Wat een avontuur! Tremelo per E-bike verkennen

Tremelo, een schilderachtig dorpje gelegen in de prachtige regio van Vlaams-Brabant, linken we onmiddellijk aan Pater Damiaan! 

Nu je via de toeristische dienst van Tremelo e-bikes kan huren, leek dit ons het uitgelezen moment om de streek eens per fiets te verkennen. We wilden onder andere het Damiaanmuseum bezoeken, maar ook het Cycling Center van Sven Nys stond op de agenda. 

En die tieners? Nadat ze hoorden dat ze met e-bikes zouden kunnen rijden konden we niet snel genoeg vertrekken. 

E-Bikes – wat een ontdekking

De tieners moesten alvast niet lang wachten om hun stoere e-bike in ontvangst te nemen. We parkeerden onze wagen namelijk ineens aan het Sven Nys Cycling Centrum waar onze fietsen op ons stonden te wachten; perfect in orde en klaar voor vertrek. 

Van daaruit startte de 36 km Balenbergroute. Toepasselijker kan niet, want het Sven Nys Cycling Center ligt op deze getuigeheuvel, ook wel in het wielermilieu gekend als de Sven Nys berg. 

De knooppuntenfietsroute nam ons mee door de prachtige natuurlijke landschappen van Tremelo en de omliggende regio. Terwijl we langs idyllische groene velden, pittoreske dorpjes en de kronkelende Dijle en Demer fietsten, zogen we onze longen vol met de frisse lucht. Wind mee, of wind tegen, heuvel op of af, het maakte niet uit. Met zo een fietsen konden we echt alles aan. We genoten voor de volle 100%. Het feit dat zo goed als heel de route op autoluwe of autovrije paden gereden kon worden, maakte dat we écht wel zorgenloos konden genieten.

Sven Nys cycling center
Fietsen ophalen
sven Nys cycling center
sven Nys cycling center

Streepje cultuur in het Damiaanmuseum

Midden op de route, stapten we even af om het Damiaanmuseum te bezoeken. 

Iedereen kent natuurlijk het verhaal van Jozef De Veuster en zijn onbaatzuchtigheid waarmee hij letterlijk zijn leven gaf om de leprapatiënten op Molokai te helpen. Terecht dus dat hij enkele jaren geleden uitgeroepen werd als ‘Grootste Belg’. 

In het museum werd niet alleen het verhaal van de man achter Pater Damiaan verteld maar konden we ook even in het geboortehuis rondlopen. Met voorwerpen uit Molokai, waaronder zelfs het origineel altaar van de kerk aldaar, werden we even meegenomen naar het o zo bekende eiland.

Ook aan de kleine bezoekers is gedacht. Zij kunnen doorheen het museum op zoek gaan naar schelpjes om uiteindelijk, als ze goed gezocht hebben, de code van de schatkist te pakken te krijgen. 

Damiaanmuseum
Damiaanmuseum
Damiaanmuseum
het leven van Jozef De Veuster, aka Pater Damiaan

Terug op de fiets

Daarna was het tijd om terug op de fiets te springen en de Balenbergroute verder te zetten door een verrassend mooi stukje natuur.  

Na een kleine 40 km reden we de laatste helling richting het Sven Nys Cycling Center op. De tieners kregen maar niet genoeg van het fietsen en hadden nog energie genoeg om een paar toeren op het mountainbikeparcours. Dit is trouwens het parcours waar elke jaar de grote prijs Sven Nys gereden wordt. Wat een plezier! Dit parcours is bovendien altijd gratis toegankelijk. Dik vet de moeite. 

Afsluiten in het bezoekerscentrum

We bleven nog even in de wielersfeer en bezochten nog het bezoekerscentrum van het Sven Nys Cycling Center. Het centrum is een leuke inspiratiebron voor wielerliefhebbers. Hier kwamen we meer te weten komen over de carrière van Sven Nys en ontdekten we de technieken van het veldrijden. Er staan zelfs enkele fietsen van beroemde renners.

Trouwens, ook hier is er een leuke speurtocht voor de kleine bezoeker 😉. 

Na deze intense maar bijzonder leuke dag genoten we nog even van een koffietje op het terras van het Cycling Center.

Sven nys Cycling center
bezoekerscentrum

Wat vonden de tieners?

Of de tieners zot zijn van de e-bikes? Amai nog niet. Het was met spijt in hun hart dat ze de fietsen aan het eind van de dag terug afgaven. De afwisseling fietsen, natuur en cultuur is gewoon de max!

Katrien

Ze doet niets liever dan samen met Regis en hun 3 tienerzonen met veel goesting over hun uitstappen te schrijven.
Dol op 'petites histoires' en verborgen parels; houdt van reizen; altijd in voor een goed boek of een meeslepende podcast; maakt graag tijd voor een museum of een wandeling; houdt wel van kunst met een hoekje af.