Sterren kijken bij Cozmix met Pink Floyd's Dark Side, 50 Jaar Later!

Wie denkt aan sterren kijken, de kraters van de maan wil zien, zich wil verdiepen in ons sterrenstelsel of interesse heeft voor sterrenkunde, denkt direct aan een Planetarium. Als je dat alles wil combineren met een wandeling in een prachtig domein, dan moet je in Beisbroek zijn bij Cozmix. Je treedt binnen in een compleet andere wereld!

Pink Floyd op bezoek in Cozmix!

Een voorstelling in Cozmix is als een uitstapje naar de cinema maar toch helemaal anders. Het is een totale beleving van planetarium tot tentoonstelling, van wandelen en trappen beklimmen tot aan de sterrenhemel.

Ons oog was gevallen op een speciale voorstelling gekoppeld aan muziek uit onze tijd; de viering van een album van Pink Floyd, The Dark Side of the Moon. Of mag ik het bestempelen als muziek van alle tijden! Alhoewel Cozmix zich richt tot alle leeftijden, was deze voorstelling wel typisch eentje voor volwassenen. De rit naar de locatie speelt zich al meteen af in het juiste decor, een donkere weg door het bos waarbij je hoopt dat de sterren je de weg zullen wijzen. Bij de juiste afslag leidt de dreef je naar het landhuis waar je vlot kan parkeren.

Bij een eerste bezoek weet je niet wat je moet verwachten, dus dat is altijd spannend. We gingen binnen via de observatietoren. Langs een trap kom je op diverse verdiepingen waar er onderweg pancartes aan de muren hangen met allerlei informatie o.a. over het brein, cellen, de aarde en noem maar op.

Prachtige permanente expo

Onze voorstelling startte om 21u; we zorgden dat we ruim op tijd waren om zeker nog de tentoonstelling mee te pikken. Je vindt er een schat aan informatie over het ontstaan van sterren en over ons eigen zonnestelsel. Iedere bezoeker is wel eens geprikkeld om op de rode drukknoppen te duwen om te zien welk deeltje er oplicht waarover de uitleg wordt gegeven op de wandpanelen. Wat een prachtige en boeiende expo!

In de loop der jaren werd al eens gerenoveerd of werd de manier van presenteren aangepast. De teksten en uitleg worden af en toe bijgewerkt en zijn up-to-date. Dus kwam je er al eens in je kindertijd, dan blijft het zeker de moeite om nog eens langs te komen, zeker met je eigen kids! 

De mensen die de sterrenwacht open houden zijn super vriendelijk, je voelt hun passie voor de sterren en planeten en ze willen het iedereen naar hun zin maken.

Inspirerende shop

Mijn persoonlijk sterrenbeeld is kreeft en de heersende planeet van de kreeft is de maan. Dus mijn aandacht ging volledig naar de maan. Er is een kleine shop in de toren waar je een leuke sterrenkundige gadget kan kopen zoals een 3D-kaarten, een astroparaplu of hemelkalender (betalen met de kaart is mogelijk). Ik zelf ging voor een 3D-magneet van de maan en een meetlatje met de planeten. Meteen een leuke steun voor deze vzw. Een handige tip: je kan ook een bon laten maken om iemand een toekomstige voorstelling cadeau te doen.

Een unieke beleving

Iedere voorstelling zal zijn eigen karakter of aanpak hebben; maar onze voorstelling werd ingeleid door Marcel. We kregen een kleine intro over onze sterrenhemel. De winter is zijn favoriete seizoen om dan het wintersterrenbeeld Orion aan de hemel te zien. Een kleine projectie van een paar sterrenbeelden maken het verhaal duidelijk wat die man met passie probeert te brengen. Hij liet ons stilstaan bij het feit dat als we bv. een ster zien dat het eigenlijk een gebeurtenis is van 400 jaar geleden.

En wist je dat je comfortabel kan liggen in de stoelen? Via een hendeltje kan je de leuning naar beneden doen in de positie die voor jou het gemakkelijkst is. Je ligt dus letterlijk naar de sterrenhemel te kijken of naar de voorstelling waarvoor je gekozen hebt.

De bijhorende muziek is top van kwaliteit door het surround-systeem; het is werkelijk genieten!. Het was wel fris aan de benen, maar het gaf bij mij het gevoel van een nachtelijke beleving onder de sterrenhemel.

Kies je voor een vaste voorstelling? Dan wist Marcel te vertellen dat dit eerder “en petit comité” doorgaat. Dat je bv. met 10 à 12 personen persoonlijk contact kan hebben en dat hij zich meer tot ieder individu kan richten. 

Wil je je nog laten meeslepen door de muziek van Pink Floyd, in combinatie met indrukwekkende fulldome beelden? Er zijn nog plaatsen beschikbaar tot begin juni 2024. Let wel, de plaatsen zijn beperkt; iedere voorstelling telt 45 mensen en is telkens uitverkocht.

Algemene tips

Wij kozen voor een avondbezoek dus daardoor hebben wij een aantal zaken niet kunnen doen. Weet dat er heel wat valt te beleven: 

 • Je kan langs een planetenpad wandelen, die start vlakbij het landhuis
 • Er is een groot gamma aan STEM-workshops
 • Je kan cursussen volgen onder het motto “zet je tanden in iets nieuws” (voor alle leeftijden)
 • Iedere vrijdagavond kan je gratis via de telescopen naar de maan kijken, bij helder weer zie je werkelijk de kraters en schaduwen van de bergtoppen op de maan
 • Wist je dat er ook een sterrenkijkkrant is? Vraag ernaar in de shop!

Praktisch

 • Zeeweg 96 – 8200 Brugge – vlot bereikbaarheid vanaf E40 of vanuit Brugge – halte flexvervoer (+ 1km wandelen)
 • Basisbezoek 2 uur
  • Tickets voor speciale voorstellingen: zie cozmix.be
 • Parking bij het landhuis + rolstoeltoegankelijk tot planetarium
 • Groepen zijn mogelijk!

Meer info

Inge

Mama van Hanne (2007), in relatie, kreeft, creatief, favoriet cijfer is 6, blogger, woont in bosrijke omgeving waardoor wandelen in 1-2-3 mogelijk is, houdt van lekker eten, magazines lezen, luisteren, administratie en flexiwerk, reizen zit in haar bloed en wil via Riebedebie leuke tripjes tot bij jullie brengen.