Hamamelis in de schijnwerpers: vuurwerk in Arboretum Kalmthout!

Provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout schittert in de winter met zijn betoverende toverhazelaars, Hamamelis genaamd. Deze bloemen vormen het pronkstuk van de arboretumtuin, waar je de grootste en oudste collectie op het Europese vasteland aantreft. Dagelijkse bezoekers hebben de kans om de magische wintersfeer te ervaren en kunnen om 14 uur deelnemen aan een boeiende rondleiding.

5 januari - 29 februari 2024

Iedere winter transformeren honderden Hamamelis-struiken de tuin tot een betoverende zee van geel, oranje en rood. De bloemen die op kale takken verschijnen, zorgen niet alleen voor een indrukwekkend botanisch schouwspel, maar verspreiden ook een weelderig, zoet parfum door de hele tuin. Er is geen betere reden om een bezoek te brengen aan dit authentieke Hamamelisfeest.

Toverhazelaars onthullen hun zoete geheimen

Een speciaal uitgestippelde wandelroute voert bezoekers langs de prachtigste exemplaren van de Hamamelis-collectie. Bij het toegangsticket tot de tuin is een routeplan inbegrepen, waardoor bezoekers moeiteloos kunnen navigeren door het uitgestrekte groendomein van 13,5 hectare.

Elke toverhazelaar is voorzien van een naambordje met zowel de Nederlandse naam als de herkomstregio voor botanische soorten. Deze bordjes zijn duidelijk zichtbaar langs de paden geplaatst. De Hamamelis-collectie van Arboretum Kalmthout omvat ongeveer 120 verschillende variëteiten, waarvan sommige bijna 100 jaar oud zijn!

Jelena’s mooiste

Arboretum Kalmthout beheert wereldwijd het stamboek van de Hamamelis-cultivarnamen. Hierin worden alle nieuwe variëteiten voor het eerst vastgelegd. Een opvallende cultivar is de Hamamelis x intermedia 'Jelena', vernoemd naar Jelena Kovačič-De Belder, de oprichtster en grondlegster van Arboretum Kalmthout. Als Sloveens-Belgische plantendeskundige heeft ze samen met haar man Robert De Belder het arboretum van 1953 tot 2003 vormgegeven, waarbij ze talloze unieke toverhazelaars ontwikkelde en Arboretum Kalmthout op de botanische wereldkaart plaatste met haar succesvolle experimenten.

Deze winter staan in de arboretumtuin de toverhazelaars centraal die haar naam dragen: Hamamelis ‘Jelena’ en ‘Sister Jelena’. De koper-oranjekleurige en heerlijk geurende toverhazelaar ‘Jelena’ viel al vanaf het begin in de smaak. Sinds 1955 draagt deze plant de prestigieuze Award of Garden Merit, het keurmerk van de Britse Royal Horticultural Society.

Je gids voor de Hamamelisfeesten

1. Neem de uitgestippelde wandelroute langs de mooiste toverhazelaars. Onderweg krijg je een woordje uitleg bij de planten en maak je extra tussenstops bij de cultivars 'Jelena' en 'Sister Jelena'. Volg de oranje pijltjes in de tuin, gratis routeplan aan de kassa.

2. Sluit aan bij een rondleiding om 14 uur. De arboretumgidsen staan elke dag van de Hamamelisfeesten klaar om bezoekers te ontvangen. Ze vertellen boeiende verhalen en anekdotes over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de Hamamelis-collectie, die onlosmakelijk verbonden is met het kwekerijverleden van het domein en de passie van de grondleggers van het arboretum, Robert en Jelena De Belder.

Tickets voor de rondleiding zijn online te koop, of aan de balie te verkrijgen. Reserveren is aanbevolen, het aantal deelnemers is beperkt.

3. Boek een privérondleiding toverhazelaars en winterbloeiende planten op een moment naar keuze. De reguliere toegangsprijzen voor een bezoek aan de tuin zijn van toepassing, en vanaf 15 personen geldt een voordelig groepstarief. De bijdrage voor de gids bedraagt € 55 per groep van max. 25 personen.