24u in Tongeren

Ambi(anc)orix in Tongeren

Snuisteren is een hobby van ons hele gezin. Terwijl de ene in boeken neust, gaat de andere op zoek naar kunst aan een klein prijsje. Dochter Jet (10) heeft een voorliefde voor alles wat met dieren te maken heeft. Zoon Cis (12) zoekt memorabilia uit de sport. Een schande is het dan ook dat we nog nooit de antiekmarkt in Tongeren bezochten.

Tongeren

We trekken met de auto naar de stad van Ambiorix. Wie deze man was ontdekken we onderweg via een podcast van België van A tot Z. Ondertussen ik er ook een nieuwe podcast op Spotify beschikbaar over Ambiorix van Tongerse trots. Deze is wat korter, begrijpelijker voor kinderen en bovendien ingesproken met een leuk Limburgs accent.

Op de website van Toerisme Tongeren vind je een handige brochure over de antiekmarkt met een plan van de markt met aanduiding van parkeergelegenheid en adressen van antiekwinkels rond de markt. Gezien het winter is, kunnen we gewoon langs de vestingen parkeren vlakbij de antiekmarkt. Door de frisse temperaturen zijn er niet veel handelaars opgedaagd maar dat bederft de pret niet. Er is genoeg om naar te kijken en heel wat antiekwinkeltjes langs het parcours zijn open. Oogst van de dag: twee prachtige art deco hoofdjes en een wandelstok voor opa.

antiek tongeren

Teseum van Tongeren

Wellicht door de verhalen van Ambiorix en de Romeinen hebben we zin in Italiaans gekregen. Op de blog van Ciao Tutti krijg je de nodige culinaire inspiratie. We kiezen voor restaurant L’Adriatico (Sint-Truiderstraat 17) dat op zondagmiddag open is en pizza én pasta serveert. Het restaurant heeft al wat jaren op de teller staan en weet hoe ze lekkere Italiaanse gerechten moet klaarmaken. Lekker!

Om 14u hebben we gereserveerd in het Teseum, de schatkamer en archeologische site van de Onze-Lieve-Vrouwe-Geboortebasiliek. We worden er zeer hartelijk onthaald. De audioguide voor kinderen is echt een aanrader. De figuur Servaas daagt ze uit om in elke ruimte een bepaalde schat te zoeken. Ik zie de kinderen zeer geïnteresseerd naar relieken, gewaden en andere religieuze voorwerpen kijken. Opzet geslaagd. Na de schatkamer kom je in de sfeervolle binnentuin naast de basiliek. Vervolgens ga je ondergronds en ontdek je de Romeinse en latere overblijfselen van de stad. Indrukwekkend.

tongeren teseum

Tijd voor koffie! De gezellige markt van Tongeren met het standbeeld van Ambiorix is vlakbij. Vanop het verwarmde terras aanschouwen we het imposante beeld van Jules Bertin.

Naar Tongeren gaan zonder het Gallo-Romeins museum aan te doen kan natuurlijk niet. Dit museum ligt achter het Teseum en dus ook vlakbij de markt.
Ook hier hebben ze een zoektocht voor kinderen. Je scheurt de kaartjes uit van de voorwerpen die je in de zaal spot en daarmee kan je een zin vormen. Er is ook een audioguide voor kinderen en volwassenen. Ik merk dat én de audioguide volgen én de zoektocht doen wat veel is voor de kinderen. Cis gaat voor de audioguide. Jet voor de zoektocht. Onderweg kom je ook nog schermen tegen waar kinderen spelenderwijs antwoorden op vragen moeten zoeken. Geen tijd voor verveling hier. De kinderen zijn best geboeid door zowel het verhaal van de evolutie van de mens als door de invloed van de Romeinen in Tongeren. Missie weer geslaagd.

Wat was dit een gezellige en leerrijke dag. We komen zeker nog eens terug om de antiekmarkt in de zomer mee te maken. En er valt nog zoveel in de omgeving van Tongeren te ontdekken over de Romeinse tijd. Dat het maar vlug zomer wordt!