Train World bereikt een mijlpaal van 1 miljoen bezoekers

miljoenste bezoeker Mélanie Desmedt (midden) en haar zoon Cyprien (3de van links)
Onze miljoenste bezoeker Mélanie Desmedt (midden) en haar zoon Cyprien (3de van links)

Train World

Train World is het museum van NMBS, de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen. Het is het eerste echte spoorwegmuseum van België en opende de deuren voor het grote publiek op 25 september 2015, daags na de inhuldiging door koning Filip. Vanaf het moment dat het museum de deuren opende, stonden tal van bezoekers uit zowel België als het buitenland, te trappelen van ongeduld om het resultaat van dit buitengewone project te ontdekken. In een rijk historisch kader brengt Train World immers niet alleen de waardevolste locomotieven en rijtuigen van het Belgische spoorwegerfgoed bijeen, er zijn ook tal van spoorwegobjecten, unieke archiefstukken, foto’s en filmpjes te vinden. Ze zijn allen zorgvuldig ondergebracht in een spectaculaire scenografie van de bekende tekenaar François Schuiten.


Het prachtig gerestaureerde station van Schaarbeek is een 'must-see' geworden voor iedereen die Brussel bezoekt.


Momenteel staat Train World op de vierde plaats van de 132 door Trip Advisor meest aanbevolen musea in Brussel. Het ontving ook al meerdere jaren op rij het Certificate of Excellence en de Travellers' Choice Award van TripAdvisor.


Train World krijgt daarnaast ook zeer positieve beoordelingen op de volgende referentiesites: 5 sterren op Yelp, 4,9/5 op Facebook, 4,6/5 op Google en 4,5/5 op TripAdvisor. Bovendien kreeg Train World voor het vijfde jaar op rij drie sterren toegekend in de vermaarde Groene Michelin Gids. Deze maximale score betekent dat Train World de reis meer dan waard is.


Een niet te missen uitstap voor jong en oud!

Bezoekcijfers

Het publiek zakte sinds de opening massaal af naar Train World, met recordaantallen van soms wel 2500 bezoekers per dag. De reacties van het publiek zijn positief en enthousiast. Het museum gaat ook prat op de diversiteit van zijn bezoekers: " Deze miljoenste bezoeker bevestigt dat Train World nog steeds relevant is voor het grote publiek. We kunnen als Belgisch spoorwegmuseum zeker wedijveren met andere spoorwegmusea ter wereld en kunnen ons met gemak tussen de andere grote musea in ons land plaatsen.”, zegt Pieter Jonckers, directeur van Train World.


Ook scholen tonen grote belangstelling voor het spoorwegmuseum. Sinds de opening bezochten al bijna 29.000 leerlingen het museum. Om het leerzame met het ludieke te combineren, biedt Train World verschillende gratis educatieve pakketten aan en, sinds vorig jaar, ook schoolworkshops.


Daarnaast kiezen ook veel B2B-klanten voor Train World om hun evenementen te organiseren. Er vonden al meer dan 225 bedrijfsevenementen plaats in de uitzonderlijke setting van het museum. De evenementenmarkt heeft zich sinds begin 2022 goed hersteld en het aantal evenementenaanvragen blijft stijgen.

Terugblik op 2022

In 2022 waren er twee grote tentoonstellingen in Train World:


Tijdens de expo "Oriënt-Express. Mythisch. Luxueus. Belgisch!" konden bezoekers meer ontdekken over de legende van deze mythische trein, die synoniem staat voor reizen in pure luxe en voor avontuur en exotische mysteries. De tentoonstelling ging van start op 26 oktober 2021 en eindigde op 17 april 2022.

Op 10 mei 2022 opende de tijdelijke expo “Royals and Trains” de deuren voor het publiek. Deze tentoonstelling biedt bezoekers een unieke gelegenheid om de pracht van de koninklijke treinen te ontdekken die voor het eerst samen in Train World worden tentoongesteld, evenals de bijzondere band tussen de Belgische koninklijke familie en de spoorwegwereld. De tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met 22 januari 2023.


Naast deze bijzondere tentoonstellingen bood Train World ook een gevarieerd activiteitenprogramma voor verschillende doelgroepen aan:

  • Stages voor kinderen tijdens de schoolvakanties
  • Lezingen over thema’s in verband met de lopende exposities
  • Gezinsactiviteit die toegankelijk is voor dove en slechthorende kinderen
  • Literaire wandelingen onder begeleiding van Michaël Pass en Koen Van Impe (NL)
  • Deelname aan Museum Night Fever, met kunstenaars en artiesten uit de LGBTQI+-gemeenschap
  • Uitgave van het kinderboek ‘Jan en de lampenist’ in samenwerking met uitgeverij ‘Renaissance du livre’
  • Filmvoorstellingen (in het kader van Filem'on en Viva Cinema)

Wat mogen bezoekers verwachten in 2023?

In 2023 organiseert Train World twee grote tijdelijke tentoonstellingen:
De eerste, ‘Animalia’, start op 17 februari 2023 en zal gewijd zijn aan biodiversiteit, de daarmee samenhangende problematiek en de voorname rol van de trein bij dit belangrijke thema.


De tweede expo, getiteld ‘Horta & Van de Velde - De trein der ontwerpers’, start op 1 december 2023 en vindt plaats in het kader van het jaar van de art nouveau in Brussel. We tonen er het werk van twee Belgische genieën, de grondleggers van de art nouveau in België: Victor Horta en Henri Van de Velde.

Inclusie in Train World

Bij Train World willen we onze collecties en tentoonstellingen voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk maken. We werken er dus elke dag hard aan om de inclusie voor alle doelgroepen te verbeteren. We besteden daarbij bijzondere aandacht aan mensen met specifieke noden. Zo hebben we in de afgelopen maanden ‘Multisenso Rail’ gelanceerd, een uniek, multisensorisch bezoek dat voor iedereen toegankelijk is, maar oorspronkelijk ontwikkeld werd voor mensen met een verstandelijke handicap. We bieden ook speciale rondleidingen aan voor blinden en slechtzienden.


Lees nu meer over inclusiviteit bij Train World.