Familieplezier in het Gallo-Romeins Museum: extra activiteiten voor kinderen

Deze kerstvakantie heeft het Gallo-Romeins Museum in Tongeren extra leuks in petto voor gezinnen met kinderen. In de vaste tentoonstelling 'Van neanderthaler tot Gallo-Romein' staat een interactief parcours te wachten, doorspekt met educatieve voelopdrachten. Voor de tijdelijke expo 'De oudheid in kleur' kunnen ze zich aansluiten bij een creatieve workshop. Maak van de vakantie een ontdekkingsreis vol boeiende en kunstzinnige belevenissen bij het Gallo-Romeins Museum!

Schepen van Cultuur An Christiaens: “Ook deze kerstvakantie kunnen ouders en grootouders terecht in het Gallo-Romeins Museum voor een ontspannende én leerrijke ervaring met hun kinderen of kleinkinderen. We ontvangen opvallend veel felicitaties van bezoekers voor de inspanningen die we voor deze doelgroep leveren.” 

Patrick Dewael, burgemeester stad Tongeren: “Het Gallo-Romeins Museum blijft investeren in familievriendelijke programma’s en activiteiten. De jonge bezoekers van vandaag zijn onze ambassadeurs van morgen.”

Voeltocht ©Gallo-Romeins Museum
Voeltocht ©Gallo-Romeins Museum

Van neanderthaler tot Gallo-Romein, mét voeltocht

Deelnemers aan de activiteit verkennen de permanente tentoonstelling 'Van neanderthaler tot Gallo-Romein' met behulp van een instructieboekje dat gevuld is met aantrekkelijke illustraties. Hiermee gaan kinderen op ontdekkingsreis door de museumzalen, waar ze een reis door de tijd maken en kennismaken met neanderthalers, de eerste boeren, Kelten en Gallo-Romeinen.

Tijdens de ontdekkingstocht zijn er voelopdrachten waarbij kinderen replica's van collectiestukken in handen krijgen. Het museum heeft speciaal voor deze tocht replica's gemaakt van dagelijkse gebruiksvoorwerpen die inzicht geven in het leven van mensen in het verre verleden, zoals een maalsteen, stilus en huidschraper.

De kinderen worden aangemoedigd om elk voorwerp grondig te onderzoeken. Hoe voelt het aan – zwaar, ruw, glad of geribbeld? De eigenschappen onthullen meer over de functie van de voorwerpen. Ze ervaren de warmte van pels, dragen een maliënkolder en voelen zelf hoe lastig het was om een Romeinse toga te dragen. Het is een hands-on ontdekkingsreis door de geschiedenis!

De oudheid in kleur, mét creatief atelier

De tijdelijke tentoonstelling ‘De oudheid in kleur’ toont ten overvloede aan dat de beeldhouwwerken uit de tijd van de oude Grieken en Romeinen felgekleurd waren. Het museum presenteert tientallen reconstructies van antieke sculpturen: beelden van keizers, krijgers en goden. Ze zijn kleurrijk beschilderd, van kop tot teen. Dat zorgt voor een fascinerende ervaring.

Voor kinderen is er een speciale audiogids, ingesproken door acteur Warre Borgmans. Ook ontdekken ze het thema via interactieve spellen. De hele vakantieperiode is er bovendien een creatief atelier. Kinderen kunnen zich laten inspireren door de kleurencomposities die te zien zijn op de reconstructies van de beelden uit de oudheid. In het atelier maken ze op een marmeren tabletje een eigen ontwerp, om dat vervolgens in te kleuren. Het werkstukje mag nadien mee naar huis als souvenir.

De oudheid in kleur – ©Gallo-Romeins Museum
De oudheid in kleur – ©Gallo-Romeins Museum

Praktisch

  • De Voeltocht is een onderdeel van de permanente expositie ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’. 
  • Het creatief atelier is een onderdeel van de tijdelijke expositie ‘De oudheid in kleur’.
  • Beide activiteiten zijn ideaal voor kinderen tussen 7 en 12 jaar.
  • Deelnemen kan doorlopend en is inbegrepen in de ticketprijs. Voor kinderen bedraagt die 1 euro (voor elke tentoonstelling).
  • Het Gallo-Romeins Museum is geopend tijdens de kerstvakantie: elke dag behalve maandag 25 december (kerstdag) en maandag 1 januari (nieuwjaarsdag). Voor de openingsuren: check de website.
  • Het is sterk aanbevolen om in deze drukke periode je tickets vooraf te kopen, online. Zo voorkom je teleurstelling aan de kassa