Wintertuin van de Ursulinen heropent binnenkort!

Eind mei 2024 opent de gerestaureerde Wintertuin van de Ursulinen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver opnieuw haar deuren voor het grote publiek, waarmee een nieuw hoofdstuk begint voor deze erfgoedparel. Een nieuw interactief parcours neemt bezoekers mee terug naar de gloriedagen van het Ursulineninstituut, mogelijk gemaakt door de inzet van Stichting Kempens Landschap.

Gelegen in het hart van Onze-Lieve-Vrouw-Waver, nabij Mechelen, bevindt zich de grootste art-nouveausite van Vlaanderen die voor het publiek toegankelijk is: de Wintertuin van de Ursulinen. Met zijn betoverende wintertuin en kleurrijke glas-in-loodkoepel vormt het een integraal onderdeel van een beschermd monumentaal complex. In 1900 opgericht door de zusters Ursulinen als ontvangstplaats om dochters van de welvarende elite van over de hele wereld aan te trekken, heeft deze locatie, dankzij zijn unieke geschiedenis en architectuur, een aanzienlijk toeristisch potentieel.

We zijn ervan overtuigd dat de vernieuwde Wintertuin veel belangstellenden zal trekken. De zusters Ursulinen plaatsten deze plek aan het begin van de 20e eeuw op de internationale kaart, en het is een ambitie om deze erfenis voort te zetten. Met een prachtig resultaat: zowel binnenlandse als buitenlandse bezoekers kunnen nu genieten van een nog aantrekkelijkere attractie.

Sinds 2017 heeft Stichting Kempens Landschap het erfgoed in erfpacht. Voor dit project heeft de organisatie financiƫle steun ontvangen, waaronder erfgoedpremies van ongeveer 174.000 en 178.000 euro van het agentschap Onroerend Erfgoed, en een hefboomsubsidie van 1.269.282 euro van Toerisme Vlaanderen. Daarnaast heeft het Fonds Culturele Infrastructuur (FoCi) van de Vlaamse Overheid een investeringssubsidie toegekend om de fysieke toegankelijkheid van de Wintertuin te verbeteren, waarmee een bedrag van ruim 57.000 euro gemoeid is om een betere ontvangst voor mindervalide bezoekers mogelijk te maken.

Meer info