Naar het bos voor de gloednieuwe beleving 'Roots'

Zin om te wandelen in het bos én de wereld te ontdekken via een interactieve expo? Dan loop je best even binnen in het vernieuwde bezoekerscentrum van Provinciedomein Bulskampveld. Geniet van vele hoogtepunten, lichtprojecties en geluiden tonen de weg, bestuur zelf eens het bos in de controlekamer, neem plaats op een ligzetel en laat je onder de grond zakken. Een ware interactieve tentoonstelling waar de nadruk echt op beleving ligt. Ja, ja, met zijn allen naar Roots!

Van het ene hoogtepunt naar het andere in het gloednieuw bezoekerscentrum in domein Bulskampveld

Het landschapspark Bulskampveld strekt zich uit van Oostkamp tot Aalter. Maar met deze uitstap hadden mijn dochter van 16 jaar en ikzelf maar één missie en dat was het vernieuwde bezoekerscentrum in Provinciedomein Bulskampveld ontdekken. Een ware interactieve tentoonstelling waar de nadruk echt op beléving ligt! Het is voor mij een beetje een thuismatch want ik woon welgeteld op 5 km van het kasteelpark. Mijn liefde voor de vogels en de bomen was al groot, maar wat ik nog niet wist, is dat ik ook een match heb met een soort zwam. Ontdek het even mee in deze reportage!

Ontvangstruimte met informatiepunten en shop

Het bezoekerscentrum is gevestigd in het kasteel, op korte loopafstand van de parking, de vijver, tearoom en speelplein. Als je binnengaat heb je een mooie ontvangstruimte met display en brochures met wandelingen, fietsroutes, de Riebedebie-pocket, ... en twee vriendelijke dames die je helpen met de start van het parcours. Er is een gratis gedeelte en betalend gedeelte. Het gelijkvloers is op zich al heel leerrijk maar ik kan je alleen maar aanraden om ook de interactieve tentoonstelling boven mee te pikken, want het is echt heel mooi aangepakt met coole technieken, film en geluid. 

Laat ons eerst even beneden blijven en al meteen naar het hoekje gaan waar men onderzoek doet vanuit de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen UGent op een boom in het bos. Er werden sensoren op een boom geplaatst en die meten hoeveel water er door die boom stroomt en hoe sterk de boom groeit. Het onderzoek kadert zich in het aantonen wat de effecten zijn van de klimaatsveranderingen. Heel boeiend om te weten dat er een wereldwijd netwerk bestaat van dergelijke bomen en dat er dus één boom in Beernem deelneemt.

Hier kan je ook het uitgestrekte gebied van het Landschapspark Bulskampveld op verschillende manieren ontdekken. Weet dat je met 1 of 2 dagen niet genoeg zal hebben! 

  • Er is een tafel met groot scherm waar je eerst een filter aanzet: wil je wandelen, kies je voor een activiteit met kinderen, zoek je een leuk adresje om iets te eten of te drinken of ontdek je liever van die bijzondere plekjes? 
    Na het ingeven van je keuze, krijg je tips van medewerkers van het domein en hetgeen je aanspreekt sleep je naar het detailhoekje om de informatie in te winnen en te noteren!
  • Er staat ook een groot scherm waar je diverse filmpjes kan laten afspelen over de regio en met verschillende interessevelden, telkens kort en bondig maar leerrijk! Een stukje geschiedenis meepikken, zeg maar.

Beneden is er ook een shop met allerlei leuke gadgets en er is altijd wel een link met het bos, de dieren, de beleving. Je vindt er ook juweeltjes of houten doosjes die eigenhandig werden gemaakt en heel veel leuke boekjes over het leven in het bos. Ideaal om een origineel verjaardagscadeautje op de kop te tikken.

Interactieve tentoonstelling waar je het bos onder de bomen ziet

Koop je een ticketje, dan kies je voor een ware beleving! Dan ga je binnen in het kasteel, maar dat heb je op zich niet echt door want alles is aangekleed om je in de juiste sfeer te brengen. Je gaat met de trap naar boven, maar er is ook een lift. De eerste zaal is een beetje donker en ik geef je hier een tip mee: hoe stiller je bent, hoe meer je ziet en hoort! En meer vertel ik niet, je moet het echt beleven hier... sssttt!

In de tweede ruimte staat er een grote duwknop en vind je moderne ligbanken in het midden van de zaal. Duw op de knop, leg je neer en kijk naar het plafond. Een hele mooie projectie en uitleg over het leven onder de grond, die zich afspeelt tussen en onder de wortels van de bomen. Je waant je ook onder de grond en leert meer over het mycorrhiza netwerk. Wist jij dat er een wonderlijke samenwerking is tussen bomen en zwammen

Ook op de panelen aan de zijkanten van deze lange ruimte vind je superveel informatie over het verbond tussen bomen en zwammen. Terwijl ik nog in de piep- of infogaatjes kijk, omdat ik weeral eens nieuwsgierig ben, luistert mijn dochter naar een korte uitleg waarom wij de bomen echt wel nodig hebben om te overleven. En ze heeft er ook een 'kunstwerk' gemaakt; een eigen netwerk in de bosondergrond. 

En dan ging ik maar al te graag naar het bijzondere hoekje in de zaal, nl. een soort 'tinder' maar dan met een zwam. Ik heb blijkbaar een perfecte match met de Porseleinzwam en ik mag niet met zijn gevoelens spelen. 

Ik besef als je dit allemaal leest, dat je misschien het bos niet meer door de bomen ziet, maar je ziet het bos wel "onder" de bomen. 

Wow, zelf het bos besturen in de controlekamer

Hier ontdek je hoe het bos reageert op een aantal grote uitdagingen. Mijn dochter nam hier even het roer in eigen handen en via een soort paneel met wiel en hendel kan je effecten toevoegen. En deze effecten worden dan getoond op enkele dynamische schermen. Wat doet droogte met een bos? Wat is het effect als er 1 boom omvalt of als je meerdere bomen kapt? Wat als er teveel stikstof het bos binnendringt? 

Allemaal grote vraagstukken, maar wel mooi visueel voorgesteld. Het doet je stilstaan met welke problemen bomen te kampen hebben en waar wij als mens kunnen mee helpen of net niét moeten helpen. 

Heel leerrijk en voor alle leeftijden. Ik geef graag ook even mee dat men voor deze tentoonstelling mikt op kinderen vanaf 8 jaar maar ook op tieners/jeugd/volwassenen. Voor hele kleine kindjes lijkt het mij persoonlijk iets te moeilijk of gaan ze zich snel vervelen doordat de klemtoon echt wel op het educatieve ligt.

Ken jij alle dieren die in het bos leven?

Wel, in de laatste kasteelzaal kan je alles over de dieren in het bos leren! Alle dieren zijn opgezet en staan verspreid in de zaal, telkens met een luisterpaneel erbij en met twee drukknopjes. Je kan kiezen voor een speelse en eenvoudige uitleg of je kan kiezen voor een goed onderbouwde uitleg die dan meer geschikt is voor +12j. 

Er liggen ook enkele genummerde kaarten met de benamingen van de dieren zodat je ze allemaal bij naam kan leren. Niet aanraken, probeer dat wel te respecteren! Het bezoekerscentrum heeft rond deze ruimte nog plannen voor het najaar om een quiz in elkaar te steken of een pakket met zoekopdrachten. Reden om nog eens terug te keren!

Mooie afsluiter van het parcours

En het stopt niet. Als je terug beneden bent, kan je naar het toilet gaan, is er nog een photobooth voorzien. En er volgt nog een heuse topper; een VR-beleving! Dat is iets voor in de zomer of herfst van 2024. De VR-beleving moet eerst tot in de puntjes af zijn vooraleer ze deze lanceren. 

Leuk extraatje: als je de tentoonstelling bezoekt, krijg je er een wandeling bovenop (die anders betalend is om het parcours te kennen of om te kunnen deelnemen aan de wedstrijd). 

  • wandeling voor alle leeftijden met leuke extra's voor jonge kinderen, 4,5 km aan de hand van een spannend verhaal met Mathis en Marthe
  • wandeling langs 10 bijzondere plekken en rariteiten gekoppeld aan de interactieve expo Roots

Tickets voor de expo kan je ter plaatse kopen of online reserveren. Deze laatste optie wordt ook wel aangeraden.

Van zo'n beleving krijg je toch een beetje dorst of honger!

Net zoals de bomen af een toe nood hebben aan regen, kan ik ook wel genieten van een koffietje of een hapje. Dit uitstapje maak je compleet door een bezoekje aan het Urban Café, waar je iets kan eten of drinken. Mijn dochter en ik aten er een lekkere pannenkoek met suiker. Bij mooi weer is er een groot zonnig terras, gekoppeld aan een speeltuin. Ideaal om de kinderen nog even te laten spelen. 

Bij nader inzien is dit ook de perfecte uitstap bij wisselvallig weer. Ik heb het bos op andere vlakken leren kennen en ging met een waar bosgevoel naar huis. Mijn wagen stond geparkeerd op parking Drie Koningen vlakbij het restaurant/tearoom. Er is ook een parking Aanwijs dichter bij de afrit E40, waarbij je dan al iets langer wandelt naar het Bezoekerscentrum. Aan jou de keuze!

Website Bulskampveld

Inge

Mama van Hanne (2007), in relatie, kreeft, creatief, favoriet cijfer is 6, blogger, woont in bosrijke omgeving waardoor wandelen in 1-2-3 mogelijk is, houdt van lekker eten, magazines lezen, luisteren, administratie en flexiwerk, reizen zit in haar bloed en wil via Riebedebie leuke tripjes tot bij jullie brengen.