Plankenpaadjesliefde in Domein Bovy

Een weekendje met wat zonneschijn in het verschiet? Meer dan dat hebben wij niet nodig om er op uit te trekken. De laatste jaren kiezen we heel vaak voor het mooie Limburg en deze keer viel ons oog op Heusden-Zolder, een stukje onontdekt Limburg voor ons.  Op de bucketlist stond een bezoekje aan Domein Bovy, waarvan we al een aantal keren mooie foto’s op Instagram hadden zien passeren. Benieuwd of wij het ook zo mooi vonden?

Even kijken wat er te doen is in Domein Bovy

Lunchtijd!

Iets voor etenstijd komen we aan bij Domein Bovy. En dat – iets voor etenstijd – hebben we uiteraard bewust zo gekozen, foodies die we zijn. Als we een lekkere lunch kunnen scoren, zijn we er graag bij. En in Domein Bovy moet dat zeker lukken, want hier vind je Bistro Bovy, een restaurant met een hart voor lokaal en vers, en met sociale tewerkstelling. Instant vakantiegevoel wanneer we de supermooie vakwerkhuizen zien en een plekje zoeken op het terras. Dit is immers een prachtige en goed bewaarde vierkantshoeve en de geschiedenis van dit domein gaat hier al een hele tijd terug, zelfs tot in de 12e eeuw.
Onder een zalig herfstzonnetje smullen we van een lekkere nachoschotel en een heerlijke Barbieburger (bestel maar eens een burger, de broodjes zijn echt roze!) Speelvogels kunnen zich intussen zeker ook uitleven op de speeltuin aan het terras.

Mooie speeltuin in Domein Bovy
Lekker lunchen in Domein Bovy

Wandeltijd!

Met een goed gevulde maag kunnen we dan op ontdekking gaan. Domein Bovy mag je een uitgestrekt wandelpark noemen, Vierendertig hectare groot, en eigenlijk de Wijers in het klein.  
De Wijers, dat is het land met 1001 vijvers en een paradijs voor veel zeldzame planten en dieren. Er lopen twee bewegwijzerde familiewandelroutes over het domein, dus starten doen we met de route ‘Martin de IJsvogel’ (1,7 kilometer). Geen betere manier toch om een plek goed te leren kennen? 
 

Heerlijk wandelen hier in Domein Bovy
Vanalles te beleven langs de wandelroutes

Plankenpaadjesliefde

Net achter het restaurant botsen we op een kleine kinderboerderij met wat varkens, ezels, geiten en pauwen. Daartussen heel wat picknickplekjes en speelelementen. We laten de beestjes achter ons en  volgen een mooi groen pad. Al snel komen we bij de vijvers en de mooie plankenpaden die langs en over het water lopen. En die plankenpaadjes, dat zijn hier de echte paradepaardjes van Domein Bovy (die ook op talloze Istagramaccounts terugkomen). Valt het op dat ik fan ben van paadjes over het water? Prachtig wandelen hier en the place to be om supertoffe foto’s te maken.

Practhtige plankenpaadjes in Domein Bovy
Je kan prachtige foto's maken in Domein Bovy

Kunst spotten

Uiteraard slaan we ook de andere wandeling niet over. Het ‘hazenpad’ is trouwens maar 900 meter lang, dus maar een klein extra rondje. Dit Hazenpad is een kunstverwonderwandeling, waarbij we onderweg allerlei kunstwerken van de plaatselijke Academie zien. De slak met haar kasteel op de rug is keileuk om te zien. En bij het kleine vijvertje botsen we ook nog op en echte golem. Inclusief verschillende openingen om je papieren met wensen of dromen bij deze reus achter te laten.  

Conclusie? 

Ben je in de buurt van Heusden-Zolder en wil je een frisse neus halen? Dan is deze groene plek een dikke aanrader ! We hebben heerlijk gegeten, mooie foto’s gemaakt tijdens de wandeling en genoten van de natuur en alle speelelementen.

Veel speelplezier in Domein Bovy
Speelelementen langs de wandelroutes
Slakkenkasteel Domein Bovy

Nog wat praktische info

Domein Bovy vind je in Galgeneinde 22, 3550 Heusden-Zolder. 
Er is gratis toegang en gratis parking.

Nog niet uitgewandeld? 
Vergis je niet; er kan nog veel meer gewandeld worden dan de twee bewegwijzerde kinderwandelroutes. Tegenover het domein vertrekken er nog eens 5 bewegwijzerde wandelingen (tussen 3.8km en 11.7km). 
 
Liever fietsen? Ook dat kan! Domein Bovy ligt op het fietsknooppuntennetwerk tussen knooppunt 301 en 302. 

Hondenliefhebber? Er is een hondenlosloopweide aanwezig.