#Monumentverhalen: Frank De Winne (58) is erelid van het Koninklijk Zimmertorencomité

“Mijn naam hoeft niet persé ergens aan verbonden te zijn”

In 1930 werd de toen nog bouwvallige Corneliustoren herdoopt tot Zimmertoren. Horlogemaker Louis Zimmer (1888 – 1970) zette met de Jubelklok immers zijn stempel op de toren. In het paviljoen ernaast vind je de wereldberoemde Wonderklok. Er werd zelfs een planetoïde naar de amateur-astroloog vernoemd.

Het Koninklijk Zimmertorencomité bewaakt het nagelaten erfgoed van Zimmer. In 2012 werd burggraaf Frank De Winne verkozen tot erelid van het comité. “Ik kende het werk van Louis Zimmer nog van tijdens mijn studies aan de Koninklijke Kadettenschool in Lier in de jaren zeventig. Het was professor Urbain Van Twembeke, mijn professor Geodesie in de Militaire School, die me vroeg erelid te worden van het bestuur.”

Hoewel hij nu als directeur van het Europees astronautenopleidingscentrum in Keulen nog lang niet denkt aan stoppen, heeft De Winne op zijn zachtst gezegd een indrukwekkend palmares opgebouwd. Zo schreef hij geschiedenis als eerste Europese commandant van het internationale ruimtestation ISS waar hij zes maanden verbleef.

Het grootste auditorium van de Koninklijke Militaire School in Brussel werd al naar hem genoemd. Misschien fonkelt nog ergens een ster in de ruimte wachtend op zijn naam? “(lacht) Mijn naam hoeft niet persé ergens aan verbonden te worden”, klinkt het nuchter bij de voormalige brigadegeneraal van de Luchtmacht en astronaut.

Leden van Open Monumenten kunnen in de Zimmertoren hun bon inruilen voor 1x gratis toegang en met hun lidkaart punten sparen en omruilen tegen een interessant voordeel.