Geven jongeren de voorkeur aan strips en boeken, of laptops en tablets?

Van 5 tot 15 september zal Europa Direct provincie Antwerpen haar EUropa Xpert-workshop organiseren in het Suske en Wiske Museum in Kalmthout. Tijdens deze evenementen combineren jongeren de Europese Unie met strips. Naast de EUropa Xpert-workshop staan er ook een Striptoer en het Eurovisiestripfestival op het programma. De deelnemende scholen zijn afkomstig uit Brasschaat, Brecht, Kalmthout, Kapellen, Schoten, Stabroek, Wuustwezel en Zandvliet. Later in dit schooljaar zullen de EUropa Xpert-workshops nog op tien andere locaties worden georganiseerd.

Stemmen als echte ministers

Tijdens de interactieve EUropa Xpert-workshop krijgen leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar de kans om in slechts twee uur alles te leren over de Europese Unie. Ze ontdekken de oorsprong van de EU, welke landen er deel van uitmaken en hoe wetten binnen de EU worden gemaakt. Vervolgens treden ze in de schoenen van een Europees minister en een Europarlementariër. Als Europees minister vertegenwoordigen ze een lidstaat en nemen ze deel aan de stemming over een belangrijk wetsvoorstel: "Moet de EU het gebruik van strips en leesboeken in de klas verplicht stellen, of zou ze eerder het gebruik van laptops en tablets moeten aanmoedigen?". Na deze ervaring als Europees minister geven de leerlingen hun eigen mening en nemen ze opnieuw deel aan de stemming over hetzelfde voorstel.

Op pad met Willy Vandersteen

Het thema van de Raad van Ministers sluit naadloos aan bij het programma van het Suske en Wiske Museum. De leerlingen hebben de unieke kans om samen met niemand minder dan Willy Vandersteen zelf op Striptoer te gaan in zijn historische villa, waar ze de essentiële ingrediënten verzamelen voor een boeiend stripverhaal. Na deze bijzondere ervaring nemen ze deel aan de workshop genaamd 'Het Eurovisiestripfestival'. In deze workshop krijgt elke leerling een land toegewezen en wordt gevraagd om een stereotiep stripfiguur te tekenen dat dit land vertegenwoordigt. Op deze manier leren ze niet alleen wat een cartoon is, maar ook hoe ze er een kunnen creëren. De tekening die de meeste stemmen verzamelt, wordt beloond met een prachtig cadeau voor de schoolbibliotheek!