Op bezoek bij de erfenis van Louis Zimmer

Wie denkt aan Lier, denkt automatisch aan de imposante Zimmertoren, een toren die al jarenlang de publiekstrekker van de stad is. Deze historische klokkentoren, met zijn kenmerkende 13 wijzerplaten, herbergt een fascinerend astronomisch uurwerk. Hoog tijd dus om deze ook binnenin eens te gaan ontdekken!

De Wonderklok, een wereldwonder

Je bezoek start in het kleine Zimmermuseum, dat net naast de toren is gelegen. Hier vind je een kleine expo over tijd en ruimte doorheen de geschiedenis. Starten doe je met een projectie over de big bang op de grote ronde tafel in de zaal. Het feit dat het direct start met beeld en geluid zorgt er trouwens voor dat onze kinderen direct werden meegetrokken in het verhaal. 

Big Bang

Zodra je deze zaal binnenkomt, is het de Wonderklok die de show steelt. Deze Wonderklok werd door Louis Zimmer gebouwd voor de wereldtentoonstelling van Brussel in 1935. Ondertussen reisde deze gigant al tot in New York en kon deze zelfs Einstein fascineren. Je vindt er o.a. de traagst draaiende wijzerplaat ter wereld op terug. Heel leuk is het feit dat je ook achter de klok kan wandelen waardoor je echt zicht krijgt op het mechanisme aan de binnenkant van de klok. 

Wonderklok
Louis Zimmer

In de rest van de zaal kan je ander werk van Louis Zimmer en ook verschillende van zijn werktuigen bewonderen. Het is snel duidelijk dat deze man echt een passie had voor uurwerken en astronomie. Daarnaast kan je er ook nog wat modernere uitvindingen van na Zimmer’s tijd terug vinden. 

Naar de top

Daarna is het tijd om het binnenpleintje over te steken en de treden van de Zimmertoren te gaan beklimmen. Heel leuk om het grote imposante horloge nu ook eens van binnenuit te gaan bekijken. Op al deze wijzerplaten (13 om exact te zijn) op de voorzijde van de toren kan je immers niet alleen het uur aflezen, maar ook de dag, het seizoen, de maanfase en zoveel meer. 

Zimmertoren

Op de eerste verdieping vinden we de Astronomische Studio terug. Hier wou Louis Zimmer graag de gewone mens laten kennis maken met de wereld van de astronomie. En dat blijkt te lukken, want ook onze kids leerden hier vol bewondering bij over sterrenbeelden en het zonnestelsel.  

trap
astronomie

Maar om die befaamde Jubelklok nu ook eens van binnenuit te gaan bewonderen moeten we nog een trap omhoog. Op de bovenste verdieping van de toren kan je namelijk het werkend mechanisme bekijken. Hier zie je de moederklok aan het werk die de aandrijving vormt voor alle wijzerplaten die je buiten kan bewonderen. Onze jongste, die op 6-jarige leeftijd al een grote fascinatie voor machines en werktuigen ontwikkelde, vond het alvast fantastisch om alle radartjes te zien draaien. 

Praktische Info

  • Het Zimmermuseum is open van dinsdag tot en met zondag van 10-12u en 13-17u. 
  • Wist je trouwens dat je buiten op de zijgevel van de Zimmertoren elke dag om 12u stipt de klok in actie kan zien? Een kleine carrousel neemt je mee in de geschiedenis van Lier en ook achter de 4 gesloten poortjes is er dan van alles te zien. Wij waren net te laat om het schouwspel live mee te maken, reden te meer dus om nog eens terug te komen naar Lier. 
  • Honger or dorst gekregen? Spring dan zeker eens binnen bij De Zimmer voor een hapje en een drankje.