In Gesprek met de Gids: op ontdekking in de Kattenstad

Lees deze week het derde interview uit onze spannende nieuwe reeks: authentieke verhalen van gidsen, in samenwerking met de enthousiaste studenten Toerisme- en Recreatiemanagement van de Erasmus Hogeschool Brussel. Ontdek elke week de interviews en geheimen van unieke plekken, verteld door gepassioneerde gidsen. Benieuwd naar meer? Mis geen enkel interview en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Deze week nemen we je mee naar het Yper Museum in Ieper, waar gids Sien Demasure ons een kijkje achter de schermen geeft. Veel leesplezier!

Op ontdekking in het Yper Museum

Het Yper Museum focust vooral op de geschiedenis en cultuur van de stad, met als specifiek aandachtspunt de middeleeuwen. In het museum is iedereen welkom, jong en oud, individuen en groepen en ook aan mensen met een fysieke of mentale beperking werd gedacht. Het Yper Museum heeft voor iedereen iets te bieden, want zo kan je met de allerkleinste spelletjes spelen om op een kindvriendelijke manier meer over de geschiedenis te leren. En daarnaast kan je regelmatig ook genieten van verschillende tijdelijke tentoonstellingen.

Hoewel het Yper Museum niet zo oud is als de meeste musea die we kennen, heeft het wel veel te bieden en is het ook een ruim museum met heel wat goede gidsen. Het museum is ook perfect gelegen in de stad, en rondom het museum zijn er tal van leuke brasseries, cafeetjes waar je voor of na je bezoek iets lekkers kan eten of drinken.

In het Yper Museum is elke bezoeker een avonturier en elke rondleiding een ware ontdekkingstocht. Van kunst tot geschiedenis, van vrolijk tot verrassend, we maken van elke bezoeker een tevreden ontdekker!
Sien Demasure
Gids Yper Museum

Kennismaken met de gids: Sien Demasure

Sien Demasure is een ex-leerkracht Latijn en Duits en is sinds 2018 educatieve medewerker in het Yper Museum. Ze is 35 jaar oud en moeder van twee dochtertjes. Zelf is ze zeer gepassioneerd door haar job als educatieve medewerker omdat ze mensen altijd een stukje geschiedenis bijleert, net zoals in haar vorige job.

Sien bezoekt graag musea in haar vrije tijd, en ze is ook zeer sportief, wat wel belangrijk is wanneer je met een groepje toeristen gaat wandelen in de stad. Ze werkt zowel in het Yper Museum, het Flanders Field Museum als het Merghelynck Museum. Allemaal topmusea in Ieper! Ze doet haar job echt met veel plezier. Toen ze de vacature voor het museum zag verschijnen, voelde ze direct een klik. Zelf gelooft ze er ook in dat een museum voor iedereen boeiend is, maar je een manier moet zoeken om iedereen iets te laten ontdekken.

Wist je dat ...

... het museum tijdens sluitingsdagen groepen met mensen met een beperking toelaat? Op die momenten zijn er geen andere bezoekers, dus is het ideaal om daar gebruik van te maken.  De groepen bestaan uit 3-7 personen die op deze manier prikkelarm en zo toegankelijk mogelijk het Yper Museum kunnen bezoeken.

... het Yper Museum een eigen jeugdraad heeft die “Het voorlopig Bewind” noemt? Ze komen regelmatig bijeen om het museum te evalueren en te zoeken naar mogelijke aanpassingen om de exposities en de vaste collectie zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de jeugd. Deze interactieve betrokkenheid van jongeren draagt bij aan een levendige en boeiende museumervaring voor alle bezoekers.

... je in het museum op pad kan met de kattenarmbandjes? Die bandjes kan je scannen op verschillende plaatsen. Zo kan je meer info krijgen over bepaalde thema's en spelletjes spelen! Dit maakt van de tentoonstelling een interactieve en boeiende ervaring!

... je op het einde van je bezoek een foto kan laten maken in een speciale photobooth die foto’s neemt alsof ze uit de 20ste eeuw komen? Deze foto’s zijn volledig gratis te downloaden en het is superleuk om te doen. Zo heb je nog een klein aandenken aan je bezoek aan het Yper Museum.

Hoe komt Ieper aan de naam 'Kattenstad'?

Het verhaal van de "Kattenstad" Ieper is niet alleen een fascinerend stukje geschiedenis, maar ook een boeiend verhaal dat de bezoekers echt aanspreekt. Tot in de 19e eeuw was het de traditie in Ieper om katten van de belforttoren te gooien om het kwaad weg te houden uit de stad. Een traditie die Ieper de bijnaam 'Kattenstad' gaf. Vandaag werpt men (gelukkig!) enkel pluchen katjes naar beneden tijdens de kattenstoet. Hoewel deze praktijk vandaag niet meer plaatsvindt (nogmaals: gelukkig!), blijft de Belforttoren een iconisch en historisch belangrijk monument in Ieper. Bovendien heeft de bijnaam "Kattenstad" geleid tot een kleurrijke traditie van de driejaarlijkse kattenstoet, een levendig evenement met kleurrijke praalwagens en festiviteiten.

Wat vonden de student-reporters van het Yper Museum?

Reporter Aya :

"Ik vond vroeger in het middelbaar de oorlog en geschiedenis van steden niet zo interessant, omdat we de leerstof altijd via cijfers aangeleerd kregen. Totdat ik zelf begon te lezen over oorlogen en uit eigen initiatief naar musea ging. Netflix was mijn grootste motivatie, omdat ze veel oorlogsfilms aanbieden. Die hebben me geholpen om mijn passie te vinden voor geschiedenis, maar ook voor musea, omdat ik dit vroeger saai vond. Nu is het een passie omdat je er zoveel leert, zeker met een gids erbij.

Ik vind het Yper Museum 100% de moeite waard, zowel voor jong als oud. Het initiatief om mindervaliden te begeleiden op de sluitingsdagen van het museum vond ik zeer interessant, zeker omdat mijn broertje zelf mindervalide is. Dus dit zou perfect zijn voor ons gezin om als uitstap te doen."

Reporter Romiena:

"Ik wist niet goed wat te verwachten van het Yper Museum... Maar ik ben zeer positief verrast! Het was een unieke ervaring, vooral toen we informatie kregen over speciale trajecten voor bepaalde leeftijdsgroepen. Zelf ben ik altijd al een fan van geschiedenis geweest. Door de opbouw van het museum krijg je op een speelse manier meer informatie over de geschiedenis van Ieper, en dat vind ik zo leuk! Zeker een aanrader voor mensen die nog niet veel ervaring hebben met dit soort musea. 

Het visuele aspect is ook een grote troef waardoor het echt aantrekkelijk is voor elke leeftijd. Van zeer kleine details zoals spelden tot zeer grote voorwerpen van zoveel jaren geleden. Ik zou dit zeker zelf ook eens met mijn familie willen doen omdat het echt wel interessant was. Wat ik nog leuker vond aan het kindertraject waren de kattenbandjes die je overal kon scannen en dat er dan kattengeluidjes kwamen! Als een kattenliefhebber is dit zo geweldig."