Wat te doen in het Scheldeland? 5x niet te missen toppers

Het Scheldeland: veel te zien en te beleven

Het land van Stille Waters ligt aan één van de mooiste Scheldebochten en is een ideale plek om eens helemaal tot rust te komen. Je vindt er tal van fiets- en wandelroutes langs de Schelde én zelfs een gratis overzetdienst. Klein-Brabant bezit prachtige kastelen en geklasseerde bossen, tal van musea en 't Fort van Breendonk. Volgens ons één van de mooiste stukjes van Vlaanderen.

Benieuwd naar onze 5 toppers? Let's go! 
 

1. Bezoek de Scheepswerven in Baasrode

Wie in de buurt is van het Scheldeland, moet zeker eens langs de Scheepswerven in Baasrode! Je vindt er schepen van weleer en je wordt helemaal in de geschiedenis ondergedoken. Een levende geschiedisles voor groot en klein, zo hebben we het graag!

2. Ga naar Sint-Amands en breng ook een bezoek aan het Provinciaal Museum Emile Verhaeren

In het Land van Klein-Brabant slingert de Schelde zich een weg tussen groene oevers, slikken en schorren en de pittoreske dorpen Sint-Amands en Mariekerke. De plaatsjes vormden het decor voor de fictiereeks Stille Waters. Sint-Amands heeft een uiterst charmante kaai met tal van overheerlijke eetgelegenheden en nog een echte veerman. Het uitzicht over de Schelde vanop de kaai is werkelijk adembenemend!


Ben je in de buurt? Bezoek dan zeker eens het Emile Verhaeren museum, een literair museum, volledig gewijd aan de Franstalige dichter en kunstcriticus Emile Verhaeren (1855-1916).
 

3. Provinciaal Recreatiedomein De Schorre

Provinciedomeinen zijn altijd tof! In De Schorre ontdek je de prachtige natuur tijdens een wandel- of fietstocht, maar je kan er ook minigolf spelen of waterfietsen en genieten op het terras van de brasserie. Kinderen kunnen ravotten in de binnen- en buitenspeeltuin (aangepast aan rolstoelgebruikers).

Fijn om te weten: rond en door het domein lopen wandel- en fietsknooppuntroutes en aan de onthaalbalie kun je fietsen ontlenen.

4. Bezoek aan het Fort van Breendonk

Misschien niet meteen het gezelligste uitstapje uit onze lijst, maar wel een must-visit wanneer je in de buurt bent.

In het Fort van Breendonk in Willebroek voerden de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog een gruwelijk beleid. Ze sloten er politieke tegenstanders en verzetslui op voor ze die naar concentratiekampen deporteerden. In 1947 werd het Fort tot Nationaal Gedenkteken uitgeroepen. Het bezoekersparcours geeft op indrukwekkende en aangrijpende wijze de gruwel van het naziregime weer. Een uitstap waar je stil van wordt en die nog lang zal nazinderen...

5. Fietsen via de Scheldedijkroute

Ben je een fervente fietser? Fiets dan autovrij van de Scheldedijk in Sint-Amands tot aan de monding van de Rupel. De dijken bieden een uniek panorama over de Schelde en het schorren- en polderland. Maak kennis met het land van de tv-serie ‘Stille Waters’, een meeslepend verhaal met de Schelde in de hoofdrol. Talrijke veerboten brengen je gratis van oever naar oever. Geniet onderweg zeker van dé streekspecialiteit: paling in 't groen!


Bekijk hier de route

Verblijf je één of meerdere dagen in het Scheldeland? Dan hebben wij nog deze aanraders voor je:

Waar eten in het Scheldeland?

In het Scheldeland zijn tal van lekkere restaurantjes en eetcafes, maar één van dé plekken waar je eens moet geweest zijn, is volgens ons de Cuytegemhoeve in Sint-Amands. Niet alleen een leuke kinderboerderij om te bezoeken, maar je kan er proeven van lekkere hoeveproducten en Vlaamse boerenkostgerechten zoals balletjes met krieken of pensen met appelmoes. Een aanradertje van jewelste volgens ons!

Je kan ook gaan picknicken aan Kasteel d'Ursel of bij de Notelaer in Hingene, supergezellig om daar te vertoeven.

Waar overnachten in het Scheldeland?

Heel leuk en landelijk overnachten doe je bij de Vromishoeve in Sint-Amands: een rustieke, kindvriendelijke, actieve hoeve met zoogkoeien, kalfjes en groenten. Recent vernieuwd en uitgebreid, de ideale verblijfplaats om tot rust te komen. Dankzij de centrale ligging is dit een perfect adres voor een gezellig samenzijn, voor zowel grote als kleine groepen.