Digitale lichtshow herstelt middeleeuwse muurschilderingen in Kasteel van Laarne: "een unieke combinatie van ouderdom en omvang"
Vanaf deze zomer kunnen bezoekers in het Kasteel van Laarne kennismaken met een digitale reconstructie van 14e-eeuwse muurschilderingen. Deze gloednieuwe ervaring brengt vier historische scènes opnieuw tot leven in een audiovisueel verhaal.
De kapel van het Kasteel van Laarne stamt uit de 14e eeuw en werd destijds volledig versierd met opmerkelijke secco’s, geschilderd door een onbekende middeleeuwse meester. Deze Bijbelse taferelen verdwenen in de 17e eeuw onder een laag witkalk en leerbehang en kwamen pas in 1963 weer aan het licht. Bij de restauratie bleek echter dat slechts een deel van de schilderingen bewaard was gebleven. Ondanks hun fragmentarische staat zijn deze muurschilderingen van onschatbare historische waarde.
"De muurschilderingen zijn uniek omwille van hun ouderdom én omvang", zegt Matthias Francken, directeur van Herita. "Meestal resteren er slechts fragmenten van muurschilderingen uit de 14de eeuw. Die in het Kasteel van Laarne tonen nog een volledig iconografisch programma. Ook de ruimte is bijzonder: in Vlaanderen is er nergens anders een kapel in een donjon bewaard, laat staan één van die omvang en mét secco's." Ooit waren muurschilderingen in kastelen, stadspaleizen en privékapellen vrij gangbaar, maar door hun besloten karakter zijn er weinig bewaard gebleven.
Binnen het kader van het project Relance Vlaamse Meesters hebben Herita, Toerisme Vlaanderen en de Provincie Oost-Vlaanderen samengewerkt om deze bijzondere kunstwerken nieuw leven in te blazen via een digitale reconstructie. Kunsthistoricus en illustrator Joris Snaet heeft de ontbrekende delen van vier scènes aangevuld met zijn illustraties. Bij het betreden van de kapel worden deze illustraties met een druk op de knop geprojecteerd op het plafond en de muren. Tegelijkertijd start een audioverhaal, ingesproken door onder anderen acteur Filip Peeters.
Foto's: © Kasteel van Laarne
In het verhaal dat de bezoekers te horen krijgen, neemt Ridder Gerard van Massemen hen mee door zijn imposante kapel, waar op elke muur en elk gewelf religieuze taferelen prijken. "De bouw van deze kapel was een bijzonder prestigieus project", weet Francken. "Megalomaan zelfs! De graaf van Vlaanderen vond dat de heer van Laarne zijn boekje te buiten ging. Zijn kapel overtrof zelfs die van de Franse koning en dat was werkelijk ongehoord!"
Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen is enthousiast over de nieuwe, permanente ervaring. "Wij lijken vergeten te zijn wat al die religieuze scènes betekenden, maar het zal je verwonderen dat deze verhalen ook vandaag nog verbazend actueel zijn. Op een touchscreen kom je bovendien alles te weten over 14de-eeuwse muurschilderingen en hoe uniek die nu wel zijn. Daar hoef je deze zomer dus niet voor naar Italië!"
“Vlaanderen heeft een rijke, en vaak ook verrassende geschiedenis,” zegt de Vlaamse minister van Toerisme. “Die verborgen schatten liggen soms verstopt onder lagen behang, kalk of verf. De middeleeuwen waren vaak veel kleurrijker dan we ons tegenwoordig voorstellen. Dankzij de steun van Toerisme Vlaanderen heeft het Kasteel van Laarne een deel van deze verborgen en herontdekte geschiedenis toegankelijk kunnen maken voor het publiek. Door gebruik te maken van de nieuwste technologie krijgt de bezoeker een indruk van hoe de muurschilderingen er in de 14e eeuw hebben uitgezien. Dit is een perfect voorbeeld van hoe innovatie en traditie elkaar kunnen versterken om een rijke ervaring te bieden."