Op bezoek in de chocoladehemel in Brugge

Cacao prikkelt al eeuwen onze smaakzin. Net als het merendeel van de bevolking, houden wij echt wel van ons dagelijks stukje chocolade. Brugge is zowel bij de Belgen als bij de toeristen gekend als het chocoladewalhalla. Maar wist je ook dat er een volledig museum aan deze lekkernij gewijd is? Wij gingen op onderzoek uit.

Choco-Story is een privé-initiatief van de familie Van Belle, liefhebbers van een stukje goede chocolade. Het is gevestigd in een knap typisch Brugs pand niet ver van de Grote Markt.

Wist je dat de geschiedenis van chocolade al meer dan 5500 jaar oud is? We starten onze chocoladetocht dan ook bij de Maya’s en de Azteken. We kunnen er niet alleen geuren opsnuiven, maar door de aankleding lijkt het alsof we echt in een Azteekse tempel zijn. De audioguide zorgt hier en daar voor wat info en met diezelfde audioguide kunnen we in iedere kamer ook leuke spelletjes in het thema van die kamer spelen.

Choco-StoryBrugge
Choco-StoryBrugge
Choco-Story Brugge

Van de ene wereld naar de andere

Met een mooi houten schip varen we met de ontdekkingsreizigers en het kostbare goedje cacao mee terug naar Spanje. Een unieke collectie van duizend voorwerpen toont daarna in verschillende kamers hoe die cacao uiteindelijk verwerkt wordt tot dat waar we in België allemaal verzot op zijn: heerlijke pralines.

Een van de tofste kamers voert je zelfs mee naar een chocoladefabriek, compleet met grote ketels. Fleur waant zich even in het decor van ‘Sjakie en de chocoladefabriek’.
En ik onthoud van mijn bezoek vooral hoe gezond chocolade eigenlijk wel niet is. Een reden te meer om die dagelijkse praline zeker te blijven eten !

Choco-StoryBrugge
Choco-Story Brugge

Goddelijke proevertjes!

Op het einde van het museumbezoek staat er uiteraard nog een topper op het programma. We krijgen een leuke demonstratie, leren het geheim achter mooie glanzende chocolade en zien hoe de productie van gevulde pralines in zijn werk gaat. En nadien krijgen we allemaal een heerlijk zakje proevertjes mee. Hemels!

Uiteraard vind je in het museum nog een leuke shop met allerlei lekkers. En vraag zeker ook de info over de ‘chocoladepromenade’, een wandeling die je langs alle chocoladehoogtepunten in Brugge brengt en waarbij je onderweg ook nog eens mag proeven.

En heb je nog zin in een museum over die andere Belgische lekkernij: frietjes? Stop dan zeker eens in het Frietmuseum, dat verbonden is aan Choco-Story en niet ver daarvan gelegen is(combitickets zijn beschikbaar). Wij gingen er vorig jaar op bezoek en waren heel enthousiast!

 

Choco-StoryBrugge