Japanse kerselaars bloeien uitzonderlijk vroeg

Laat je verrassen door een buitengewone vroege bloei in Arboretum Kalmthout! Dankzij het warme en vochtige winterweer hebben de Japanse kerselaars dit jaar een sprong van enkele weken genomen. Als je hunkert naar de lente, is dit het perfecte moment om te genieten van een prachtige golf van bloesems en de overvloed aan voorjaarsbloeiers in de adembenemende arboretumtuin. Kom en omarm de vroege tekenen van de lente bij Arboretum Kalmthout!

Extra vroege bloei

Laat je betoveren door de de bloeiende kerselaars in de tuinen van Arboretum Kalmthout! Terwijl elders nog maar net het nieuwe jaar is begonnen, trakteren ze je al op de eerste bloesems van onze kersenbomen. Normaal gesproken bereikt de kersenbloesem haar hoogtepunt pas in april, maar dit seizoen hebben de warme temperaturen ervoor gezorgd dat de bloei buitengewoon vroeg begonnen is. De knoppen van de kerselaars staan op het punt om open te barsten, waardoor ze met trots het startschot geven voor een prachtig bloesemfeest in de schaduw van onze uitgebreide collectie Japanse kerselaars. Aarzel niet langer en kom genieten van deze onverwachte vroege bloemenpracht in Arboretum Kalmthout!

Copyright: Arboretum Kalmthout

Bloesemroute in de tuin

Verken de opmerkelijke collectie van Arboretum Kalmthout, met vele zeldzame en eeuwenoude exemplaren. Volg de aangewezen wandelroute en volg de routepijltjes die je langs de meest prachtige hoogtepunten leiden. Naast de betoverende kersenbloesems passeer je ook langs andere lentebloeiers zoals magnolia's en narcissen. Bij binnenkomst ontvangen bezoekers een plattegrond, waarop ze worden begeleid terwijl ze onderweg extra informatie krijgen over waarom kersenbomen zo'n belangrijke rol spelen in onze tuinen. 

Copyright: Arboretum Kalmthout

Kerselaars en Kalmthout

Het kersenbloempje siert niet voor niets het logo van Arboretum Kalmthout. Sinds de begindagen, toen het domein tussen 1856 en 1952 dienstdeed als boomkwekerij, hebben kerselaars er een prominente plaats ingenomen. Oprichter Charles Van Geert hield aanvankelijk, net als vele kwekers, een afwachtende houding aan ten opzichte van de exotische kerselaars uit Japan. Maar zijn opvolger Antoine Kort bracht verandering, en ook de nieuwe eigenaren, Robert en Jelena De Belder, waren fervente liefhebbers.

Vanaf de jaren 1950 plantte het echtpaar talloze kerselaars aan, waarbij ze zelfs elke cultivar uit de catalogus van Jacques Lombarts, een gerenommeerde Nederlandse boomkweker, aanschaften. In 1955 bezochten ze de Britse kerselaarexpert Collingwood Ingram, die niet alleen zijn kennis deelde, maar ook in de loop der jaren veel zaailingen en enten naar Kalmthout stuurde. Robert en Jelena De Belder zetten zich in om elegante en ziekteresistente kerselaars te selecteren en in onze tuinen te introduceren, wat resulteerde in een prachtige erfenis van kleur en schoonheid.

7 maart tot en met 30 april 2024, elke dag van 10 tot 17 uur.

Meer info