4 x activiteiten om op Archeologiedagen te doen

Archeologie spreekt tot de verbeelding van klein en groot. Opgravingen maken ons nieuwsgierig want ze vertellen iets over ons verleden: hoe leefden onze voorouders, wat aten ze, hoe zagen hun woningen eruit? Tijdens de Archeologiedagen kan je deelnemen aan leerrijke, avontuurlijke en speelse activiteiten om meer te weten te komen over archeologie in al haar facetten. Benieuwd naar welke 3 topactiviteiten wij jou sturen? 

mot grimbergen

1. Bouwen met spierkracht en natuurlijke materialen in MOT Grimbergen

Tijdens Archeologiedagen ontdek je eeuwenoude bouwtechnieken. We trekken een schaapskooi op die dienst zal doen als kerststal. De timmerman en strodekker tonen je hoe ze met handwerktuigen van natuurlijke producten een gebouw maken. Help je mee de boomstammen op lengte zagen en het graan dorsen, zodat de strodekker het stro kan gebruiken voor op het dak? Kantrechten en zagen Om van boomstammen balken te maken, wordt er sinds de prehistorie met bijlen gewerkt. Veel later werden ook zagen gebruikt om boomstammen in de lengte door te zagen. Ze laten zien hoe dat tot zo’n honderd jaar geleden in onze streken gebeurde. Ze kantrechten met de beslagbijl en zagen met raam- en kraanzaag.

Je verneemt het allemaal tijdens Archeologiedagen. Voor deze activiteit moet je niet inschrijven.

Foto: MOT Grimbergen

kasteel beersel

2. Kruip in de huid van een echte archeoloog in het Kasteel van Beersel

Archeologie spreekt tot de verbeelding van klein en groot. Opgravingen maken ons nieuwsgierig want ze vertellen iets over ons verleden: hoe leefden onze voorouders, wat aten ze, hoe zagen hun woningen eruit, ...? Aan het kasteel van Beersel kunnen de kinderen op een speelse wijze ontdekken hoe een archeoloog te werk gaat. Aan de hand van voeldozen komen ze meer te weten over de verschillende stappen van een opgraving. In de zandbak kunnen ze zelf voorwerpen opgraven en voelen ze zich een echte archeoloog.

Je ontdekt het allemaal in het Kasteel van Beersel

3. In de schaduw van de duinen

Deze mooie fietstocht verkent in ongeveer 30 km de streek tussen Koksijde en Veurne. Je ontdekt er niet alleen verhalen van abdijen en adellijke heren, maar je vindt er ook sites uit de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen, een zeldzaamheid aan de kust. Ideaal om te combineren met een bezoekje aan het mooie Abdijmuseum in Koksijde, waar de tocht start en eindigt. De route is gebaseerd op het netwerk van fietsknooppunten in Vlaanderen. Je vindt de route op de website van Vlaanderen Fietsland en van het agentschap Onroerend Erfgoed. Per stop lees je een beschrijving van wat je kan ontdekken. Omdat niet alle archeologische bezienswaardigheden langs knooppunten liggen, zal je af en toe moeten afwijken van die knooppuntenroute. Download de folder met de route en het overzichtskaartje en ga op ontdekking. Lengte van de fietstocht: 28,6 km.

gallo romeins museum

4. Kruip in de rol van een toekomstige archeoloog in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren

Gezinnen met kinderen vanaf 7 jaar kunnen hier deelnemen aan een speelse workshop. De gezinsleden kruipen in de rol van toekomstige archeologen. Samen ordenen, registreren en analyseren ze het vondstmateriaal van een opgraving … uit 2521. Wat vertellen de resten van de voorwerpen over hoe wij vandaag leven?

Meer weten over Archeologiedagen op 8, 9 en 10 oktober? Die vind je hier