800 jaar geschiedenis bekijken vanuit je zetel

Dankzij het project Digit-All Tegoare is een groot deel van de archeologische aardewerkcollectie van Abdijmuseum Ten Duinen nu digitaal beschikbaar, ook voor jou. De vondsten uit de opgravingen tussen 1959 en 1998 komen nu echt tot leven, maar dan in een digitaal jasje. Een waardevolle bron voor liefhebbers van erfgoed en geschiedenis.

Een nieuwe digitale era

Dit project heeft historische achterstanden in de registratie van de collectie weggewerkt. Met de inzet van verschillende jobstudenten, een projectmedewerker, een stagiair en de toegewijde vrijwilliger, is een groot deel van het aardewerk gedigitaliseerd. Deze inspanningen vonden voornamelijk plaats tijdens de zomers van 2022 en 2023. Elk teamlid had zijn eigen taken, variërend van het beschrijven en meten van objecten tot het fotograferen en beoordelen van hun staat.

Schatten uit de Duinenabdij

Bijzondere aandacht ging uit naar de archeologische vondsten op de site van de Duinenabdij en de verdwenen middeleeuwse haven van Damme. Met een indrukwekkende collectie van ongeveer 100.000 objecten heeft het Abdijmuseum een belangrijke stap gezet naar een volledig gedigitaliseerde en toegankelijke collectie. Damme, ooit een voorhaven van Brugge, kreeg stadsrechten en tolvrijstelling in 1180 van graaf Filips van den Elzas. Zeeschepen konden tot Damme varen, waar hun lading werd overgebracht op kleinere schepen die via het kanaal (Reie) Brugge bereikten.

Een venster naar het Verleden

Een van de meest opwindende aspecten van dit project is de online toegang tot de collectie via de digitale databank Erfgoedinzicht. Via dit platform kun je de collecties en objecten van honderden erfgoedinstellingen ontdekken. Het Abdijmuseum heeft ongeveer 36 procent van zijn aardewerkcollectie volgens de hoogste standaarden geregistreerd, dankzij de uitstekende samenwerking binnen het project. Dit maakt de collectie toegankelijk voor iedereen.

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Koksijde en daarbuiten, biedt Erfgoedinzicht.be de kans om de geheimen van het Abdijmuseum te ontdekken. Dit project maakt ons verleden beleefbaar voor iedereen, van leek tot expert. Met slechts een druk op de knop kun je deze digitale schatkamer verkennen en de verhalen en geheimen van ons verleden ontdekken.