Train World lanceert nieuw kinderboek

jan en de lampenist trainworld

Jan en de Lampenist

Door Olivier Auquier en Alain van den Abeele

Voor kinderen vanaf 5 jaar

Zaterdag 2 april 1927. Jan, een schooljongen, is blij dat hij vakantie heeft. Hij kan eindelijk rusten en de hele dag lezen. Maar dat is buiten zijn vrienden gerekend, die hem voor de zoveelste keer mee op pad nemen om te kijken naar de voorbijrijdende locomotieven, het rangeerterrein, de rotonde... Het zijn allemaal kinderen van spoorwegpersoneel en ze zijn gepassioneerd door treinen, behalve Jan.

Op een stormachtige avond ziet Jan door zijn slaapkamerraam een vreemd licht dansen in de sneeuw. Geïntrigeerd besluit hij de kou en de sneeuw te trotseren om te kijken wat er gaande is. Alfons, de lampenist, wacht hem op. Rond het vuur vertelt de oude man de jongen over zijn werk en de betoverende wereld van de treinen van vroeger en nu. Droomt Jan? Eén ding is zeker, deze ontmoeting zal zijn kijk op zijn familie, zijn vrienden en de wereld om hem heen veranderen.

Neem de trein en laat je meevoeren door dit avontuur vol magie en tederheid!

Jan en de Lampenist werd gerealiseerd in samenwerking met Train World, het museum van NMBS, auteur Alain van den Abeele en illustrator Olivier Auquier, en nodigt kinderen uit om de spoorwegwereld, treinen en de vele verschillende spoorwegberoepen op een andere manier te ontdekken. Voor de lezers die er niet genoeg van kunnen krijgen, zijn er op het einde van het boekje nog enkele belangrijke data uit de geschiedenis van de Belgische spoorwegen vermeld, en is er een verklarende woordenlijst met spoorwegterminologie opgenomen.

Het boek is een aanvulling op de geïllustreerde jeugdboekencollectie van de uitgeverij Renaissance du livre. Zij zijn gespecialiseerd in publicaties die het Belgische erfgoed belichten. Deze boekencollectie is gericht op kinderen van 5 tot 12 jaar en hun ouders, en laat hen op een ludieke manier kennismaken met de geschiedenis en folklore van België. Uitgeverij Renaissance du livre vindt het belangrijk dat de lezer plezier beleeft aan het lezen, maar wilt tegelijk ook dat deze iets bijleert. Om de hoogstaande kwaliteit van hun boeken te verzekeren, laten ze zich tijdens het realisatieproces van een boek dan ook steeds bijstaan door de beste experten (historici, museumconservatoren, illustratoren, auteurs ...).

Auteur : Sportjournalist Alain van den Abeele werd schrijver uit liefde voor het woord. Als auteur van talrijke boeken over uiteenlopende onderwerpen over radio (A vous le studio! Luc Pire éditions), de geschiedenis van Märklin-treinen (Märklin, Rêves de trains, Luc Pire Éditions) en droomauto’s (Enzo Ferrari, Luc Pire Éditions), waagt hij zich nu aan kinderliteratuur, vooral omdat hij graag verhalen vertelt.

Illustrator : Gedurende 4 jaar was Olivier Auquier glas-in-loodkunstenaar. Sindsdien is hij artistiek directeur van de animatiestudio DreamWall, ontstaan uit een samenwerking tussen Dupuis en de RTBF. Met dit jeugdalbum keert hij terug naar zijn eerste liefde : het tekenen.