Ronse beleven tijdens de Openmonumentendagen

Ronse, slechts een halfuur rijden van bij ons thuis, en toch kenden we het enkel maar van het Muziekbos en de grens met Wallonië. Open Monumentendag vormde dan ook de ideale gelegenheid om daar verandering in te brengen. Met veel plezier vertrokken we dus voor een zomerse dag op verkenning in de voor ons onbekende stad in de Vlaamse Ardennen.

Onthaal- en belevingscentrum Hoge Mote

Ons bezoek aan Ronse begonnen wij in het Onthaal- en belevingscentrum Hoge Mote. Of je nu een stadswandeling wil maken of een museum wil bezoeken, dit gratis bezoekerscentrum is sowieso de ideale start. Je vindt hier niet enkel de toeristische dienst terug, maar het recent vernieuwde centrum vertelt je op een kindvriendelijke en interactieve manier ook heel wat meer over de geschiedenis van de regio. 

Overzichtskaart Ronse
Weefgetouw

De interactieve panelen en filmpjes vertelden ons meer over de rijke textielgeschiedenis van Ronse en de historie van Sint-Hermes, de patroonheilige van de stad. Daarna konden we met een VR-bril op onze neus het Ronse van toen levensecht vanuit de lucht bekijken. Na al die informatie was het tenslotte tijd voor actie. We maakten ons klaar voor een pittige koers waarin we het opnamen tegen de enige echte Peter Van Petegem. We zijn alvast benieuwd of jullie hem binnenkort ook kunnen kloppen in de sprint.

Fietsen tegen Peter Van Petegem
Ronse vanuit de lucht

Op de binnentuin tussen de Hoge Mote en Must vond ter gelegenheid van Open Monumentendag trouwens een ambachtenmarkt plaats. Verschillende lokale standhouders, die zowel moderne als historische ambachten uitoefenen, kregen hier de kans om hun producten aan te bieden.

Vergeet bij een bezoek aan de Hoge Mote zeker niet even de trap naar boven te nemen. Op de eerste verdieping is er ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Tijdens ons bezoek liep daar de expo ‘In de ban van het beest’, waar de leerlingen van het vijfde middelbaar zelf aan de slag gingen met hun favoriete items uit de collectie van de stad.  Wie nog een verdieping hoger klimt, komt uit op de panoramische rondgang waar je rondom de toren kan lopen voor een uitzicht over Ronse.

Must - Museum voor Textiel

Dat de textielindustrie van groot belang was voor de ontwikkeling van Ronse was ons ondertussen al duidelijk geworden. Maar in het Museum voor Textiel konden we nu ook eens die grote weefgetouwen in het echt aan het werk zien. Speciaal voor openmonumentendag werd de productie nogmaals opgestart en dat was op zijn minst gezegd indrukwekkend om te zien. Het was de ideale gelegenheid om ook aan de kinderen nog eens te tonen hoe iets dat zo gemakkelijk in de winkel te kopen is, gemaakt wordt.

MUST
Weefgetouw

Sint-Hermescrypte

Het pronkstuk van Ronse is echter de Sint-Hermesbasiliek en de daaronder gelegen cryptes. Volgens de legende zouden hier de relikwieën van Sint-Hermes, de patroonheilige van de geesteszieken, bewaard liggen. In de Middeleeuwen was Ronse hierdoor een druk bezocht bedevaartsoord. Met een gids zochten we op deze zomerse dag verkoeling tijdens een wandeling onder de grond.

Sint-Hermes crypte
Sint-Hermes crypte

De crypte is bijna 1.000 jaar oud en het is best indrukwekkend om te zien hoe de verschillende bouwstijlen doorheen de jaren in het bouwwerk terug te vinden zijn. Het was de ideale afsluiter voor ons bezoek. Bij de toeristische dienst konden we alvast de nodige info verzamelen over de streetart wandeling en kinderzoektocht die door de stad loopt, dus wij komen sowieso later nog eens terug!