle skills om een echte striptekenaar te worden. Ga je mee op Striptoer? Op naar Suske en Wiske!

Onlangs genoten we van een heerlijk weekendje weg in Kalmthout en Essen (hallo natuurpracht van de Kalmthoutse Heide en het übercoole technologiepark Robotland!). Vooraf hadden we uiteraard eventjes gecheckt wat er allemaal te beleven valt in en om Kalmthout en ons oog was gevallen op de villa van Willy Vandersteen, waar je sinds een paar jaar een heuse Striptoer kan maken. 
Als kind verslonden zowel de echtgenoot als ikzelf strips, en ook de dochter leerde lezen dankzij de avonturen van Jommeke en zijn vliegende bol. 
Een paar jaar geleden toverde men de villa van Willy Vandersteen, waar de man honderden stripverhaaltjes uit zijn mouw schudde, om tot een plek waar je zelf op interactieve manier kan ontdekken wat er allemaal nodig is voor het maken van een goed stripverhaal. Dus gingen wij op onderzoek uit in de 'Striptoer'.
 

Hey Suske en Wiske!
Hey Suske en Wiske!

Studio Vandersteen

Belangrijk om te weten dat je niet zomaar kan aanschuiven in het museum voor de Striptoer; een reservatie is echt wel verplicht. Wij hadden een plekje geboekt voor zaterdagnamiddag, en kwamen half uur voor het voorziene tijdstip aan. Met reden: want dan konden we voor we de Striptoer startten nog even een kijkje nemen in het bureau van de meester-tekenaar!

Het atelier van Willy Vandersteen (Studio Vandersteen) werd met heel veel liefde op exact dezelfde plek gereconstrueerd als waar de man vroeger tekende. We ontdekken er zijn schetsen, en attributen die hij meebracht van reis en een rol kregen in één van zijn stripverhalen. Wist je trouwens dat Willy Vandersteen niet alleen Suske en Wiske heeft getekend, maar ook andere reeksen zoals ‘De Rode Ridder’, ‘Bessy’, ‘Jerom’, en nog veel meer? De creativiteit spat hier letterlijk van de muren!

Het bureau van Willy Vandersteen
Op bezoek in het bureau van Willy Vandersteen

Maar goed, intussen is het tijd voor ons grote stripavontuur, dat ons zal meenemen door 9 verschillende kamers en dat er voor zal zorgen dat we op het einde ons eigen stripverhaal hebben gecreëerd. Alles is met kleuren ingedeeld en wij zijn team roze (niet toevallig mijn lievelingskleur ?). 
In de kleurrijke ontvangstzaal is het niemand minder dan de stripversie van Willy Vandersteen zelf die ons welkom heet en ons tips en uitleg geeft. Straks mogen we van start gaan in de kamer van onze eigen kleur en zullen we ongeveer 10 minuten in iedere kamer krijgen om verschillende opdrachten op te lossen. Allright, here we go! 
 
Hoe kunnen we de Striptoer omschrijven? Eigenlijk voelde het voor ons als een soort superleuke escape room voor families, waar je tegen de tijd zo snel mogelijk iets moet oplossen of maken. Wij gaan van start in de Wonderkamer, waar ik de gelukzak ben die al liggend op een bed quizvragen mag voorlezen. De antwoorden zijn ergens in de kamer te vinden, dus Fleur en de echtgenoot gaan naarstig op zoek en drukken dan vliegensvlug op één van de antwoordknoppen op het nachtkastje. Wat een toffe start van deze tour! We zijn na één kamer al helemaal vol energie en opgeladen om de rest van de kamers te gaan ontdekken.  

De striptoer starten in de Wonderkamer
Zelf stripfiguren creëren

Reizen door de tijd .... met de teletijdmachine!

Als de telefoon rinkelt, dan is het voor ons weer tijd om naar de volgende kamer te gaan. Zo komen we o.a. terecht in een tekenzaal waar we ons eigen stripfiguurtje mogen creëren. Niet alleen het uiterlijk krijgt vorm, maar we mogen onszelf ook karaktertrekken toekennen. Hoe leuk is dat? 
Ook gezichtsexpressies uitproberen en leren bewegen als een stripfiguur hebben we na deze striptoer perfect onder knie, net als het instant bedenken en inspreken van een stripverhaal. Dat laatste blijkt trouwens voor de ene veel gemakkelijker dan voor de andere ? 
 
Het hoogtepunt van de Striptoer is uiteraard... de teletijdmachine van professor Barabas. Zo cool om te doen! We kunnen kiezen uit vier tijdperken en kunnen dan daarna in de ‘green room’ allerlei verschillende kledingstukken uitproberen om coole foto’s te maken. Extreem leuk om te doen, dit; niet alleen voor kinderen trouwens :)

Op het einde komen alle groepjes (iedere kamer doe je per gezin of per familie- of vriendengroepje) weer samen in de ontvangstruimte. Hier is er nog een leuke quiz voor de kinderen. Ik verbaas mij erover hoe goed de aanwezige kinderen alle titels van Suske en Wiske kunnen opnoemen.

En dan volgt nog ons cadeautje: een gepersonaliseerd stripverhaal met onze eigen figuurtjes, onze eigen foto's en alles in onze gekozen historische tijd. Heel leuk! We drinken nog iets in de gezellige bar, waar alle tafels gezelschapsspelletjes hebben in Suske en Wiske thema. Ook kan je in de tuin nog spelen of een zoektocht doen.

Suske en Wiske museum
Suske en Wiske museum
Suske en Wiske museum
Suske en Wiske museum
Suske en Wiske museum
Suske en Wiske museum
Suske en Wiske museum
Suske en Wiske museum
Suske en Wiske museum
Suske en Wiske museum
Wat een superleuke activiteit was dit ! We hebben ons twee uur echt zot geamuseerd! Echt heel leuk en interactief gemaakt voor het hele gezin!

Praktische informatie

Tijdens het schooljaar kunnen families de striptoer boeken op woensdagnamiddag (start om 14 uur). In de schoolvakanties kan je de toer van woensdag tot zaterdag doen (3 tijdstippen per dag). 
Tickets boek je trouwens via deze link
Je moet trouwens stipt aanwezig zijn, want de toer start effectief op het gekozen uur. 
 
Kindjes tot 3 jaar mogen gratis binnen, van 4 tot 7 jaar kost de toer 10 euro en vanaf 8 jaar betaal je 15 euro. 
De aanbevolen leeftijd is tussen 7 en 12 jaar, al kunnen kleinere kindjes zich samen met broer of zus hier ook amuseren.

Alle verdere info over het Suske en Wiske museum vind je hier.

Bye bye Suske en Wiske