Wegdromen bij koninklijke treinen in Train World

train world

Trainworld – walhalla voor de treinliefhebber

Wie houdt er nu niet van een beetje glammer en glitter op tijd en stond? I know I know, niet al wat blinkt is goud maar wegdromen mag altijd, hé. De expo over de Belgische koninklijke treinen Royals & Trains konden we dan ook niet links laten liggen. Train World, here we come!


Natuurlijk is hét treinmuseum bij uitstek geen onbekende voor ons; al moeten we toegeven dat het al enkele jaren geleden is dat we er nog eens binnensprongen. Met een tijdelijke expo met de ronkende naam Royals & Trains leek het ons dé ideale gelegenheid om nog een naar Schaarbeek af te zakken.

 

trein world

Waarom een bezoekje aan Train World en haar koninklijke expo een must-visit is deze zomer

Mocht je het nog niet weten, de ingang van Train World is eigenlijk het oude prachtige stationsgebouw van Schaarbeek. In dit deel van het museum werden de originele elementen zo veel als mogelijk behouden. Zalig. Een ticketje koop je dan ook gewoon (voor zover je dit nog niet online gekocht hebt) aan zo een typisch oud houten loket. Via de – nu helaas gesloten- stationsbuffet, kom je dan in de majestueuze inkomhal van het station. Daar wacht ons al een eerste voertuig. Nee, het is nog geen trein maar wel een weelderige koets: de koninklijke berline Louise Marie. De toon is onmiddellijk gezet.

De tijdelijke expo over de koninklijke treinen vinden we niet – zoals wel vaker gebeurt – in een afzonderlijke museumzaal. Integendeel. Op een heel originele manier werd de tijdelijke expo geïntegreerd in het permanente expo. Hoe weten we dan waar we moeten kijken voor de nieuwe expo? Heel simpel. We volgen gewoon de koninklijke stickers op de grond. Deze leiden ons op een heel ongedwongen manier van het ene weetje over het koninklijke treinverleden naar het andere. Ons toesprekende prinsessen en koningen, vitrines vol unieke items, meubels uit de koninklijke wachtzaal van het Centraal Station in Brussel (je weet wel, die van Van de Velde overtrokken door Delvaux #watertanden), … we komen zo veel te weten over dit verleden.

Wist je trouwens dat Leopold II het plan opgevat had om in het paleis van Laken een treinstation te bouwen? Hij zat nooit om een nieuw projectje verleden, dat is duidelijk. Een trein is er nooit aangekomen maar de imposante marmeren trap naar het station ligt wel nog in het paleis. ….

Bezoek de koninklijke treinen...

Het summum van de expo zijn natuurlijk de treinen zelf. En er staan er vijf.

Verwacht geen potsierlijke met goud overladen treinstellen. In tegenstelling tot andere koninklijke families, komt de zo gekende Belgische nederigheid eigenlijk ook in deze treinen tot uiting. Pas op, het blijken natuurlijk koninklijke voertuigen.

We zien dus perfect afgewerkte voertuigen met prachtige tapijten, blinkende houten lambrisering, comfortabele zetels en stoelen, servies om U tegen de zeggen,… Helaas kunnen we enkel maar eens binnen piepen. We mogen de wagons – om logische redenen - natuurlijk niet in. Maar gluren in de prachtig afgewerkte wagons deed ons toch een beetje wegdromen. Glammer en glitter voor de very happy few… dat moet nogal een tijd geweest zijn. 


Praktisch
De expo loopt nog tot 22.01.2023, je vindt hier alle info 
Je hoeft geen afzonderlijk ticket te kopen voor de tijdelijke expo.
Helaas kan je in het museum zelf niet eten of drinken. Het buffet is tijdelijk gesloten. Als we een tip mogen geven, zorg dat je voordien iets gegeten en gedronken hebt want je bent al snel een fikse tijd aan het genieten van al dat moois. #beentheredonethat

Katrien

Ze doet niets liever dan samen met Regis en hun 3 tienerzonen met veel goesting over hun uitstappen te schrijven.
Dol op 'petites histoires' en verborgen parels; houdt van reizen; altijd in voor een goed boek of een meeslepende podcast; maakt graag tijd voor een museum of een wandeling; houdt wel van kunst met een hoekje af.