Proeven van Sint-Niklaas

Sint-Niklaas heeft vele troeven. Ik ging als Riebedebie-reporter van enkele van die troeven proeven. Ik neem je mee naar enkele speciale evenementen in het kader van het Reynaertjaar, spotte streetart, straten met art deco,… en nog veel meer. En in Sint-Niklaas konden we ook letterlijk van iets proeven!

Sint-Niklaas in de ban van Reynaert de Vos

Sint-Niklaas staat het hele jaar in het teken van Reynaert de Vos. Je kan er niet naast kijken want er worden heel wat verschillende evenementen en exposities rond georganiseerd. 

Wij gingen in Cultuurcentum Zwijgershoek naar “Burcht Malpertuus”, een tentoonstelling van hedendaagse kunst rond Reynaert de Vos. Burcht Malpertuus wordt op de website “een oord van verderf” genoemd. Nu, dat valt in de praktijk wel mee hoor. Nog volgens de website kan je er hedendaagse kunst zien “verbonden aan de universele en nog steeds actuele thematiek van hebzucht, jaloezie en machtsmisbruik in het verhaal van Reynaert de Vos”. Bij sommige werken is de link met deze thematiek snel te vinden. Bij andere moet je er wel heel lang je hersenen over pijnigen om die link te vinden. 

Burcht Malpertuus
Burcht Malpertuus

Midden de expo vonden we de “koppen” van de personages die jaren geleden gebruikt werden in het massaspektakel rond Reynaert de Vos. De regisseur van toen is de grootvader is de curator van de tentoonstelling van nu, Karen Oger. 

De expo loopt nog tot 22 oktober. De toegang kost 8 EUR.

Een andere expo rond Reynaert de Vos vonden we op een zijsprongetje van het parcours van de Art decowandeling (zie verder). In het Romain de Vidtspark zorgden de fotoclubs van Sint-Niklaas voor een openluchtexpo. 

Infobord over Reynaert de Vos

Een andere expo rond Reynaert de Vos vonden we op een zijsprongetje van het parcours van de Art decowandeling (zie verder). In het Romain de Vidtspark zorgden de fotoclubs van Sint-Niklaas voor een openluchtexpo. Vanuit verschillende creatieve invalshoeken maakten de fotografen werken over de beruchte vos. De foto’s staan in het park, naast een vijver. Eenden en ganzen paraderen tussen de foto’s met de vos in allerlei gedaantes. Ze laten zich duidelijk niet imponeren door de vossen.  

Het Romain de Vidtspark is verder ook zeker te moeite waard om te bezoeken. Er is ook een waterburcht, kasteel Walburg (nu een horecazaak), en een charmante muziekkiosk.

De fototentoonstelling is nog tot 16 oktober 2023 vrij toegankelijk.

Wil je meer weten over de evenementen rond Reynaert de Vos, dan vind je zeker meer info op de website van de stad Sint-Niklaas.

Kasteel Walburg in Sint-Niklaas
De ganzen zijn niet bang

Art deco in Sint-Niklaas

Wist je dat er heel wat art deco gebouwen in Sint-Niklaas te vinden zijn? Wij niet in elk geval. We lazen erover op de website van Sint-Niklaas en vonden het wel een originele manier om Sint-Niklaas te verkennen. Blijkbaar was het interbellum in Sint-Niklaas een bloeiende periode waarbij er nieuwe wijken werden aangelegd, waarbij voor een nieuwe bouwstijl gekozen werd. De meeste art decogebouwen zijn privéwoningen, maar zijn ook winkels, een school,…

We gingen op pad met een “erfgoedsprokkel”, een brochure van de provincie Oost-Vlaanderen met een art decowandeling. Zo kregen we per gebouw uitleg over de bouwheer, de architect, de typerende stijlkenmerken,… 

Art decowoning in Sint-Niklaas
Art decowoning op de art decowandeling

Naar huizen staan kijken, lokt wel grappige reacties uit bij voorbijgangers. Of vonden ze het misschien ook verdacht dat ik foto’s maakte? Het leukste vond ik het gesprekje met een tienermeisje dat blijkbaar vlak tegenover zo’n art deco pareltje woonde en in de gaten kreeg dat wij er van alles over lazen in de brochure. Heel verwonderd vroeg ze: “Waarom staat dat huis in uw boekje?”. 

Wil je zelf ook een art decowandeling doen, dan kan je terecht op de website van de stad. Er zijn trouwens af en toe ook geleide art decowandelingen en een wandeling via RouteYou. 

Streetart postcode 9100

Van art deco naar streetart

Tijdens de art decowandeling kwamen we ook voorbij enkele streetart-werken. In Sint-Niklaas is er ook een parcours met streetart, maar dat hebben we dus niet bewandeld. Met de streetart-kaart kan je makkelijk de plaats van de murals en de beschilderde elektriciteitskasten vinden. Soms is de streetart super kleurrijk, zoals graffiti met de postcode van Sint-Niklaas: 9100. De meest indrukwekkende mural vonden we de gigantische slechtvalk, de Art Falco Peregrinus Deco. Deze streetart legt de link naar de art deco gebouwen in de Monseigneur Stillemansstraat.

Terug naar de Zwijgershoek, alias de Lekkershoek

Van onze wandeling kregen we natuurlijk ook wel een hongertje. We hadden onze auto geparkeerd op de Zwijgershoek. Daar is het cultuurcentrum, een grote parking, en … een doorgang naar een ijsjeszaak. Een vroegere collega was altijd super lovend over de lekkere ijsjes van crèmerie François, en de rij likkende mensen toonde ons de weg. We gingen dus ook een ijsje uitkiezen bij crèmerie François.

Het ijsje gingen we opeten in de tuin van het Mercatormuseum. Dat museum is trouwens ook vlakbij, maar nu gesloten voor renovatie. In de tuin zie je wel een borstbeeld van Mercator. En het ijsje zelf: wel, die collega had absoluut gelijk! 

En net als het ijsje, smaakte Sint-Niklaas naar meer ;-)

Een ijsje van Crèmerie François
Mercatormuseum Sint-Niklaas
Stadhuis van Sint-Niklaas met Sint-Niklaas
Oorlogsmonument
Art Falco Peregrinus Deco
Voorbehouden zitbank langs de art decowandeling
Kiosk in het Romain de Vidtspark