Op wereldreis in één dag in Planckendael

Planckendael is al jaar en dag één van onze lievelingsdierentuinen. Je vindt er niet alleen beestjes, maar ook superveel speelse elementen voor het hele gezin en door de aankleding voelt het alsof je in een ander continent loopt. Dit jaar heropende Zoo Planckendael zijn Aziatische serre als Orang Oetan-Kingdom. En of wij zin hadden om dat even uit te testen! 

Monkey see, monkey do

Zoo Planckendael is als een wereldkaart opgebouwd en we gaan dan ook eerst ‘op reis’ naar Azië, het eerste werelddeel in de dierentuin. Uiteraard willen we eerst het nieuwe stukje gaan bekijken, dus lopen we richting de serre, net naast het hoofdrestaurant Toepaja. 

Hier maakten de vogels en nachtdieren plaats voor het ‘Orang-oetan Kingdom’, met de rosse mensapen als de VIP-bewoners. Binnen in de serre is het lekker Indonesisch warm tussen de tropische planten; en de dochter ontdekt al snel de hangbrug, de waterval en de stapstenen in de jungle. 

Vanuit de paalwoningen hebben we een prachtig uitzicht op de dieren. De zes orang-oetans hebben energie voor tien, dus we staan dan ook bijna een half uur te kijken hoe ze slingeren, spelen, vlooien en eten.  
Je ziet dat de verblijven gloednieuw zijn , met ook binnen veel bamboeplanten en gras. En misschien maak je wel eens een binnen-regenbui mee bij een volgend bezoek, want de dierentuin zorgt voor regelmatige moessonvlagen in het verblijf: een verrijking voor de dieren en de bezoekers. 

In het Orang-Oetan Kingdom zorgt een luisterverhaal voor de leukste weetjes over de mensapen. Wist je bijvoorbeeld dat we 97 % van ons DNA delen met deze dieren?  
Ook de zoekkaart met speurvragen is een hit bij de dochter, en ze scoort daardoor nog een leuke prijs in de shop. Als dat niet mooi meegenomen is. 

Junglehangbrug in Orang Oetan Kingdom
Orang Oetan Kingdom

Enkeltje Azië

Azië is trouwens ons favoriete continent in Planckendael.  Het Indische treinstation met de Aziatische godenbeelden, het Aziatische straatje met de winkeltjes en het schooltje, in één woord zalig! Als je een tijdje niet in Azië bent geweest of er altijd al van droomde om het vliegtuig naar pakweg Azië of Sri Lanka te nemen, dan is zo’n dagje Planckendael een fijn plan B!

Intussen hebben wij een hongertje gekregen en nestelen we ons met een ‘fish & chips’ aan een tafeltje in restaurant Toepaja. En raad eens op wie we zicht hebben? Ja hoor, de buiteneilanden van de orang-oetans!

Het prachtige Indische station in Planckendael
Foto's nemen in het Aziatische deel van Planckendael

Spelen, spelen en nog eens spelen

Het allerleukste aan Planckendael? Dat moeten toch de 1001 speelmogelijkheden zijn doorheen de hele dierentuin. Lange hangbruggen in Azië, de jungle-bruggetjes over het water in Oceanië, de boot met waterspeelzone in Afrika, of de gigantische speeltuin in Amerika? En dan vergeten we nog de talrijke aparte weggetjes die kinderen kunnen nemen langs het parcours over stapstenen, bruggetjes of zelfs met een vlot. Wat dat betreft blijft Planckendael toch de nummer 1 dierentuin voor gezinnen met (kleine) kinderen. 

 

Vlotjes op het vlot in Planckendael
Speelmogelijkheden genoeg in Planckendael
De Afrikaanse speelboot

Van Afrika tot in Amerika

Na een rondje Oceanië en Europa, is het tijd om het Afrikaanse deel te gaan verkennen. Tussen de zebra’s en de giraffen in ontdekken we ook hier een leuk aangekleed Afrikaans dorpje, met een typisch supermarktje, een schooltje en zelfs een kapper! 
En in Amerika stuiten we op de capibara’s, die blijkbaar volgens de dochter nu superhip zijn op Tiktok. Het is maar dat je het weet :-) 

Planckendael, het blijft leuk voor het hele gezin.  
Het park is trouwens het hele jaar gopend, dus ook tijdens de winter en alle feestdagen. 
Veel dier- en speelplezier! 

Even op bezoek bij de Afrikaanse douane
Tot de volgende keer, Planckendael!