Waterpret bij Hidrodoe

Wist je dat er 125 liter water nodig is vooraleer je kan genieten van een heerlijk pakje frietjes? En zelfs 1.570 liter om te kunnen smullen van je verjaardagstaart? Wist je dat het vroeger gezonder was om een glas bier in plaats van water te drinken? Kom het op een speelse manier te weten na je bezoek aan Hidrodoe!

Experimenteren in de wondere waterwereld

Zodra je binnen stapt in de waterwereld van Hidrodoe, kan je zelf aan de slag gaan met talloze experimenten. Vanaf minuut 1 beseften we dat dit duidelijk geen saai museum is waar je meer leert over water. Nee, hier ga je zelf aan de slag en al experimenterend leer je nog eens veel bij ook. Mooi meegenomen toch?

voetballen met water

De mogelijkheden en het aantal experimenten in Hidrodoe zijn echt eindeloos. Je maakt je eigen golven of draaikolk, je laat water koken door te fietsen en met een VR bril op je neus zak je af naar de bodem van de oceaan. Je vindt hier trouwens water in al zijn facetten terug, zo wandel je door een tunnel van water, ijs en stoom. De favorieten van onze kids? Zelf in een reuzegrote zeepbel gaan staan en hun eigen waterstofraket lanceren. Maar ook de grote speelrivier die door het midden van de zaal loopt is meer dan de moeite waard. Op verschillende plaatsen langs de rivier valt er van alles te ontdekken. Zo leer je hoe een sluis werkt, wat er drijft of zinkt en kan je je eigen schepen laten varen. 

centrale rivier
zeepbellen

Op avontuur met Spetter, Drip en Drup

In het tweede deel van Hidrodoe kan je gaan kijken naar de 3D film “Teruggespoeld”. In de film nemen Spetter, Drip en Drup (de mascottes van het centrum) je mee op avontuur in hun strijd tegen Smos, de watervervuiler. Je wordt als toeschouwer meegezogen in de waterkraan en doorloopt zo de verschillende stappen van de waterzuivering. De film speelt elk halfuur en voor of na de film kan je hier in de Watermaker nog veel meer leren over hoe water gezuiverd wordt en hoe we allemaal samen minder water kunnen vervuilen. Ook als volwassene kan je hier trouwens zeker nog wat bijleren!

Watermaker

Buiten spelen in de Watertuin

Het leuke aan Hidrodoe is dat je hier ook buiten verder kan experimenteren. Vergeet op zonnige dagen dus zeker geen handdoek en reservekledij mee te nemen, want we kunnen niet garanderen dat je droog blijft 😉. Wij gaven de bloemen water, pompten water op om het daarna te verplaatsen en lieten pingpongballen op het water dansen. Maar de lievelingsinstallatie was hier overduidelijk de grote waterparaplu waar je kan onder lopen. Benieuwd of jullie het aandurven om de druppels te trotseren 😉.

bloemen water geven
water paraplu

De watertuin blijft nog open tot 5 november, daarna gaat deze in winterslaap. Binnenkort wordt deze ook verbouwd, maar vanaf de lente voorziet Hidrodoe een alternatief in de tuin.

Onze conclusie?

We houden van plekken waar kinderen zelf actief aan de slag kunnen en Hidrodoe is daar een uitstekend voorbeeld van. Op een super leuke en speelse manier heeft iedereen op het einde van de dag ook nog iets bijgeleerd. 

experimenteren
buitenzone

Wist je dat?

  • Je in Hidrodoe ook iets kan eten of drinken? In het watercafé (dat ook toegankelijk is voor niet-bezoekers) kan je terecht voor een drankje of een pasta, pizza, croque monsieur of hotdog. Je kan hier trouwens ook je eigen pick-nick opeten, zolang je een drankje koopt bij de bar. Pluspunt is dat er een volledig omheinde speeltuin bij het watercafé is waar de kinderen zich uitleven terwijl de ouders op het gemak iets kunnen drinken.
  • Je in Hidrodoe ook je verjaardagsfeestje (vanaf 7 jaar) kan organiseren?
  • Je je bezoek ook kan combineren met een leuke wandeling? Er zijn 3 boswandelingen (voor verschillende leeftijden) beschikbaar. De wandelboekjes kan je kopen in de Waterwinkel.
  • Je je auto kan parkeren op de parking van Sport Vlaanderen? Van daaruit is het nog 800 meter wandelen naar de ingang van Hidrodoe. Voorzie dus zeker een jas bij minder weer. Personen met een beperking kunnen wel voor de deur parkeren.