Vandaag nemen we je mee naar het MOT in Grimbergen. Geen museum over de vlinderachtige beestjes, maar wel eentje over ‘oudere technieken’. In een ver verleden was ik er al eens op bezoek en toen besloot ik al om ooit terug te keren met de (groot)ouders, want dit is de ideale plek om met drie generaties te bezoeken. Ga je mee op stap?
Museum voor Oudere Technieken
Het MOT (Museum voor Oudere Technieken) is een actief museum dat jong en oud laat kennis maken met handwerktuigen en met technieken gedreven door water, wind en spieren. Het museum is verspreid over drie historische gebouwen in Grimbergen, en wij testten het hoofdgebouw ‘Guldendal uit’. Voor families met kinderen is er sowieso een vaste zoektocht, en in de zomer is er ook altijd een speciale ‘Schatten van vlieg’-zoektocht.
Kleine wasjes, grote wasjes
Op de onderste verdieping van het gebouw vind je de tentoonstelling ‘Sterke vrouwen, zware was’, over 150 jaar wasgeschiedenis. Mijn ouders zijn direct superenthousiast en herkennen heel veel machines en werktuigen, die zij als kind zagen bij hun ouders en grootouders. Ook de verschillende waspoederreclames en de reclames ‘Een wasmachine, de droom van elke huisvrouw’ doen hen terugdenken aan lang geleden.
Meermaals hoor ik: ‘Och kijk, die hadden wij vroeger thuis’.
In de tentoonstelling zijn er ook verschillende speelse elementen om te leren was sorteren, ophangen of schoon te maken zoals vroeger.
Baas van ijzer en vuur
Op de volgende verdieping maken we kennis met het leven en werk van de dorpssmid, die met hamer en tang het hete ijzer bewerkte. Ook hier is er van alles uit te proberen. Zo kan je knutselen met ijzerstukjes, onderzoeken of iets door een smid of door een metaalfabriek werd gemaakt, of de hele grote blaasbalg in gang steken.
Hamertjes en beiteltjes
In de bovenste verdieping staan er honderden handwerktuigen klaar, om je de geheimen van de houtbewerking van weleer te tonen. Ook vandaag wordt hout nog steeds op alle mogelijke manieren bewerkt. Een aantal van de tentoongestelde werktuigen wordt nog steeds gebruikt, en een ander deel is al vervangen door machines.
In deze tentoonstelling is mijn vader helemaal in zijn nopjes. Van zijn grootvader erfde hij een heel aantal gereedschappen, die tot op vandaag nog steeds een ereplekje hebben in zijn ‘werkkot’. Hij herkent dan ook heel veel dingen, waarmee hij zijn ouders en grootouders zag werken. Echt een nostalgisch bezoekje voor hen, waarmee ze heel blij zijn.
Intussen heeft de dochter al lang de weg gevonden naar de zolder, waar kinderen allerlei proefjes kunnen doen met Happe de houtworm, en vooral ook lekker kunnen spelen. Hier kan je ontdekken hoe hard hout is; hoe een boom er vanbinnen uitziet en kan je ook muziek maken.
Ik zeg het nog eens: het MOT is echt een perfect museum om met meerdere generaties te bezoeken.
Klimmen naar de top van de donjon
Op een boogscheut van het Guldendal, prijken – midden in de vijver van het Prinsenbos – de resten van het Prinsenkasteel. Het eens zo machtige waterkasteel, werd tijdens Wereldoorlog II in brand gestoken en takelde af tot de ruïne die het vandaag nog is. Enkel de donjon of woontoren bleef overeind en is nu in restauratie.
We kraken de code in het museum en krijgen zo toegang tot de donjon. Er wachten 77 trappen op ons en verschillende verdiepingen die tonen hoe een steenhouwer werkt. Ook hier kan er weer vanalles uitgeprobeerd worden. Want wist je dat een steenhouwer zijn werk doet vanop een krukje met maar één poot? We ondervinden dat het best moeilijk om daarop je evenwicht te houden. Ook het uitproberen van het middeleeuwse toilet is best grappig.
Net onder de donjon probeert oma samen met de dochter de traditionele bakoven uit, een stuk moeilijker dan de hedendaagse versie.
Praktische info
Het MOT is verspreid over een aantal gebouwen in Grimbergen.
Het hoofdgebouw vind je op het adres ‘Guldendal 20 te 1850 Grimbergen’.
Er is voldoende parkeerruimte in de straat bij het museum.
Iedere eerste zondag van de maand is het trouwens demodag en kan je een smid, imker of molenaar aan het werk zien.
En tijdens de zomervakantie is er nog veel extra te beleven in het MOT. Want …. Je kan er in de leer bij een steenkapper, bakker of smid. Leer loodzware stenen heffen, op een authentieke manier brood bakken en nog veel meer. Slaag je voor de opdrachten in de workshop, dan mag je toetreden tot de gilde en ga je misschien naar huis met een unieke penning.
Wij combineerden een bezoek aan het MOT met een bezoek aan de Plantentuin, die maar vijf kilometer verder gelegen is. Een topdag! :-)