Op Belle Époque tocht in Blankenberge

Toen ik de kinderen vertelde dat het museum dat vandaag op de planning stond in het teken van de belle époque stond, keken er twee verbaasde blikken mijn kant op. Belle wat? Een pop, een kok? Het was duidelijk dat we voor hen een heel onbekend stukje geschiedenis gingen ontdekken. Maar laat je zeker niet afschrikken, in het Belle Epoque Centrum in Blankenberge valt er ook voor kinderen juist heel veel te beleven.

Terug in de tijd

Al van buitenaf, bij het zien van de gevel, werd ik meegenomen in de charme van die tijd. En dat werd er alleen maar beter op eens we binnenstapten in het Belle Epoque Centrum. Tijdens de belle époque, die zijn gloriejaren kende tussen 1870 en 1914 kwamen heel wat rijken richting Blankenberge om te genieten van de gezonde zeelucht. Het was toen dat de stad zich snel ontwikkelde met o.a. de bouw van de gekende Pier en de vele prachtige belle-époquevilla’s. De bewoners van toen droegen prachtige lange kleden en hielden wel van een feestje. Dat kom je allemaal te weten tijdens je bezoek aan het centrum. 

museum
museum

Kinderen vanaf 6 jaar kunnen met het boekje ‘Op stap met Hendrik’ op speurtocht door het museum. Dit boekje is trouwens gewoon inbegrepen in de toegangsprijs. Hendrik, de architect van al meer dan 100 jaar oud, laat de kinderen in elke kamer puzzelen, speuren en tekenen. Wij moesten, ondanks de hulp van mama, een tip gaan vragen aan de onthaalbalie, dus zeker ook voor speurders uit het eind van de lagere school nog uitdagend genoeg 😉. Weetopdrachten worden afgewisseld met het ontwerpen van hun eigen belle-époquekleed of -huis, waardoor het voor onze kinderen dan ook nooit saai werd. 

de groei van Blankenberge
overzicht museum

Een stukje Barcelona in Blankenberge

De verrassing van ons bezoek bevond zich toch wel op het dakterras. De wenteltrap neemt je mee naar het (voor ons persoonlijk) mooiste plekje van dit museum. De mozaïekbank, de blikvanger van het terras, is gemaakt met tegels van oude belle-époquevilla’s. Enkel de stralende zon ontbrak nog om ons direct helemaal in Barcelona te wanen. Ik kom in de zomermaanden zeker nog eens terug om hier op deze bank te genieten van een rustmomentje. 

dakterras

Tijdelijke expo Art Nouveau Schatten

Als kers op de taart van je bezoek kan je tot 16 juni 2024 de tijdelijke expo Art Nouveau Schatten bezoeken. De art nouveau kunst werd immers tijdens de belle époque periode razend populair. En deze Art Nouveau kwam niet enkel in de architectuur terug, maar ook in de alledaagse voorwerpen zoals een stoel en een lepel en die kan je in de expo terug vinden. In samenwerking met o.a. het Design Museum van Gent worden hier zo momenteel werken van Henri van de Velde en James Ensor tentoongesteld. 

kamer

Belle époque all over the place

Heb je na je bezoekje aan het museum nog niet genoeg gekregen van die mooie belle-époquestijl? Dan heb je geluk, want in Blankenberge is het belle époque all over the place. Tussen maart en januari worden er verschillende gratis wandelingen georganiseerd die je de mooiste plekjes van de stad laten zien. En geef toe, het slenteren langs die prachtige glas-in-lood ramen katapulteert je toch direct terug naar de tijd van de vrouwen in lange rok die flaneerden door de straten. 

Maar ook als je zonder gids wil genieten van deze wijk, is dat geen probleem. De wandelzoektocht “Op stap met Belle” (die je gratis kan afhalen in het belle époque centrum of bij de dienst toerisme) maakt het ook voor de kinderen extra leuk. In 20 vragen word je meegenomen in het verhaal van Belle en ontdek je de mooiste plekjes van de wijk. 

huisje van majutte

Huisje van Majutte

Tijdens de wandelzoektocht passeer je langs het Huisje van Majutte, meer nog, het is zelfs 1 van de 20 antwoorden waarnaar je op zoek gaat. Dit vissershuisje van bijna 250 jaar oud werd in 2015 gekocht door Peter en Lena, die op deze manier de geschiedenis van Blankenberge willen levend houden. Deze plek, die je het best kan omschrijven als museum/café/folklore mag je zeker niet overslaan als je op bezoek bent in Blankenberge. Gastheer Peter verwelkomt je echt met open armen en kan je zoveel vertellen over de geschiedenis van het huisje. Onze kinderen trokken alvast grote ogen als ze hoorden dat hier vroeger 12 kindjes aan tafel zaten. Om nog maar te zwijgen van het feit dat je gewoon vanuit de tuin recht de zee in keek. Terwijl wij plaats namen aan één van de tafeltjes op zolder en genoten van een drankje, konden de kinderen op zoek naar verstopte muisjes. Als kers op de taart mochten ze dan nog eens, verkleed als visser, hun eigen drankjes naar boven heisen. Plezier verzekerd dus voor jong en oud.

drankjes omhoog heisen
Peter

Praktisch

  • Het Belle Epoque Centrum is open van dinsdag tot zondag tussen 14 en 17u. 
  • Het centrum ligt op 5 minuutjes wandelen van het station, dus ideaal om ook met het openbaar vervoer te bezoeken.
  • In de kelderverdieping zijn er een vestiaire en lockers aanwezig. Een sleuteltje voor de lockers kan je gratis afhalen bij de onthaalbalie.
  • Het huisje van Majutte is tijdens de winter open op vrijdag van 14-18u en op zater- en zondag van 11-18u. In de paasvakantie kan je van woensdag tot zondag tussen 11 en 18u binnenspringen.