In Gesprek met de Gids: beestig interview uit ZOO Planckendael

Lees deze week het tweede interview van onze spannende nieuwe reeks: authentieke verhalen van gidsen, in samenwerking met de enthousiaste studenten Toerisme- en Recreatiemanagement van de Erasmus Hogeschool Brussel. Ontdek elke week de interviews en geheimen van unieke plekken, verteld door gepassioneerde gidsen. Benieuwd naar meer? Mis geen enkel interview en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Deze week nemen we je mee naar ZOO Plankendael in Mechelen, waar gids Reinout Beyaert ons een kijkje achter de schermen geeft. Veel leesplezier!

Reinout, al sinds 1998 gids in ZOO Planckendael, heeft doorheen de jaren een indrukwekkende ervaring opgebouwd, zowel in de Mechelse dierentuin als in Oost-Afrika. Hij werkte namelijk een tijd als safarigids in Kenia, Tanzania en Botswana voor hij zich in Mechelen vestigde en een opleiding tot dierentuingids volgde.

Een rode draad in elk verhaal is ook essentieel, zo blijft de informatie beter hangen!

Vrijheid in gidsen

Freelancers zoals Reinout bepalen zelf hun beschikbaarheden, maar in zijn geval is dat elke werkdag. Hij gidst in de zoo over elk mogelijk thema voor elke doelgroep. Jong of oud, in het Nederlands, Frans of Engels, Reinout doet het allemaal. De gidsenbeurten in ZOO Planckendael duren ongeveer een uur en gebeuren grotendeels door gepassioneerde gepensioneerde gidsen.

Een lievelingsdier in de dierentuin?

Reinout vertelt graag over de bescherming van de dieren en deelt het allerliefst verhalen over dieren die hij zelf in het wild heeft kunnen observeren. "Mijn favoriete dier hier? Dat is toch wel de sneeuwluipaard! Dat mythisch dier heeft een fantastisch interessante jachttechniek." Maar wat er zo speciaal aan is, dat laten we Reinout je liever zelf vertellen ;). 

Boeiende anekdotes

Hoe pakt gids Reinout moeilijke uitdagingen aan? "Ik pas me sowieso aan aan het niveau en de leeftijd van de groepen waarmee ik op pad trek, dat zorgt direct voor connectie. Een rode draad in elk verhaal is ook essentieel, zo blijft de informatie ook beter hangen. Ik kan natuurlijk blijven praten, maar het publiek moet ook kijken om alles goed te begrijpen. Zo beschikken we bijvoorbeeld over schedels en pluimen op de gidsroutes!"

Wist je trouwens dat een deel van het toegangsgeld gebruikt wordt dierenbescherming? Zo wordt er bijvoorbeeld geld geschonken aan een organisatie in Nepal die veehouders vergoeden die dieren verloren zijn aan hongerige sneeuwluipaarden. Zo is er geen reden om de prachtige dieren te doden en blijft de soort in stand. 

De interactie maakt de ervaring niet alleen educatief, maar ook plezierig en memorabel voor het publiek, waardoor ze de rondleiding niet snel zullen vergeten.

Er zijn drie manieren om de aandacht van jongeren erbij te houden: 1. humor, 2. humor en 3. humor!

De hoed van Reinout

Eén van de hoogtepunten van Reinout's rondleidingen is de demonstratie van de jachttechnieken van het sneeuwluipaard. Met behulp van zijn zonne- of regenhoedje weet duidelijk te maken of een zebra een wit paard is met zwarte strepen of een zwart paard met witte strepen. Benieuwd naar het mysterie? Laat je dan zeker eens rondleiden door Reinout! 

Reinout gaat nog een stapje verder in zijn interactieve rondleidingen. Hij gebruikt niet alleen zijn zonne- of regenhoedje om het zebraraadsel op te lossen, maar betrekt zijn publiek op allerlei manieren bij de tour. Hij stelt vragen aan de groep, moedigt hun aan om vragen te stellen, gedachten te delen en actief deel te nemen aan de discussies. Door deze aanpak creëert hij een levendige en betrokken sfeer tijdens de rondleiding, waarbij iedereen wordt aangemoedigd om mee te denken en zijn eigen perspectief in te brengen. De interactie maakt de ervaring niet alleen educatief, maar ook plezierig en memorabel voor het publiek, waardoor ze de rondleiding niet snel zullen vergeten.

Gidsen met passie

Reinout's passie voor dieren en natuurbehoud is diep geworteld door zijn ervaringen, zowel in de wildernis van Afrika als in de vertrouwde omgeving van ZOO Planckendael. "Als kind droomde ik er al van om dieren te observeren in hun natuurlijke habitat. Die droom werd werkelijkheid toen ik mijn eerste safari deed op 18-jarige leeftijd. Die ervaringen vormden de basis voor mijn latere carrière als gids. Ik vind het geweldig om mijn kennis en passie te kunnen delen met anderen."

Reinout heeft enkele slimme trucjes in zijn arsenaal om het publiek te betrekken. Zo maakt hij zoals eerder gezegd gebruik van visuele hulpmiddelen zoals schedels, veren en andere objecten om zijn verhalen levend te maken. Daarmee houdt hij de aandacht van de bezoekers ook goed vast. Zijn humoristische benadering houdt zelfs de jongste bezoekers geboeid. Hoe beter je hun aandacht kan vasthouden, hoe meer ze zullen leren over de wonderen van de natuur.

Bescherming van de planeet

Reinout's boodschap aan zijn jongere zelf en aan zijn publiek is duidelijk: we moeten kijken naar de grote verbanden in de natuur en ons bewust zijn van de impact van ons gedrag op de planeet. Als gids in ZOO Planckendael draagt hij actief bij aan het bevorderen van deze bewustwording en het stimuleren van positieve actie voor het behoud van de natuur. Tijdens de gidsbeurten wordt toegelicht hoe dierentuinen als ZOO Planckendael hierin een actieve en gunstige rol spelen. Wat een inspirerende man!