Op uitstap naar de scheepswerven van Baasrode

scheepswerven baasrode

Wie heeft er al eens Baasrode bezocht? Baasrode is een mooi plaatsje aan het water. Neen, niet op een exotische plek maar in eigen land. En je kan er naar het Scheepvaartmuseum! En dat is precies wat Riebedebie-reporter Leen Holvoet met haar gezin deed. Ze gingen met de fiets, want ze wonen er vlakbij...

Baasrode en haar scheepswerven


'Bostroë (Baasrode in het dialect) vind je niet op de kaart. Officieel heet deze deelgemeente van Dendermonde Baasrode. Door Baasrode stroomt de Schelde en vroeger werden er in Baasrode naast die Schelde schepen gebouwd. De scheepswerven van toen en de herenwoning van de vroegere eigenaars zijn nu een museum. De Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode katapulteert je terug naar de tijd waarin er in Baasrode door stoere mannen houten en metalen schepen gebouwd werden.

De Provincie Oost-Vlaanderen is momenteel bezig met restauraties aan de ateliers. Dat is prachtig nieuws, maar daardoor kan je de ateliers niet bezoeken. Om dat ongemak te verhelpen, kan je het Scheepsvaartmuseum momenteel gratis bezoeken. En toch kan je er nog heel wat zien.
Als je dit museum binnenkomt (op afspraak, zie verder), sta je in de inkomhal van de vroegere herenwoning. De grote foto aan de balie toont meteen hoeveel mannen, maar ook kinderen, hier vroeger werkten. De bedrijvigheid van toen is er nu nog, want de vrijwilligers van het museum ontvangen je hier vol ijver en met enthousiasme. Het extra werk dat ook zij moeten doen om het bezoek voor iedereen veilig te maken, nemen ze er met plezier bij, terwijl ze al je mogelijke vragen beantwoorden.

Eén van de coronamaatregelen is het invoeren van inrichtingsverkeer. Het bewegwijzerde parcours brengt je met de trap naar de verdieping waar je mooie scheepsmodellen, uitleg over de verschillende scheepswerven die hier ontstonden, attributen voor de palingvangst, het recept voor paling in het groen, ... vindt. Verderop kom je in een nieuwer gedeelte waar tijdelijke tentoonstellingen plaatsvinden. Daar las ik een prachtige ode aan het schippersvolk. De eerste zinnen zijn eigenlijk net zo goed van toepassing op de Riebedebie-reporters: “Reizen om te leren zou menigeen begeren. Zij reizen steeds als tolk voor de voorspoed van hun volk.”

Daarna brengt het parcours je naar buiten. Een pronkstuk is de palingbotter Rosalie die er op ware grootte wordt nagebouwd. Met de palingbotters werd vroeger levende paling vanuit Holland geïmporteerd. Nog indrukwekkender is het droogdok met daarin de Lauranda, een sleepspits die in 1928 op de scheepswerf Van Praet-Dansaert werd gebouwd. Daarna gaat het terug naar binnen, in de herenwoning. De oude pronkerige interieurs tonen dat de werfeigenaren niet slecht boerden. Ook hier zie je verschillende prachtige scheepsmodellen. Naast het museum is trouwens een school voor scheepsmodelbouw gevestigd.

Na ons bezoek aan het Scheepvaartmuseum was het tijd om terug naar onze fietsen te gaan. Maar erg lang fietsen deden we niet: we gingen meteen zelf het water op, met de veerboot. Achter de kerk van Baasrode kan je de veerboot nemen. Aan de overkant van de Schelde is het rustig fietsen in de natuur. Wij fietsten tot aan de aanlegsteiger van de veerboot die ons naar Mariekerke zou brengen.

Van daaruit fietsten we terug naar huis langs Sint-Amands, het dorp van Emile Verhaeren. Je kan hier ook het Verhaerenmuseum bezoeken, maar dat was voor een andere keer. Het standbeeld en het graf van Emile Verhaeren gingen we wel bekijken, met een ijsje in de hand.'

scheepswerven

Praktische info om de Scheepswerven te bezoeken

Als je het Scheepvaartmuseum van Baasrode wil gaan bezoeken, bel je vooraf voor een afspraak naar 052 34 30 34. Mailen voor een afspraak kan ook. Tijdens je bezoek hoef je geen mondmasker te dragen. Alle info over de coronamaatregelen in het museum vind je op de website.

We namen de openbare veerboten van de Vlaamse Waterweg. Op het uur en op het halfuur vertrekt er een veerboot van de oever in Baasrode naar Moerzeke. Als er veel wandelaars of fietsers klaarstaan, maakt de veerman of veervrouw wel een extra overtochtje. Hetzelfde geldt ook voor de oversteek naar Mariekerke of Sint-Amands. De veerboten zijn gratis en fietsen kunnen mee. Opgelet: op de steigers en op de veerboten moet je een mondmasker dragen. Meer info vind je op deze website.

Langs de Schelde kan je autovrij fietsen op de jaagpaden. Door de werken van het Sigmaplan moet je af en toe wel even afstappen. Verdwalen is onmogelijk, want je rijdt steeds langs de Schelde. Als je het Scheepvaartmuseum niet met de fiets bezoekt, maar toch even van de Schelde wil proeven, kan je de veerboot ook nemen en wandelen in de richting van Moerzeke-Kastel.