Expo Verstilde Stad in het Westfront Nieuwpoort

Tentoonstelling Verstilde Stad 31/03 - 01/10

Na een ingrijpende gebeurtenis verstilt de stad. Oorlog slaat wonden dieper dan kraters. Crisissen verstenen een stad en verlammen haar inwoners. Een natuurramp snoert iedereen de mond. Schuilt er ook schoonheid in verval? Hoe capteert een kunstenaar deze verstilde emotie in woord, muziek en beeld?

In deze tijdelijke tentoonstelling voelt u de verlammende stilte van een stad en haar inwoners na een ingrijpende gebeurtenis, na een oorlog, na een crisis. De kunstenaars trachten de schoonheid uit deze verstilde emoties te verwerken in woord, muziek en beeld.

Pieter Braecke (1858 – 1938) was een beeldhouwer, geboren in Nieuwpoort, die zich altijd sterk verbonden zou voelen met zijn thuishaven. De verstilde kracht in het werk van Berlinde De Bruyckere past bijna evident in deze tentoonstelling. Haar monumentale installatie Embalmed – Twins is voor de allereerste keer in België te zien. In zijn film Staging Silence (3) toont Hans Op de Beeck twee paar anonieme handen die beslissen over leven en dood, groei en bloei of verval. Fotografe Nele Van Canneyt en muzikant Wannes Cappelle creëren als artists in residence nieuw werk waarin ‘verstilling’ de hoofdrol speelt.

Koop online je toegangsticket voor Verstilde Stad - Westfront

Verstilde Stad
Verstilde Stad

Westfront Zondagen en Westfront Workshops

In navolging van Pieter Braecke en zijn vrienden organiseert Westfront elke laatste zondag van de maand een ‘hôtel du réunion du dimanche’. Een lezing, een ontmoeting … met één van de kunstenaars. Geïnspireerd door de tentoonstelling? Ben je creatief? Dan kun je deelnemen aan de Westfront Workshops. Voor elke leeftijd wat wils.

Verstilde Stad

Volg de Pieter Braecke-wandeling

Pieter Braecke ontwierp verschillende monumenten voor de publieke ruimte. Het bekendste daarvan is wellicht het IJzergedenkteken aan het sluizencomplex De Ganzepoot dat hij samen met Victor Horta ontwierp. Of kent u zijn treurende vrouwenfiguur aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk, in de volksmond Treze Bleiters genoemd?

Als interactieve extra bij de expo Verstilde Stad is er de Pieter Braecke-wandeling. Volg het parcours doorheen de stad en beluister de podcast via de ErfgoedApp. U maakt kennis met het verhaal achter zijn opvallendste creaties die het Nieuwpoortse straatbeeld kleuren.

ErfgoedApp

  • Videomateriaal, audiofragmenten, doevragen en augmented reality zorgen voor een uniek erfgoedbezoek.
  • Helemaal gratis via uw eigen telefoon of tablet.
  • Download via de Apple Store of Google Play en u bent vertrekkensklaar.

Meer info over de ErfgoedApp vindt u op www.erfgoed.app.

Pop-up Atelier

Steek tijdens je bezoek aan de tentoonstelling zelf de handen uit de mouwen en creëer je eigen versie van Pieter Braecke werk in z'n nagebouwde atelier. 

Bekijk hier de tutorial en de handleiding om je eigen Pieter Braecke werk te maken. 

Verstilde Stad
Verstilde Stad