Gratis Ceasarfeesten in Velzeke: romeins plezier voor iedereen

De feesten die maar éénmaal om de 25 jaar georganiseerd worden! Velzeke pakt in 1873 uit met een harnas ter ere van Julius Caesar. Het hele dorp kwam ervoor op straat, met de plechtige belofte dit elke 25 jaar te herhalen. Op 9 en 10 september is het opnieuw zover! Lore van Riebedebie nam alvast een kijkje...

Het is een prachtige vrijdagochtend. Tijd om naar Velzeke te vertrekken! Ik kwam aan op een prachtig grasveld. Zou dit hele veld vandaag omgetoverd worden tot een echte Romeinse stad? Ik ben benieuwd. Samen met enkele andere geïnteresseerden, luisterde ik naar de uitleg over de Ceasarfeesten. Ondertussen kon ik zien hoe de romeinen, gekleed in traditionele outfits, zich verder klaarmaakten voor hun dag.

Ik was blij met het weer, maar blijkbaar is het zonnetje wel tegen de traditie in. Toch zijn de organisators tevreden, want het goede weer kan ook veel volk naar Velzeke lokken! Wist je trouwens dat het Verhaal van Vlaanderen, een televisieprogramma met Tom Waes, zorgde voor aan boost in de bezoekersaantallen van het Archeocentrum Velzeke?

Wat mag je verwachten van de Ceasarfeesten?

Ik kan die vraag in een woord beantwoorden: veel! Het unieke evenement vindt om de 25 jaar plaats. Geïnteresseerden en gepassioneerden komen vanuit heel Europa naar Velzeke om je de volledige Romeinse beleving te bieden. Het gaat dan zelfs om historici, archeologen en mensen die kennis hebben van verschillende Romeinse ambachten. Er werd me verteld dat alle aanwezigen die er blijven slapen vanaf vrijdagavond volledig terug in de tijd gaan. Elektriciteit en smartphones zullen er dus vanavond uitgeschakeld worden. Van authenticiteit gesproken!

Op zaterdag 9 september wacht het Archeocentrum het legioen op terwijl ze naar hun kampement in Velzeke marcheren. Het wordt een echte volksstoelloop, met wel 260 re-enactors die 300 tenten inpalmen. Van het grasveld zal dus niet meer veel te zien zijn. Kom langs op het kamp en beleef de gladiatorengevechten in de arena, ontdek verschillende ambachten (zoals glasblazen en brons gieten), en geniet van culinaire specialiteiten van de lokale horeca (met een Romeinse touch). Wil je meer weten over de Romeinen zelf? Stel hen gerust al je vragen!

Ook het toneelgezelschap van Velzeke speelt een belangrijke rol

Ik zag drie prachtige dames met traditionele kledij. Daar wou ik meer over weten, dus sprak ik de blonde dame aan. 

"Wij zijn van het toneelgezelschap in Velzeke. Zondagnamiddag van 14u tot 18u doen we mee aan de stoet en lopen we door het Romeinse plein. We gaan dus in feite Ceasar en Cleopatra vergezellen en ontvangen hier in Velzeke. 25 jaar geleden liep ik hier ook, toen was ik Cleopatra. We hebben dat nu overgelaten aan een mooie jonge dame. Ik herinner me niet alles meer van toen, maar toch ken ik nog veel leuke anekdotes. Bezoekers mogen dus zeker en vast bij ons langskomen met hun vragen, over vandaag en 25 jaar geleden."

Een Romein tegen het lijf lopen

Mijn bezoek zat er bijna op, maar toch kon ik nog een Romein strikken. De persoon rechts op de foto gaf me interessante uitleg: "Wij gaan tonen hoe het was in de eerste eeuw na Christus, hoe het Romeinse leger leefde. Er zal een groot tentenkamp aanwezig zijn, vol met soldaten. Mensen kunnen dit vrij bezoeken, dit is niet gesloten zoals vroeger. Ik raad hen zeker aan om eens een kijkje te komen nemen bij ons. We zullen hen van harte begroeten en hun vragen beantwoorden.

Mensen kunnen hier ontdekken hoe het was om een Romeinse soldaat te zijn, maar ook zelf ervaren. Er zijn hier ook opleidingen voor kinderen. Alles wat de mensen hier zien, is archeologisch historisch correct. Het is geen carnaval, het zijn allemaal replica's van originele stukken, en hier kunnen ze zien hoe die allemaal gebruikt worden. Je ontdekt hier meer over de schildpadformatie van het leger, de aanvallen, cavalieroptredens, gladiatorengevechten en ambachtslieden zoals, glas blazers, smeden en zelfs Romeinse koks. Mensen gaan zich echt in het oude Rome kunnen wanen.