Sneaker Gold, een coole expo in Eperon d’Or

Om maar met de deur in huis te vallen: deze schrijvende mama is geen fashionista. Meer nog: de Jani’s van deze wereld zouden serieus wat werk hebben met mij. Het mode-DNA heeft de dochter echter wel bereikt, want die is wel helemaal into mode en make-up en schoenen. Of wij even de supergloednieuwe expo ‘Sneaker Gold’ wilden bezoeken in Eperon d’Or? Daarover moest de dochter met een lichte schoenfetisj geen twee keer nadenken.

Het museum Eperon d'or in een oude schoenfabriek in Izegem

Een expo over sneakers?

Sneakers? Valt daar zo veel over te vertellen om daar een grote expo aan te wijden? Eerlijk, wij hadden er ook geen idee van. Nu wel 😊 

Ooit waren sportschoenen gewoon gebruiksvoorwerpen die vooral handig moesten zijn. Na het sporten gingen ze direct weer de kast in. Weinig poespas. 
Tegenwoordig is dat wel de omgekeerde wereld. Want die sneakers zijn, aangespoord door beroemdheden, doorgebroken in het straatbeeld: aan de voeten van popsterren, in modeshows, … Overal eigenlijk dus. Een schoenwereld zonder sneakers is gewoon niet meer denkbaar.

Sneakers in alle vormen, smaken en kleuren

We betreden de expo via een schoenendoos (hoe leuk is dat!) en gaan terug de tijd in naar de negentiende eeuw. Van die allereerste Amerikaanse sportschoenen met rubberen zool tot de opkomst van de Europese merken. Vele van die belangrijke spelers uit de geschiedenis zijn vandaag nog altijd übercool: denk bijvoorbeeld maar aan Converse All Stars.

Binnengaan via een schoenendoos

Wat een collectie!

Nu we de geschiedenis van de sneaker op ons duimpje kennen, is het tijd om sneakers in alle kleuren, maten en smaken te gaan bekijken. 
Een sneaker van een echte basketter maat 57? Check! 
Een sneaker van het bekende merk Balenciaga of Gucci van 800 euro? Check! 
Originele limited-edition sneakers waarvoor een verzamelaar 100.000 euro bood? Check! 
 
Je kan de sneakers trouwens niet alleen bewonderen. Ter plekke kan je de app ‘Wanna Kicks’ downloaden waarbij je alle mogelijke sneakers aan je eigen voeten kunt zien. Je kan er zelfs mee wandelen! De dochter, die al eeuwen droomt van echte Nike Air Jordans, was maar al te blij dat ze ze eindelijk eens kon uittesten, al was het dan in VR. 

Ook de prachtige sneaker-mural met een knipoog naar Assepoester, is een machtige blikvanger.
In deze zaal kan je trouwens ook meedoen aan de wedstrijd om echte Nike Air Jordans te proberen onderscheiden van een frauduleus nep exemplaar. Raad je wat het echte exemplaar is, dan kan je zelf een gloednieuw paar schoenen winnen. Fingers crossed dat wij het juiste paar aangeduid hebben, want het was best moeilijk!

Coole mural in de expo
Superdure chique exemplaren

Sneakerweetjes

Om net als wij sneaker-experts te worden, moet je uiteraard een bezoekje brengen aan de expo.
Maar een paar weetjes willen we jullie toch al niet onthouden: 

- Wist je bijvoorbeeld dat de oprichters van Adidas en Puma twee broers zijn uit een piepklein dorpje in Duitsland? Ze begonnen samen een bedrijf om sneakers te produceren, maar hielden er sinds de Tweede Wereldoorlog elk een aparte mening op na en besloten dan maar om elk hun eigen bedrijf op te starten.  

- En wist je dat sommige Nike sneakers in marathons werden verboden, omdat je er effectief sneller kon door lopen en er dus sprake was van ‘mechanische doping’? 

Verboden sneakers :-)
Zin om een kartonnen sneaker te knutselen?

Workshoptijd en praktische info

Check zeker eens de website van Eperon d’Or voor je een bezoekje brengt, want er zijn keiveel toffe workshops (en dat vaak tijdens de schoolvakanties). Zo kan je niet alleen sneakers uit karton knutselen, maar echte sneakers customizen ofwel zelf pimpen. Ook zijn er DJ-sets gepland en nog veel meer.  

Daarnaast kan je ook nog steeds het museum zelf bezoeken, dat je meeneemt in de wondere wereld van borstels en schoenen. Ook hier kan je een apart familieparcours volgen en zijn er tijdens de schoolvakanties vaak nog speciale zoektochten of activiteiten. 

De expo Sneaker Gold loopt tot in 2024 in Eperon d’Or in Izegem en is ‘s namiddags geopend van dinsdag tot zondag. Check zeker de speciale openingstijden in schoolvakanties. 

Coole sneakers in Sneaker Gold, de expo
Swarovski sneakers