#Monumentverhalen: Willy Tibergien (74) is boekhandelaar in Damme

“Ook anderstaligen tonen interesse in Uilenspiegel”

Je oude dag slijten, is een spreekwoord dat op Willy Tibergien niet van toepassing is. Na een leven tussen de poëzie, als stichter van zowel Poëziekrant (1976) als het Poëziecentrum (1980), richtte hij op zijn 68e boekhandel Maerlant op in het centrum van boekenstad Damme. “Ik verkocht onlangs nog een dichtbundel met een gedicht over Damme aan het Uilenspiegelmuseum”, verklapt hij met een lichte fonkellach.

“Eigenlijk zijn er twee boekhandels gevestigd in één pand, die van mijn kompaan en uitgever Guido De Ville en die van mij. We zorgen samen met onze echtgenotes en een vrijwilliger voor de permanentie.

Ik kende Damme al toen ik als jonge snaak van Petegem-aan-de Leie in Oost-Vlaanderen naar Sluis in Zeeland fietste. Damme lag op mijn route. Later, ondertussen 22 jaar geleden, kwam ik hier als directeur van het Poëziecentrum maandelijks terug voor de boekenmarkt. Ook nu nog ben ik een vaste bezoeker van  de boekenmarkt.

Enkele jaren terug heb ik hier eerst met drie, nu met twee, boekhandel Maerlant geopend, schuin tegenover Huyze De Grote Sterre waarin het Uilenspiegelmuseum is gevestigd. Ze hebben een indrukwekkende collectie opgebouwd.

Er bestaan veel publicaties over Uilenspiegel in allerlei talen. Ook buitenlandse bezoekers tonen interesse in het onderwerp. Twee jaar geleden kon ik bij een verzamelaar een mooie collectie Uilenspiegelboeken kopen waaronder enkele prachtexemplaren.

De rol van Damme als boekenstad is wat verminderd, vind ik. Met de Stichting IJsberg wil Jan Moeyaert meer kunst en literatuur brengen in de stad. Ik adviseer hen op het vlak van poëzie. Zo is er vanaf 6 april een poëzieroute en een tentoonstelling rond de poëzie en collages van de Poolse dichteres en Nobelprijswinnaares Wislawa Szymborska in de site ‘d’Oede Schole’ in de Burgstraat in Damme.”